PREVENCIÓ
Balears 08/07/2016

El 50% dels menors de les Illes ha fet botellada en el darrer any

Durant les revetles, aquest mal hàbit s’incrementa de manera considerable

Cristina Sastre
2 min
L'edat de l'inici del consum d'alcohol entre els menors de l'arxipèlag se situa poc abans de complir els 14 anys.

PalmaLes revetles d’estiu es presenten banyades de combinats i els pares estan preocupats. Més del 77% dels menors de les Illes Balears ja sap quin gust té l’alcohol abans de complir els 18 anys. L’edat d’inici és poc abans dels 14. Més del 50% ha fet botellada en el darrer any.

El consum compulsiu d’alcohol ( binge drinking en anglès, prendre cinc copes en dues hores) augmenta del 14% al 37% entre els 14 i els 17 anys, segons les dades oficials facilitades per la directora general de Salut Pública del Govern, Francisca Bibiloni, en la roda de premsa Menors, alcohol i festes populars, convocada per FAPA Mallorca. “És important dir a aquests joves que beure no és ni guai, ni bo, ni normal”, explica Montse Juan, de la xarxa de professionals en prevenció de riscos en menors, Irefrea.

Els caps de setmana, el 32% dels adolescents en fa un consum de risc i, en el cas de les nines, el percentatge arriba al 37%. Per Juan, l’increment de consum entre les joves les fa “més vulnerables” a diversos factors de risc, entre els quals es troben les agressions sexuals. “La influència de la publicitat té un influx molt poderós sobre elles. La indústria ha vist que les dones són el nou consumidor i s’hi adrecen amb anuncis com el d’Estrella Damm. Laia Costa representa un prototip carregat d’un simbolisme molt perillós. Les dones som més febles si bevem. Com més consum, més possibilitat de ser agressor i víctima”, apunta.

Inquieta la normalització del consum prematur o de les “festes etíliques” com a element d’oci. Les xifres, a pesar que són inferiors a altres anys, mantenen l’edat d’inici de consum. Les dades anteriors (2012-2013) indiquen que el 86% dels menors havia consumit alcohol alguna vegada en la seva vida, el 60% havia realitzat botellada el darrer any i el 27% s’havia engatat algun pic.

Ni les lleis, ni les ordenances cíviques, com a recurs únic, no funcionen. La societat adulta té, diu Juan, el deure d’“impedir, reduir i no facilitar aquestes situacions. Els majors estam hipotecant el futur dels menors. El problema és de tots, l’hem d’arreglar entre tots”, explica.

Un 30% de famílies en risc

A l’Arxipèlag, hi ha un 30% de famílies en risc, i només un 3% en són conscients, diu la FAPA. També s’apunta, citant un estudi recent de l’OMS, que cada any hi ha al món 3,3 milions de morts pel consum nociu d’alcohol.

T’imagines una nit sense beure alcohol?

Entre d’altres accions preventives, aquest estiu la Conselleria de Salut realitzarà una campanya de sensibilització dirigida al jovent menor de 18 anys que va a les festes populars de les Illes perquè faci un consum responsable de l’alcohol, i fa recomanacions per a la disminució de riscs associats a consumir-ne.

Així mateix, s’ha creat, des de fa quatre anys, una plataforma “per a un oci de qualitat”, que està en procés de formació jurídica amb la finalitat de fer-la més efectiva. La clau és imaginar-se una nit sense alcohol que desvirtuï el valor cultural de les festes d’estiu.

La societat, en una acció coordinada, ha d’impedir que la pressió social que envolta els joves els convidi al consum d’alcohol, “un maltractament desatès”. Fora bromes.

stats