Balears 18/05/2017

El GOB vol dur la massificació al Parlament Europeu

Els ecologistes inicien la campanya #overBOOMking per denunciar la manca d'acció política contra la “turistització de qualsevol racó” de l'Arxipèlag

Jaume Vinyas
3 min
L'aeroport de Son Sant Joan, en imatge d'arxiu.

PalmaEl GOB ha presentat, aquest dijous, una nova campanya contra la “turistització absoluta” de la vida dels ciutadans de les Illes. Sota el lema #overBOOMking, els ecologistes volen denunciar el “balanç decebedor d'un Govern que es va autoanomenar del canvi” de model econòmic i, a la vegada, fomentar el debat social i anàlisis crítica del turisme” per construir alternatives i fomentar l'enxarxament dels col·lectius més conscienciats al respecte.

La portaveu, Margalida Ramis, ha assenyalat que estan mantenint contactes amb diversos partits amb representació al Parlament Europeu (Esquerra Repúblicana de Catalunya, Esquerra Unida i Els Verds) per dur a terme qualque tipus d'iniciativa a l'Eurocambra que doni visibilitat a la situació “inèdita” que pateixen les Illes arran de la massificació. “Se'ns ha desbordat completament”, ha lamentat, en aquest sentit.

Els representants del GOB en roda de premsa, aquest dijous.

Crítiques al Govern

El manifest elaborat per l'entitat denuncia “una situació de risc sense precedents” per a les illes derivada de la saturació. “Hem arribat a un extrem en que tot es pensa en clau producte turístic”, lamenten, “i en que la saturació envaeix i degrada tots els racons de l'illa i els recursos naturals dels que disposam, i ens aboca a situacions límits pròpies d'un col·lapse ecològic i també social”.

Logo de la nova campanya del GOB

En aquest sentit, citen la sobreexplotació dels recursos hídrics, les pressions que sotmeten els espais naturals a la degradació, la incapacitat de regular activitats com la oferta il·legal d'allotjament o l'arribada massiva de cotxes de lloguer a l'estiu. “Incapaços de frenar el procés de reconversió de la ciutat en una ciutat-escenari, el desplaçament de veïns i desnonaments fruit de la gentrificació provocada pel lloguer turístic de pisos a la ciutat i l'especulació que comporta creen un problema greu de dret d'accés a un habitatge digne a un preu raonable”, asseguren.

Els ecologistes critiquen el que consideren “reformes legislatives toves que no envesteixen els canvis radicals que la realitat que ens desborda necessita”. En aquest sentit, citen “la nova llei urbanística, la llei agrària, la llei del turisme per regular el tema del lloguer turístic d'habitatges, el decret de posidònia, la llei de residus, la llei d'energies renovables, eficiència energètica i canvi climàtic...un cos legislatiu que haurem d'abordar amb perspectiva crítica i ambició si volem que la legislatura del suposat canvi no se'ns escapi del tot de les mans”.

Construcció d'alternatives

Ramis ha recalcat que només es volen centrar en la crítica sinó també en aportar propostes. En aquest sentit, ha anunciat que, durant el mes de juny, impartiran el curs Economia i Ecologia Política del Turisme, que ja es va celebrar, amb gran èxit, asseguren, a Barcelona amb la Hidra Cooperativa i Albasud. “Es tracta d'un curs adreçat a activistes i a la ciutadania, que pretén enfortir l’anàlisi crítica del turisme des de les perspectives de l’economia i l’ecologia política”, afirma el comunicat.

El tercer eix de la campanya serà aprofundir en l'enxarxament amb la resta de col·lectius que denuncien els efectes negatius de la massificació turística. En aquest sentit, Ramis ha convocat a qui vulgui a participar del dinar de socis de l'entitat que se celebrarà, aquest dissabte, a la Plaça Quadrado de Palma, en col·laboració amb l'Associació de Veins de Canamunt. L'entitat llegirà un manifest i entregarà els habituals premis Alsina i Ciment.

stats