GUERRA FRATRICIDA
Balears 01/10/2016

Gir a l’esquerra abans del duel final

Francina Armengol defensa la visió més progressista del PSOE abans d’un Comitè Federal decisiu

Jaume Vinyas
3 min
ACLAMADA La secretària general del PSIB arriba al Consell Polític.

PalmaEl PSIB tanca files davant la batalla decisiva que es plantejarà, avui, entre els fidels a Pedro Sánchez i el sector crític, que dimecres va desencadenar una de les pitjors crisis en la història del partit. El Consell Politic de la formació, reunit amb caràcter extraordinari, va aclamar la secretària general, Francina Armengol, qui va reaparèixer després d’un viatge de tres dies a Brussel·les i una fugaç visita a la seu central del partit, al carrer Ferraz de Madrid.

Armengol es va dirigir als seus durant més de mitja hora sense canviar ni una coma del seu discurs i elevant el to de les crítiques al sector que lidera la presidenta andalusa, Susana Díaz, i l’expresident Felipe González. “Hi ha gent dins del PSOE que creu que és millor facilitar un govern del PP. Això ho ha de decidir la militància”, va dir avançant l’estratègia que, posteriorment, escenificaria Sánchez en una compareixença als mitjans: “O jo o Rajoy”.

L’apel·lació al dret a decidir de la militància va ser una constant en el discurs d’Armengol. “No puc entendre que 17 companys vulguin tirar enrere el que van votar milers de persones”, va dir en referència als membres de l’executiva que van dimitir dimecres per intentar tombar Sánchez i deixar el partit en mans d’una gestora. “Si hi ha xoc de trens, no pot decidir un dels trens. Hem de ser generosos i escoltar la militància”, va subratllar just abans de ser interrompuda pels aplaudiments dels seus companys de federació.

El diagnòstic de la presidenta

La líder dels socialistes balears va identificar tres punts de fricció en el si del partit: el que va anomenar “dret a la democràcia” (és a dir, la defensa de l’elecció del secretari general a través de primàries obertes); el “dret a defensar els principis que van fundar el PSOE” i, finalment, el model territorial. Armengol va apostar clarament per un partit d’esquerres i obert a cercar una fórmula federal “que no sigui excloent”.

Tot i admetre la gravetat de la situació (fins i tot, va demanar disculpes per “l’espectacle que estam donant”), Armengol va destacar, com a aspecte positiu de la crisi, que “aquest és un moment de claredat d’idees” i va apostar per un debat obert i sincer que dugui a un congrés on els militants elegeixin quin PSOE volen: un partit d’esquerres, plural i federal i no un de centralista, elitista i obert a permetre un govern de dretes. “En alguna cosa ha de canviar el PSOE. Ens estan avançant per l’esquerra”, va dir. “El nostre vot no pot fer de crossa de Mariano Rajoy ni de ningú del PP”, va proclamar a continuació, i, de nou, els dirigents del partit van trencar en aplaudiments. “Us deman un ‘no’ rotund a un govern de dretes a Espanya”, hi va insistir i va desfermar, per tercera vegada, l’aprovació explícita dels assistents.

Al final del discurs, es mostrà conciliadora i afirmà que “al PSOE som necessaris tots”. En aquest punt, va citar alguns dels líders del sector crític com Susana Díaz i el president de Castella-la Manxa, Javier García-Page. També va fer referència al líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, igualment fidel a Sánchez i l’únic dels tres a qui es va referir com a “company”. Amb tot, no va poder evitar un retret indirecte a altres crítics com el president d’Aragó, Javier Lambán, qui governa en coalició amb Podem i s’oposa a un pacte d’aquest estil a Madrid. “És insolidari criticar un company per fer el que tu fas a ca teva”, va dir. Lambán va ser el dirigent que va dir que el suport d’Armengol a formar un Govern d’esquerres “és producte de la tramuntana que, en determinades èpoques de l’any, altera les ments”.

També va llançar un darrer missatge a Susana Díaz: “85 escons són pocs, però sí que permeten governar si ets capaç d’ajuntar una majoria suficient”, va dir abans de ser interrompuda per darrera vegada abans d’obrir el debat, reservat per als mitjans de comunicació. Entre els primers assistents que van demanar el torn de paraula, van destacar alguns dels dirigents històrics del partit.

Suport unànime a Sánchez

El Consell Polític va acabar aprovant per unanimitat una proposta de resolució que reclama la convocatòria immediata d’un Congrés Federal Extraordinari que garanteixi que l’elecció del secretari general serà per vot directe de la militància.

Així ho va explicar el portaveu socialista, Francesc Miralles, qui va detallar que l’acord també insta que el Congrés Federal “es produeixi en un debat intern obert i clar sobre si el PSOE ha de facilitar el seu vot o la seva abstenció a un govern de dretes liderat pel PP”. Miralles va afirmar el suport total del partit a l’anàlisi d’Armengol.

stats