Balears 05/05/2017

Via lliure a ajuntaments per regular llars desocupades de sis mesos a dos anys

El conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, ha presentat les al·legacions incloses a la Llei de l'habitatge

Martí Gelabert
3 min
El conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, ha explicat les novetats de la Llei de l'Habitatge

PalmaLa llei de l'habitatge que ha d'aprovar el Parlament balear declararà com a desocupades aquelles llars que faci més de sis mesos que estan buides. Es crea, així, la figura de l'habitatge temporal desocupat, ja que fins ara el text només preveia regulació per a aquells pisos que faci més de dos anys que estan en aquesta situació i de grans tenidors. Ara bé, seran els ajuntaments els que tinguin les competències reguladores i puguin fer els registres d'habitatges que ho creguin convenients, sigui quin sigui el propietari.

Així ho ha anunciat el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, en la roda de premsa posterior al Consell de Govern, explicant les al·legacions incloses -s'han acceptat la meitat- a la futura Llei d'habitatge. "Podria ser a nivell impositiu", ha apuntat Pons per aquesta qüestió. Es tracta d'una mesura per "estimular" que els habitatges estiguin llogats tot l'any. S'ha acceptat a petició del Consell d'Eivissa en relació a la problemàtica que viu l'illa, i la situació en què es troben aquells habitatges que porten mig anys oberts i mig any tancats.

El text ja detallava, per exemple, que grans tenidors estaran obligats a cedir l'ús dels habitatges que faci dos anys que estan buits al Govern, perquè l'Administració els destini a lloguer social. En un màxim de tres anys, aquest ús serà retornat al seu propietari. En cas de no complir aquestes exigències, s'exposen a multes que van dels 3.000 als 30.000 euros. També s'ha modificat el temps que els grans tenidors poden inscriure's als registres. S'amplia d'un a tres mesos.

La llei de l'habitatge surt qüestionada de l'exposició públicaEn relació al lloguer social, també, hi haurà més ajudes per a les persones desnonades. Els grans tenidors hauran d'oferir un lloguer social sempre que les famílies afectades tinguin un informe de Serveis Socials de situació d'alta vulnerabilitat. Les entitats financeres hauran d'oferir el mateix pis en lloguer social o cercar-ne un altre. "Dona la seguretat que ningú no quedarà fora i queda cobert per Serveis Socials", ha explicat Pons.

Pel que fa a pobresa energètica, les empreses subministradores elèctriques hauran de comunicar al ciutadà quan hi ha impagaments que tenen dret a acollir-se a aquesta situació. Amb informes previs de Serveis Socials, també, i si es compleixen els requisits, no se li podrà tallar el llum.

Dos mesos de fiança, tot i llogar només una setmana

Qualsevol lloguer que es faci a través de la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU) tindrà l'obligació de dipositar una fiança. Es llogui per uns dies o per mesos. La llei esmentava, fins ara, que en aquells lloguers inferiors a 30 dies no era necessari dipositar-la. Ara, a totes s'han de pagar dos mesos. Cal recordar que aquells habitatges turístics vacacionals queden exempts, ja que es regulen a través de la nova llei turística. "Quan hi hagi una inspecció, qualsevol habitatge tindrà o dipòsit de fiança o certificació de lloguer turístic", ha explicat Pons.

Amb la recuperació del sector, petits inversors s’interessen pel mercat de l’habitatge.

El text ha de passar pel Consell consultiu abans d'arribar al Parlament, ja que es tracta d'una llei que està citada a l'Estatut. Balears és la única comunitat que no en té actualment. "És una llei que disposa d'una doble finalitat", ha exposat Pons. Per un costat, "acompanyar aquells ciutadans que amb el problema de l'habitatge poden necessitar assessorament o informació", ha explicat. En aquest sentit, l'objectiu és donar cobertura o infraestructures per respondre les necessitats. Per altre costat, "l'objectiu és potenciar al màxim el lloguer social".

L'IBAVI cedirà els pisos del Camp Redó a l'Ajuntament

Una de les exigències que reclamava el tinent de batle d'Urbanisme, Model de ciutat i Habitatge digne de Palma, Toni Noguera, era més "col·laboració" de l'IBAVI per incrementar el parc de lloguer social. Un dels exemples més característics és el del Camp Redó. Pons ha explicat que hi ha 30 habitatges de l'IBAVI tancats i d'altres ocupats per famílies. S'ha facilitat, ara, la gestió perquè tots aquests habitatges se cedeixin a l'Ajuntament "perquè tingui la llibertat de planificar i ordenar millor" la barriada.

Aquella zona presenta necessitats d'habitatge i, alhora, de rehabilitació de les finques. L'Ajuntament de Palma hi està treballant. Pons considera, de fet, que és el consistori qui ha "d'actuar" en aquesta direcció.

stats