CRISI DE GOVERN
Balears 01/04/2017

Armengol força la dimissió de Mateu i podria quedar en minoria

MÉS per Menorca abandona l’Executiu i no descarta passar a l’oposició, molest pel tracte rebut

Jaume Vinyas
3 min
EN UNA CRUÏLLA 
 Francina Armengol i el vicepresident, Biel Barceló, en imatge d’arxiu.

PalmaLa còmoda majoria parlamentària que va permetre a Francina Armengol ser investida presidenta fa menys de dos anys trontolla. MÉS per Menorca va decidir, ahir capvespre, abandonar l’Executiu en el darrer capítol de la ja coneguda com a “crisi dels contractes menors de MÉS”, que, al dematí, propicià la dimissió de la consellera de Transparència, Cultura i Esports, Ruth Mateu. Els ecosobiranistes menorquins decidiran, en els propers dies, quina relació mantenen a partir d’ara amb els, de moment, encara socis. “El que hem decidit és que sortim del Govern, amb totes les conseqüències”, assenyalà un alt càrrec de la coalició a l’ARA Balears. “Això vol dir que haurem de tornar a pactar, haurem de decidir quina és la nostra relació amb el Govern a partir d’ara. Si això vol dir donar estabilitat al Govern o passar a l’oposició, avui no està decidit”, hi afegí.

Els ecosobiranistes volen deixar passar uns dies perquè admenten que “la situació està molt tensa”. Estan dolguts amb MÉS per Mallorca, al qual retreuen que no els han fet costat en el moment crucial de la crisi. Ara bé, sobretot, estan molestos amb Armengol, a qui acusen de “deslleial” i d’haver forçat la dimissió de Mateu. “El que s’ha produït és que a primera hora del dematí ens ha comunicat, a través de (la presidenta del Consell de Menorca) Maite Salord i de Mateu que, si a les 12 h no havia dimitit, la faria cessar. Per tant, ha forçat la dimissió”, assenyalen. Armengol va comparèixer en solitari en la tradicional roda de premsa posterior al Consell de Govern per anunciar la “dimissió voluntària” de Mateu, tot i que va admetre que era una “decisió compartida”. “Li agraesc que assumeixi la responsabilitat política. És una manera de fer política que ens diferencia d’altres governs”, va assenyalar.

La presidenta, Francina Armengol, aquest divendres, després d'anunciar la dimissió de Ruth Mateu

La gota que hauria fet vessar el tassó de la paciència d’Armengol haurien estat les darreres informacions publicades, ahir, per Diario de Mallorca, que assenyalaven que un dels polèmics contractes adjudicats per Transparència havia estat fraccionat i adjudicat a dues empreses de l’excap de campanya de MÉS Jaume Garau. A les 11 h, el coportaveu de MÉS per Mallorca, David Abril, anuncià “dimissions imminents” sense especificar de qui es tractava. En l’argumentari de la formació per a la roda de premsa, al qual ha tingut accés l’ARA Balears, no es preveu la dimissió de Mateu sinó que es defensa que la ja exconsellera compareixeria amb urgència davant el Parlament, mesura ‘de contenció’ acordada dijous pels socis del Pacte. Les paraules d’Abril tampoc no han caigut gens bé entre els seus ‘germans’ menorquins. “Per què ho havien de donar per fet? Som formacions polítiques que caminen juntes, però són sobiranes”, asseguraven.

Lleialtat i honestedat

Des de la formació menorquina lamenten que el PSIB i MÉS per Mallorca els han “menystingut” en una crisi “que ni hem provocat ni en som responsables”. Amb tot, es van abstenir de demanar responsabilitats al vicepresident, Biel Barceló, assenyalat al principi d’una crisi que s’ha acabat cobrant el cap de Mateu. “Hem pagat els plats trencats d’una crisi estrictament mallorquina”, insistien. En aquest sentit, subratllaven que la decisió d’abandonar el Govern, després de la dimissió de Mateu, és una maniobra de defensa de “l’honorabilitat i l’honestedat” de tot l’equip de la Conselleria.

“No ha estat una decisió presa amb el ventre, a pesar de la tensió del moment”, defensaven els ecosobiranistes menorquins. “Ha estat una decisió lúcida, presa amb el cap. És la conseqüència lògica que, en una situació de pacte, el que no pot ser és que tu no comptis per prendre decisions”, insistien. En aquest sentit, van assenyalar que eren partidaris de deixar refredar la situació abans de prendre una decisió definitiva. I lamentaven la manca de lleialtat dels socis ja que, en situacions recents, “nosaltres hem hagut de prendre decisions en contra de les nostres prioritats polítiques, però, per solidaritat política, ens ho hem empassat”, a la qual cosa posaven com a exemple l’elecció del nou president del Parlament, Balti Picornell, a qui fins al darrer moment no van decidir donar suport. “Ara, no ens tracten de la mateixa manera”, lamentaven.

A banda de Mateu, ahir varen renunciar nou alts càrrecs, entre els quals es troben la directora general de Política Lingüística, Marta Fuxà; el director general de Cultura, Jaume Gomila, i la gerent de l’Orquestra Simfònica de les Illes, Mar Rescalvo.

stats