PRIMÀRIES DEL PSOE
Balears 22/04/2017

Pedro marca terreny davant Francina

La presidenta presencia l’èxit a Palma de l’exsecretari general, qui dobla assistents respecte de López

Jaume Vinyas
3 min
CAPGIRANT L’EMBLEMA 
 Pedro Sánchez va presentar la seva candidatura a Palma, per a la qual ha adoptat un lema, ‘Sí és sí’, que remet clarament al famós ‘No és no’ que va convertir en gairebé un himne per resistir les pressions perquè facilitàs la investidura de Mariano Rajoy i que li va costar el càrrec que ara intenta recuperar.

PalmaBalears continua sent ‘territori Pedro Sánchez’, tot i que l’aparell del PSIB hagi abandonat l’exsecretari general en la cursa per recuperar el comandament del partit. Unes 500 persones es van concetrar ahir a Palma en la presentació de l’autoproclamada “candidatura de la militància”. Aquest mig miler de militants són més del doble dels que van voler escoltar Patxi López, el candidat de Francina Armengol.

La presidenta assistí a l’acte, com ja havia anunciat, i va seure al costat de Sánchez, de qui fou la més acèrrima defensora abans de la seva defenestració. Va ser un acte anunciat de cortesia, el partit ja va anunciar que farà el mateix quan vingui la seva ‘enemiga’ Susana Díaz.

Dos detalls donen una idea de la distància sobrevinguda entre tots dos. Armengol no va acompanyar Sánchez a l’acte com va fer amb López, el passat 23 de març; la nota de premsa del PSIB sobre l’acte fou enviada abans que Sánchez pronunciàs una sola paraula. L’aspirant no va escatimar elogis a la presidenta, si bé, en un moment determinat, va llançar-li un dard molt subtil. Va fer referència a les declaracions d’Armengol en què afirmà que era incompatible ser secretari general del PSOE i president d’una comunitat autònoma, com pretén Diaz. Sánchez va lloar els arguments d’Armengol i, mirant-la als ulls, li va etzibar: “No et preocupis, Francina. Amb el vot dels militants ho farem possible”.

15-M i Revolució Francesa

Els teloners de Sánchez foren la batlessa de Son Servera i excandidata al Senat per Mallorca, Natalia Troya, i l’exconseller d’Economia Carles Manera. Troya va lamentar haver faltat a la paraula donada durant la campanya de les darreres eleccions quan “vam dir que no deixaríem governar el PP”. Manera, per la seva banda, va reivindicar la lleialtat política com a valor i hi afegí que “el que es va fer a l’octubre al Comitè Federal és qualsevol cosa llevat de lleialtat”.

Sánchez fou rebut amb eufòria i emoció, en un ambient sensiblement més càlid que el de l’acte de presentació de la candidatura de Patxi López. El candidat va oferir un discurs en què la paraula ‘esquerra’ fou pronunciada repetidament. Va arribar a dir que la seva idea de què ha de ser el PSOE connecta perfectament amb el que reclamaven els joves del 15-M. “Demanaven democràcia real ja, no posaven la democràcia en qüestió. I això és el que oferesc jo”, va assegurar, i cità els valors de la Revolució Francesa (llibertat, igualtat, fraternitat) en la següent frase.

Amb tot, Sánchez també va posar distància davant Podem. Lamentà que alguns membres del partit l’acusassin de voler assemblar-se a la formació dels cercles. “Jo no som president perquè Pablo Iglesias no va acceptar les meves condicions; altres han regalat la presidència a Rajoy de franc”, va dir en una de les intervencions més aplaudides. La principal diana del discurs, no osbtant això, van ser el PP i aquells que van forçar l’abstenció en la investidura de Mariano Rajoy. “No guanyarem la dreta intentant assemblar-nos a la dreta”, “no ens abstindrem davant la precarietat ni la corrupció” i “és 0% PSOE l’abstenció a Rajoy” van ser algunes de les frases més aplaudides. També es van sentir retrets a Susana Díaz, alguns de gruixuts, entre el públic. “Hi ha companys que creuen ser tot el PSOE. Jo tinc dubtes”, es va limitar a dir el candidat.

Sánchez va voler agrair l’assistència a Armengol i la secretària general del PSIB fou aplaudida pels assistens. A continuació, Sánchez va esmentar la secretària general del PSIB de Mallorca, Silvia Cano, qui va rebre un aplaudiment molt més emotiu. Entre el públic, es va sentir algun retret, tímid i aïllat, al canvi de lleialtats de la presidenta a l’hora de plantar cara en la batalla pel control del PSOE.

stats