EMPRENEM
Balears 13/11/2016

‘Esborrar’ el document? No, gràcies!

Glifstock dissenya un sistema robotitzat d’emmagatzematge de dades digitals a llarg termini per a usuaris particulars i empreses

i
Enric Culat
6 min

Cada dia generam o compartim infinitat de dades, documents, e-mails, imatges i arxius de tot tipus. L’era digital ens està canviant el dia a dia, i en el futur ho farà encara més. Venim de l’època de l’escriptura impresa i ens endinsam, a tota velocitat, en l’univers tecnològic. En aquesta transició, però, correm el risc de perdre pel camí almenys una part de la nostra identitat, dades rellevants i personals que pensàvem que conservaríem per sempre més i que de sobte un dia ens adonam que han desaparegut, sense saber quan, ni on, ni per què.

Us heu aturat a pensar en el nombre d’arxius que podem arribar a perdre, siguin analògics o digitals? Qui no ha perdut algun document al llarg dels anys?: des dels més importants, aquells que hom pensava que tenia ben guardats -per exemple, l’escriptura d’una hipoteca, els plànols d’una casa o tota mena d’informes, certificats, expedients i arxius que, quan de veres es necessiten, llavors no apareixen-; o els que associam als nostres records més íntims i que de cop som conscients que no recuperarem mai més, senzillament perquè han desaparegut! Per no xerrar de les pèrdues més doloroses, com les fotografies de la nostra boda, dels nostres fills o dels nostres companys de Batxillerat o de l’EGB.

Durant les nostres vides generarem una gran quantitat d’arxius, analògics i/o digitals. D’entre tots ells, el 5% de les dades hauria de ser guardat a llarg termini. Això és el que recomanen els experts i això és el que ens proposen des del Parc Bit a través d’una empresa dedicada al desenvolupament tecnològic i la innovació, Glifstock, integrada per un equip d’enginyers, desenvolupadors i experts en robòtica procedents en gran part de la UIB i que s’han compromès que tots puguem fer la transició a l’era digital de manera més còmoda i segura; i, sobretot, que a partir d’ara mai més tornem a perdre un sol arxiu.

L’empresa es va constituir fa tres anys, tot i que fins ara s’ha dedicat bàsicament a fer tasques d’R+D i disseny de diversos prototips d’un sistema tecnològic robotitzat per emmagatzemar discos òptics. Les proves han derivat en la consecució d’un producte comercial que des de Glifstock cataloguen de “pioner” en l’arxivament d’informació en suport digital. Aquest producte, que és al mercat des de fa pocs mesos, permet l’emmagatzematge de dades a llarg termini tant per a usuaris particulars com per a empreses, mitjançant una aplicació automàtica que ajuda a ‘pujar’ qualsevol tipus d’arxiu digital que es vulgui preservar al llarg de cinc, deu o més anys. L’enviament dels arxius el fan els mateixos usuaris des de casa seva o des de l’oficina a través dels seus ordinadors. Un cop les dades arriben a Glifstock, un sistema robòtic guarda la informació en discos i els manté emmagatzemats en diferents ubicacions -còpies i magatzems- de què l’empresa disposa al Parc Bit per garantir-ne la seguretat amb els mínims costos d’energia i manteniment.

Tots els documents són encriptats abans de ser enviats al ‘banc’ de dades, sempre per mitjans òptics (CD, DVD o Blu-Ray) i de manera totalment off-line. Només els usuaris i propietaris dels arxius estan autoritzats a desencriptar-los per tal de poder accedir-hi i recuperar-los, si ho volen, cosa que es pot fer via on-line en el nigul d’internet del client o, si no, a través del servei postal amb l’enviament d’un CD que el client rebrà a casa seva en un termini màxim de quatre hores. “Com que els arxius no estan en línia d’internet, un pic emmagatzemades les dades no podran ser mai alterades, ni esborrades o interceptades per hackers, ni per virus ni, per descomptat, per nosaltres mateixos”, explica Pablo de Juan, un dels dos socis de l’empresa. L’altre és Franz Löhnert, que a més de ser el soci majoritari n’és el CEO i l’impulsor del projecte.

Glifstock disposa d’uns armaris robotitzats, dissenyats per la mateixa empresa, on hi caben més de 10.000 discos. Això implica un volum extraordinari d’informació i de dades. En concret, cada armari té una capacitat d’1,4 Petabytes (PB), que equival a 1.200 gigabytes (GB). Dit d’una altra manera, a cada armari hi caben uns 1.200 discos de 100 GB. Per tractar de comprendre el que suposa aquest volum, basta saber que 3.000 documents de diferents tipus (ppt, doc, xls, pdf, imgs, etc.) ocupen una mitjana d’1 GB. Suposant que es tractàs de fotografies realitzades amb un mòbil de darrera generació i cada una d’elles ‘pesàs’ 5 megabytes (MG), llavors 4.000 imatges ocuparien un espai de 20 GB.

Per tal de facilitar l’enviament i la recuperació de dades, Glifstock proposa trossejar els arxius en distintes carpetes i assignar un títol i una caràtula a cada glif o paquet de documents. Podem generar tants glifs com vulguem, vinculats a temàtiques personals o laborals (família, oci, comptabilitat, documents, etc). La paraula glif prové de les figures tallades en relleu que els maies feien servir per representar una idea, generalment a través d’un jeroglífic que inscrivien a les pedres de murades i temples. La descodificació d’aquesta escriptura, encara en procés d’interpretació, ha servit perquè la cultura maia i altres d’igualment mil·lenàries hagin pogut perdurar en el temps. És per això que l’empresa del Parc Bit ha escollit aquest nom, Glifstock, amb la filosofia de “fer perdurar” els arxius digitals, que proposa subdividir en paquets de glifs que van dels 500 MG als 20 GB. El primer costa 19,90 euros, mentre que el segon té un preu de 59,90 euros.

AIXÍ FUNCIONA EL model de negoci de l’empresa. L’usuari pot obrir tots els glifs que estimi convenients, cada cop que decideixi guardar les seves dades a través del sistema de Glifstock, generalment per un termini inicial de cinc anys. “Pensem que un paquet de 20 GB ja és un volum bastant gran d’informació, però lògicament es pot ampliar en funció de les necessitats”, apunta Pablo de Juan. Els clients poden ser de tota casta: particulars, empreses petites o grans, gabinets jurídics, notaries, assessories, centres de recerca, centres mèdics, institucions i administracions. “Volem arribar a tothom perquè tenim un producte innovador i estam convençuts que pot ser de gran utilitat”, puntualitza el dirigent de Glifstock. L’objectiu comercial de l’empresa és aconseguir 150.000 clients a partir del primer any de funcionament del sistema, cosa que esperen que passi a finals de 2017, que és quan el producte començarà a funcionar a ple rendiment. Un altre dels objectius prioritaris és que els clients obrin molts glifs. Segons els seus càlculs, una mitjana de 8 GB guardats per cada usuari equivaldria, com a mínim, a 1.200.000 GB arxivats en el primer any de funcionament.

Els responsables de Glifstock plantegen el seu sistema com una solució alternativa al nigul d’internet, que creuen que s’hauria de reservar només per a les dades mòbils de les quals els usuaris necessiten disposar diàriament, de casa a l’oficina. “La diferència amb el nigul és que nosaltres no volem totes les dades dels usuaris, sinó tot el que sigui susceptible de ser guardat a llarg termini. L’estratègia de guardar-ho tot al nigul és perillosa i pot acabar amb sorpreses desagradables”, adverteix Pablo de Juan.

Entre els avantatges del sistema, Glifstock destaca els següents: està fora de línia (s’impedeix que les dades siguin piratejades, danyades o robades); és il·limitat (podem crear tants glifs com necessitem); està encriptat al nostre ordinador i en el propi sistema de Glifstock (per tant, és segur i confidencial); no és virtual (les dades són en un lloc conegut); és redundant (se’n fan diverses còpies); és recuperable (es pot consultar sempre que vulguem) i s’estalvia energia. Sobre aquest darrer aspecte, l’empresa assegura que funciona com un “magatzem fred”, perquè les dades estan apagades i no consumeixen energia, cosa que contribueix a reduir la petjada de carboni. Segons Glifstock, per cada 3 terabytes (TB) de dades emmagatzemades en el seu sistema es deixen d’emetre 5.263,76 tones de CO2. Deu anys emmagatzemant 3 TB equivaldrien a 358.218,8 KWh d’emissions estalviades a l’atmosfera. Per altra banda, l’empresa explica que va començar a implementar la versió 2015 de la ISO 9001 només dos mesos després que fos aprovada, de manera que es va convertir en la primera a posar-la en pràctica a les Balears.

Entre els clients ja aconseguits per Glifstock, Pablo de Juan ressalta una empresa d’automoció d’Alemanya que ha volgut conservar les dades del procés de muntatge de la seva planta, a més d’altres firmes dedicades a la comptabilitat i a la gestió documental de les Balears. Els plans de futur de Glifstock passen per un procés de captació d’inversors i per col·laborar amb empreses especialitzades en diversos sectors, com una de dedicada a la digitalització de dades que permetria arxivar els documents de paper en discos òptics. Així mateix, l’empresa està en negociacions amb una cadena internacional de distribució de productes informàtics amb la idea que aquesta multinacional comercialitzi els productes de Glifstock a les seves botigues. Si s’arriba a un acord, es podria crear una modalitat de glifs de prepagament per facilitar-ne la venda.

stats