EMPRESES
Balears 28/04/2017

L’empreniment amb consciència social agafa força

La intenció de generar un impacte positiu a l’entorn entra a la llista de les prioritats empresarials

Carmen Buades
4 min
L’empreniment amb consciència social agafa força

PalmaL’empreniment social és aquella activitat que cerca fer confluir els interessos empresarials i socials des d’una visió global i, alhora, local. I està en auge. “El que es pretén és anar més enllà de la responsabilitat social corporativa, que s’incorporava com a eina de màrqueting”, explica José María Aranda, tècnic en empreniment de PalmaActiva.

Els darrers anys, explica Aranda, s’ha produït un canvi de perspectiva dels empresaris en aquesta direcció, “perquè s’entén que els esforços empresarials no es poden allunyar de les necessitats socials”. Els motius d’aquest viratge? “La grandària de les problemàtiques socials amb què ens trobam actualment a escala mundial: hi ha una tendència global a l’hora de comprometre’s amb aquests temes”, com l’ecologisme i la inclusió social, i això fa que “cada vegada s’incorpori més aquesta visió a les empreses”.

De fet, un altre dels principis de l’empreniment social és, precisament, actuar de manera local per tenir un impacte global.

Les Balears són la comunitat autònoma on es té una millor percepció de les possibilitats per emprendre i, tot i que Aranda explica que el canvi de perspectiva dels empresaris s’ha notat els darrers quatre o cinc anys, aquest expert en empreniment assegura que l’evolució ve de molt abans.

“Fa devers 40 anys que es té clar que no pot donar-se un creixement de manera indefinida, que hi ha un límit de recursos”. A més, s’ha pres consciència de la idea que “l’actual sistema econòmic no resol la problemàtica de la majoria de la població”, perquè “no pot ser que vuit persones acumulin el 50% de la riquesa mundial”.

En aquest sentit, la tecnologia pot ser una oportunitat per emprendre i amb pocs recursos, però “també un engany” si no es té una estratègia empresarial marcada, explica Aranda.

Per debatre sobre algunes d’aquestes qüestions i posar sobre la taula casos d’èxit d’empreniment social, PalmaActiva va organitzar ahir una conferència amb la participació de projectes que miren pel bé comú i no només per l’obtenció de beneficis.

La primera iniciativa que es va mostrar va ser la Mondragon Team Academy, una comunitat internacional que utilitza el mètode learning by doing (aprendre fent) i que té l’objectiu de “transformar les persones per tal que siguin agents de canvi”.

Berta Lázaro i Cristina Serrano (a la imatge circular) varen explicar les característiques del projecte, que ja ha mobilitzat unes mil persones a diverses ciutats del món. La Mondragon Team Academy utilitza aquesta metodologia finlandesa en què “les empreses són eines” perquè els estudiants treballin en projectes, però fins i tot “les oficines funcionen com a eines d’aprenentatge”, asseguren, ja que es permet a cada persona decorar el seu espai com se senti més còmoda.

Allà s’imparteix un grau universitari oficial en empreniment i un màster, però, en lloc de fer-se a les aules, es fan servir despatxos reals en un edifici on hi ha altres empreses instal·lades perquè volen ser “inspiració per a la innovació”. A més, les empreses amb què treballen els estudiants d’empreniment són reals i són les encarregades d’avaluar els alumnes.

Els estudiants també autogestionen el seu aprenentatge, decideixen quin és l’àmbit que els interessa i quins llibres (d’una llista de 800 aportada pel centre) llegiran per formar-se en la matèria. A partir d’allà, creen: “Ja tenim quatre generacions de graduats i, d’aquests, el 47% treballa en empreses relacionades amb l’empreniment, mentre que un altre 34% continua amb el projecte que va crear durant els seus estudis”.

Així, Serrano i Lázaro varen afirmar ahir que “per cada deu graduats, es crea una nova empresa” i que, per tant, el seu projecte “està generant un impacte social”.

Siel Bleu Europa va ser el segon projecte presentat ahir i Guillaume Lefebvre, el seu director d’operacions, va explicar que l’objectiu de la fundació és promoure l’autonomia personal de les persones majors, acompanyar la situació de dependència i prevenir els riscos de malalties cròniques a través de l’activitat física, ja que “les caigudes són la tercera causa de mort en les persones majors”.

Va néixer l’any 1997 com a pionera en l’ús de l’activitat física per a la promoció de la salut i la millora dels llaços socials; actualment té 560 empleats a França, Espanya, Bèlgica i Irlanda.

Lefebvre va assenyalar que, durant aquests anys d’aprenentatge a la fundació, ha pogut extreure sis claus: has d’utilitzar la teva història personal, cercar allò que no funciona del teu entorn, tenir en compte que l’emoció du a l’acció, saber que allò que important és no deixar de provar coses diferents, mesurar l’impacte del que es va generant i crear valor compartit.

A la conferència, hi varen assistir prop de 40 persones i Aranda explica que, en general, “a les Balears hi ha més esperit d’empreniment social”. De fet, considera que aquí “les persones que volen emprendre van fins i tot per davant de les administracions”, malgrat que en la majoria de casos en depenguin per poder finançar els seus projectes i fer-los una realitat. Perquè això hagi passat s’ha necessitat “un procés de conscienciació en, per exemple, condicions laborals, però també un major accés a la informació”.

stats