CAP A UNES ILLES SENSE OBSTACLES
Balears 20/01/2017

Platges per a tots, un repte més enllà de les rampes

La certificació requereix formació i infraestructures

I.m. /j.v.
2 min
La passarel·la de l'Arenal d'en Castell ha esdevingut un improvisat passeig marítim on es pot gaudir, a la nit,  d'un dels paisatges més idíl·lics de Menorca.

Es Mercadal / PalmaNo és l’única actuació necessària per garantir l’accessibilitat del turisme, però sí la més òbvia. L’adaptabilitat de les platges és un dels principals reclams per atreure aquest tipus de client. Palma és la ciutat de l’Estat amb més platges certificades com a accessibles (Cala Major, Can Pere Antoni, Ciutat Jardí, Cala Estància i l’Arenal Oest) i municipis com Calvià o Alcúdia també han fet esforços, durant els darrers anys.

A Eivissa, una bona part de les platges té accessos preparats per a persones amb necessitats especials, però només unes poques, entre les quals hi ha la de Santa Eulària, Platja d’en Bossa o Talamanca, disposen de cadires amfíbies que possibiliten el bany a les persones amb discapacitat.

Hem de tenir en compte que, per obtenir un certificat d’accessibilitat, no basta instal·lar-hi rampes. Es requereix personal amb la formació adequada i també tota una sèrie d’infraestructures que inclouen crosses i cadires amfíbies o zones d’ombra, essencials per a persones amb lesions medul·lars, per exemple, que poden haver perdut la sensibilitat de la pell i, per tant, no noten la calor amb la mateixa intensitat i corren més riscs d’acubar-se.

Passarel·la de 600 metres

A Menorca, la platja de l’Arenal d’en Castell, al Mercadal, és tot un referent per a les persones amb necessitats especials. La construcció d’una passarel·la d’uns 600 metres de longitud permet l’accessibilitat a tots els punts de l’arenal. A més a més, la passarel·la ha esdevingut un improvisat passeig marítim on es pot gaudir, a la nit, d’un dels paisatges més idíl·lics de Menorca. Ara bé, el resultat final no ha estat fruit d’un dia, sinó d’un projecte amb el qual s’ha treballat des del Consistori i que en altres punts del municipi, com per exemple Fornells, ha obert un nou camí per impulsar que es Mercadal sigui un poble de referència per a totes aquelles persones amb mobilitat reduïda.

El batle de la localitat, Francesc Ametller, assegura que “avui dia no es fa res sense pensar en les persones discapacitades, començant per l’obra pública i acabant per l’activitat privada”. En aquest sentit, comenta amb orgull: “Tenim dos rentapeus adaptats, dos aparcaments habilitats per facilitar-hi l’accés d’aquestes persones, una cadira amfíbia gestionada per la Creu Roja, serveis que mitjançant una concessió amb un restaurant també hi estan adaptats i, com no, la passarel·la”.

El batle destaca que “la passarel·la s’ha construït de manera que no representa cap mena d’impacte paisatgístic i compleix una doble funció, perquè a la nit és un passeig marítim per damunt de l’arena. Està feta de fusta i il·luminada”. A més, com succeeix a la pràctica totalitat d’obres, aquest projecte també va tenir detractors i, en aquest sentit, Ametller celebra que finalment el temps hagi donat la raó al Consistori.

stats