‘XYLELLA FASTIDIOSA’
Balears 22/01/2017

El Ministeri prohibeix exportar plantes des de les Balears

Medi Ambient confirma més positius d’aquesta infecció

Ara Balears
3 min
Mateu Ginard, director general d’Agricultura; Vicenç Vidal, conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, i Andreu Juan, cap del Servei d’Agricultura.

PalmaEl Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient ha prohibit l’exportació de plantes des de les Balears després d’haver-se constatat més positius d’infecció de la Xylella fastidiosa, un bacteri que afecta moltes espècies.

Segons va donar a conèixer ahir el Govern, l’ordre ministerial prohibeix el trasllat de material de plantació fora de les Illes, excepte les llavors. A més, obliga les companyies de transport aeri i marítim a informar sobre aquest fet i estableix un règim sancionador per incompliments.

Aquesta ordre no provoca conseqüències greus al sector, ja que les Balears “som importadors de material vegetal viu, no exportadors”, segons fonts de la Conselleria de Medi Ambient. La prohibició tampoc no afectarà el trànsit i la comercialització entre illes.

11 confirmacions

L’ordre ministerial es va publicar ahir al BOE i es produeix després de que el Laboratori Nacional de Referència hagi confirmat 11 positius per Xyllela fastidiosa a les Balears i que la Conselleria de Medi Ambient li comunicàs, dijous passat, dia 19 gener, la intenció de preparar una ordre per prohibir el trasllat de material de plantació fora de les Illes.

El conseller Vidal va explicar que el servei balear de Sanitat Vegetal ha trobat indicis de presència a les Balears des del 2012 del bacteri infecciós, que destrueix cirerers i baladres, arran dels estudis iniciats el novembre passat, quan es va confirmar la seva presència en un centre de jardineria de Portocristo.

Analitzades 565 mostres

El titular de Medi Ambient, Agricultura i Pesca va detallar les mesures adoptades des que es va confirmar el primer brot al centre de jardineria de Manacor i va assenyalar que s’havia intensificat el mostreig i s’havien analitzat 565 mostres.

Les mostres es van prendre tant a la zona infectada -on s’havien eliminat les plantes afectades- com a la marcada al seu al voltant i es van realitzar controls aleatoris a totes les illes.

Vidal va destacar “l’esforç significatiu” realitzat en tres mesos i va comparar les dades amb les 110 mostres analitzades en tot l’any 2015, quan van entrar en vigor les mesures de control de la Unió Europea i el Govern en matèria de Xylella fastidiosa.

Les anàlisis han constatat més positius a la zona infectada i dins i fora de la zona demarcada -es va declarar zona infectada una àrea circular de 3,14 hectàrees entorn del viver i se’n van marcar 15.000 més al voltant-. Ara estan pendents de confirmació per part del Laboratori Nacional de Referència, que ja n’ha confirmats un total d’onze.

Els resultats definitius es tindran entre demà i dimarts, per la qual cosa dimarts la Conselleria citarà representants del sector i els consells insulars (competents en matèria agrària) per consensuar les mesures a adoptar.

La prova de l’ullastre

Mateu Ginard, director general d’Agricultura i Ramaderia, va avançar que “arran de tota la feina que s’està fent en la matèria el servei de Sanitat Vegetal ha trobat indicis de presència de Xylella fastidiosa a les Balears des del 2012 en un ullastre”. Els controls es varen començar a establir, per part de la Unió Europea i l’Estat, el 2015. El Govern va publicar dues fotos d’aquest arbre, una corresponent al juny del 2012 i una altra del desembre del 2016, en les quals s’aprecia el deteriorament de l’ullastre.

De fet, el conseller va posar l’accent en el fet que “som un sistema insular”, motiu pel qual va demanar responsabilitat a la resta de l’Estat a l’hora d’aplicar el protocol de control.

stats