Balears 24/05/2017

La UIB vota el futur rector enmig de la diversitat d'opinions

Malgrat la gran implicació que hi mostra el personal administratiu i el professorat, l'alumnat no amaga la seva apatia sobre el futur equip directiu de la institució

Anna Schnabel
4 min
La UIB vota el futur rector enmig de la diversitat d'opinions

PalmaLes circumstàncies que actualment envolten la Universitat de les Illes Balears (UIB) poden canviar força durant els pròxims dies, en funció de si el professorat –de tots els nivells–, el personal administratiu i l'alumnat escullen aquest dimecres Llorenç Huguet o Rafel Crespí. La jornada, que per part de l'alumnat es viu com un dia pràcticament normal, també ha estat marcada per la diversitat d'opinions amb relació a la gestió de la institució durant els darrers quatre anys. Inevitablement, també ho ha estat pel fantasma del cas Minerval, al qual està implicat de ple la institució, o les informacions que s'han fet públiques recentment pel mal ambient que es respira al Departament de Filosofia.

Llorenç Huguet, per part seva, ha exercit el dret de vot a les 11 hores del dematí, i en declaracions a l'ARA Balears, s'ha mostrat "optimista" davant les eleccions, després de 14 dies de "feina intensa" i de "molta interacció amb tots els grups, amb estudiants, amb professors de departaments, amb representants dels treballadors i amb el personal de l'administració i serveis". Huguet, tanmateix, creu que la participació, al llarg del dia, serà "majoritària" i que el programa que encapçala ha tingut "molta acceptació", tot i que fins a les 20 hores no se'n sabrà el resultat. Davant la tempesta mediàtica del cas Minerval, Huguet ha dit que "ara cal veure si aquests problemes han tingut influència en l'electorat, tot i que a priori no ho sembla".

La UIB vota el futur rector enmig de la diversitat d'opinions

Uns minuts més tard ha votat Rafel Crespí, que ha afirmat davant dels mitjans que creu que la participació és bona. "Nosaltres estam contents" i "hem estat capaços d'explicar el nostre projecte d'universitat i també hem rebut suggeriments que, si guanyem, tindrem en compte". Davant la pregunta de si confia en la seva elecció, Crespí ha respost: "Clarament, tenc la sensació que hi ha hagut una receptivitat per part de molts col·lectius i estam convençuts que pot produir-se una renovació". "Hem de mostrar confiança cap a la societat que aquesta és una universitat de qualitat" i, per tant, cal netejar-hi "tot allò que pugui semblar una mena de taca", hi ha afegit.

Rafel Crespí ha votat a les 12 hores i s'ha mostrat optimista davant els mitjans.

La UIB escull avui el seu nou equip directiu tenint en compte que el 51% de la ponderació dels vots arriba de part del professorat doctor amb vinculació permanent a la Universitat, el 12% es determina per a la resta de Personal Docent i Investigador (PDI), el 25% per part de l'alumnat i el 12% restant per part del Personal d'Administració i Serveis (PAS). Segons les dades de la institució, són un total de 15.731 membres de la comunitat universitària els que poden votar avui qui serà el rector de la UIB durant els pròxims quatre anys.

El catedràtic Fèlix Grases ha votat minuts després que ho fessin Huguet i Crespí i ha assegurat a aquest diari que és precisament a l'inici d'una legislatura el moment idoni per "presentar noves idees", tot i que ha criticat amb contundència que "el sistema no tingui gaire marge de maniobra". Considera, tanmateix, que els propers "seran quatre anys importants" perquè "cal dur a terme molts canvis després d'una temporada un xic confosa". Amb relació al cas Minerval i com ha afectat la Universitat, ha apuntat que davant les informacions publicades i algunes "difamacions" que han sortit als mitjans durant la campanya electoral, ara caldrà "explicar bé tot allò que no ha quedat clar".

Dels deu alumnes consultats per l'ARA Balears, només ha votat Miquel Àngel, estudiant de Filologia Catalana de la UIB, i una altra estudiant que l'acompanyava. Tot i que Miquel Àngel no ha llegit els programes electorals, ha assegurat que "ha votat Crespí perquè la informació que tenim és que l'actual rector és una mala peça", ja que "ha tapat el cas del medicament", i "els problemes que s'han produït al Departament de Filosofia, entre altres coses". Per aquest motiu, ha preferit atorgar el seu vot a Crespí, encara que sigui un "neoliberal", ha apuntat. La resta d'estudiants consultats han explicat que no han votat al·legant que "no m'hi he sentit gens implicat" i "no hem vist cap publicitat". "No he votat perquè no sé res del programa", ha indicat un dels alumnes, qui ha explicat, a més, que "nosaltres també hauríem d'haver anat a cercar la informació, però jo m'acab d'assabentar que avui s'escollia el nou rector".

Un grup d'alumnes votant a l'edifici Mateu Orfila, facultat de Biologia de la UIB.

Eduard del Valle, que forma part del personal d'administració, considera que "la gestió que ha fet Huguet ha estat molt bona" i que "el personal, a poc a poc i amb les limitacions que té el PAS, ha anat donant resposta a les demandes que se li han anat plantejant". Així mateix, amb relació a la gestió del fals fàrmac contra el càncer que s'hauria produït i comercialitzat a la UIB i que ara està sota investigació judicial, creu que "s'ha actuat correctament i dins de les possibilitats" i que "la situació als mitjans s'ha simplificat molt", si bé "tot el procediment va ser impulsat tant pel Consell Social com pel rector". Al cantó oposat, Toni Artigues, professor titular de la UIB, ha subratllat que "fa falta una renovació". Així mateix, ha criticat la resolució de "determinats problemes" que han sortit a la llum els darrers dies. Per aquests motiu, Artigues ha assegurat que ha votat Crespí i hi ha afegit que "entre Huguet i una granera votaria una granera".

stats