Balears 21/01/2017

El Centre d’Edicions i Distribucions reneix després de ser “arraconat”

L’expresident del Govern José Ramón Bauzá va decidir “desmantellar” aquesta infraestructura i Educació l’ha reinaugurada

M. Gelabert
3 min
El Govern ha reorganitzat, ordenat i fet una "rentada de cara" a la infraestructura per fer-la tornar a créixer.

PalmaEl Centre d’Edicions i Distribucions de Palma torna a l’activitat. Després que la legislatura del PP el deixàs “desmantellat”, com assegura el director general d’Innovació i Comunitat Educativa, Jaume Ribas, des d’aquest desembre s’ha tornat a posar en marxa amb totes les seves possibilitats.

“És important, en el sentit que és un centre que té una biblioteca i material d’ús per als centres. De gran varietat”, destaca Ribas. Al centre hi ha una gran quantitat de material que serveix als centres educatius de les Illes per fer classes de i en català. No va estar tancat durant l’època de José Ramón Bauzá al capdavant del Govern, però sí inutilitzat. Ara, Educació pretén tornar a agilitzar-lo i promocionar-lo perquè els centres puguin utilitzar el material emmagatzemat. “El centre de publicacions ha seguit tenint visites, però de gent que ja el coneixia en algun moment”, indica Ribas.

Ara, s’hi ha duit material nou, s’ha recatalogat, s’hi han posat prestatges, s’ha ordenat i reorganitzat. “Li hem fet una rentada de cara, però també la presentació era una manera d’iniciar una altra vegada la distinció de centre de publicacions”, hi afegeix el director general.

Fa que es valori la utilitat del que hi ha a dins. Per exemple, unes capses de material didàctic d’ensenyament de català que es van elaborar per al servei de català fa vuit anys. “En el seu moment van ser molt valorades i sol·licitades pels centres, però els darrers quatre anys van ser arraconades”. També hi ha “maletes viatgeres”, que són bastant conegudes, segons Ribas. En aquestes maletes hi ha una col·lecció de llibres de diferents autors, uns 30, i material didàctic per treballar sobre la lectura. “També van tenir molt d’èxit i van circular molt, i també foren arraconades”, lamenta Ribas.

El centre està obert fins a les 15 h, però, si hi ha mestres que hi volen acudir l’horabaixa, poden concertar una cita per obrir les instal·lacions. Es troba al costat del CEP i també s’està aprofitant per fomentar les lectures en els cursos que els docents realitzen. Segons Ribas, “hi ha material molt bo i que, en certa mesura, va ser oblidat durant quatre anys”.

Contingut

El Centre d’Edicions i Distribucions conté un fons documental fruit de la tasca de recollida de les publicacions editades durant anys per diferents institucions, les quals es posen a disposició dels centres educatius. A la vegada, disposa d’una biblioteca i d’un centre de recursos per al professorat, amb un fons que s’ha anat enriquint i catalogant durant els darrers anys i que forma part del Catàleg bibliogràfic de les Illes Balears (consultable a http://cabib.uib.es).

S’ofereixen quatre tipus de material i de serveis, concretament. Un és el de català per a les escoles. S’adreça a Infantil i Primària. Es poden sol·licitar diversos tipus de materials gratuïts, com manuals d’aprenentatge de català, quaderns d’exercicis, llibres per al professorat, diccionaris, guies de conversa o jocs de taula, entre d’altres.

D’altra banda, hi ha el projecte ‘Escola de lectura’. Es tracta d’un programa adreçat a tota la població escolar de les Balears. Recull el material dels programes ‘Escola de lectura’, creat pel Cofuc, i ‘Viu la cultura’, de la Conselleria. S’hi ofereixen publicacions en préstec i material que es dona gratuïtament, com guies didàctiques i diversos quadernets. També hi ha la possibilitat de disposar de rondalles en línia, per acostar l’infant al món dels contes d’una manera dinàmica i engrescadora. Són per a Educació Infantil i Primària.

Fons específic

La biblioteca i el centre de recursos per al professorat contenen un fons bibliogràfic específic per als professors, que es posa a disposició de tots els docents en servei de préstec o consulta a la sala. El Govern assegura que es vol oferir un lloc on es creïn, recopilin i analitzin materials didàctics i recursos educatius per posar-los a disposició dels docents i dels centres. També ofereix suport a la tasca pedagògica, segons recull la Conselleria en un comunicat.

El Servei de publicacions és un servei d’edició i impressió -maquetació, impressió i enquadernació- de material didàctic per als centres educatius. Hi ha quaderns de feina per als alumnes, guies didàctiques, revistes escolars, monogràfics, llibres o reculls d’experiències educatives per compartir amb la resta de professionals de l’educació.

“Conscients de la necessitat actual dels centres educatius d’explorar i crear noves metodologies, el Servei de publicacions dona l’oportunitat de publicar diferents recursos necessaris per donar resposta als nous reptes de les nostres escoles”, detalla el Govern. Ribas explica que la “reinauguració” del centre “va una mica lligada a la presentació de la web de formació i innovació”. L’objectiu és fomentar la difusió de bones pràctiques i recursos, que la comunitat educativa pugui treballar en xarxa.

stats