ECOBARÒMETRE BALEAR
Balears 30/09/2016

Massificació: un problema pel 52% de la població

La neteja de platges i ports, juntament amb la gestió i qualitat de l’aigua, entre les principals preocupacions

Montse Terrasa
3 min
Massificació: un problema pel  52% de la població.

PalmaLa massificació turística és un problema per més de la meitat de la població de les Balears, segons reflecteix l’Ecobaròmetre balear. Per primera vegada en els quatre anys que es publica aquest estudi, el concepte de massificació surt lligat a l’arribada de visitants, segons van posar de manifest els responsables d’aquesta enquesta, que copsa l’opinió dels residents illencs. La intenció és detectar els problemes emergents, com són la qualitat i quantitat de l’aigua i la neteja de platges i ports, atesos els resultats.

Un 52,5% de la població considera “excessiva” la quantitat de turistes que arriba a les Illes durant l’estiu, mentre que un 39% creu que és una xifra adequada, i només un 2,5% la troba insuficient. Gonzalo Adán, de l’ IBES (Instituto de estudios sociales avanzados), va remarcar que l’estudi es va fer durant el mes de juny, abans de l’estiu, i ja en aquella data, després de la Setmana Santa, la massificació era percebuda com un problema. També sobre aquesta qüestió de l’excessiva arribada de turistes, Adán va explicar ahir que existeix un doble vessant, ja que una majoria opina que és un problema, però a la vegada “no volen que deixin de venir perquè són una font de riquesa”.

La queixa dels estrangers

Aprofundint en qui es mostra contrari a la sobrepoblació, “els estrangers residents es queixen de la massificació quasi més que els residents”, va puntualitzar el representant de l’IBES, qui va afegir que l’opinió registrada demostra que aquest col·lectiu “vol exclusivitat en la seva visita a l’illa”.

L’Ecobaròmetre és un estudi d’opinió pública impulsat per iniciativa privada i es fa a partir d’unes 900 entrevistes a la població major de 17 anys de Mallorca, Menorca i Eivissa, tant amb preguntes tancades com obertes.

.

Tornant a la qüestió de la massificació, els més crítics són els ciutadans d’entre 36 i 50 anys, els residents a Palma i els d’Eivissa. Els veïns de nuclis rurals aïllats manifesten disgust per culpa del trànsit excessiu i la saturació de carreteres secundàries amb els cotxes de lloguer i a les vies d’accés a cales, fet que els obliga a cercar carreteres alternatives.

Respecte de les conseqüències mediambientals, un 48,8% dels enquestats opina que la massificació afecta molt la conservació del paratge natural i un altre 40% creu que l’afecta en alguna cosa. Els dos percentatges duen a la conclusió que una àmplia majoria és conscient de l’impacte ambiental que té el turisme de masses.

Aquest quart estudi de l’Ecobaròmetre ha estat impulsat i publicat per iniciativa de les empreses Tirme, IBES, Hidrobal i l’Obra Social de la Caixa.

La destrucció del territori

Al llarg de quatre anys, l’Ecobaròmetre ha comprovat com han canviat les preocupacions de la societat. Així, la destrucció del territori era un dels principals problemes fa quatre anys, o els incendis fa dos anys, després dels que van cremar Andratx.

.

Guillermo Carbonero, director territorial d’Hidrobal, va analitzar els resultats sobre la qüestió de l’aigua. “Els ciutadans són conscients de la problemàtica”, va afirmat Carbonero, qui va detallar que figuren en els primers llocs la sequera, la qualitat i la sobreexplotació de les reserves hídriques. El malbaratament d’aquest recurs ocupa el cinquè lloc. Com a contrast, només un 40% dels participants en l’estudi afirma conèixer el seu consum d’aigua, dada que per Carbonero vol dir “que un 60% no sap si en fa o no un consum correcte”.

Sanejament

Sobre la xarxa de sanejament, el representant d’Hidrobal va assegurar que el monstre del clavegueram, és a dir, les tovalloletes humides, “és un problema seriós per a les instal·lacions”, però la població afirma ser sensible a les qüestions que es deriven d’un incorrecte ús de l’inodor, amb un 88,3% que declara tirar-hi només el paper higiènic.

Rafael Guinea, director general de Tirme, va posar de manifest la contradicció entre el que opinen públicament els ciutadans i el que passa realment amb el tractament de residus. Així, un 90% dels enquestats diu que habitualment separa els fems de casa seva per materials; “la realitat és que el percentatge és inferior”, va comentar Guinea. Per això, es va mostrar partidari de motivar la gent i augmentar la confiança del ciutadà en el sistema de reciclatge.

En la presentació de l’Ecobaròmetre, que es va fer en el CaixaFòrum de Palma, Tomeu Berga, en nom de la Caixa, va destacar la col·laboració de l’entitat financera amb la conservació del medi ambient i, com a prova, va recordar l’ajuda immediata per combatre els incendis d’aquest estiu.

stats