EMPRENEDORIA
Balears 27/05/2017

La garrova, de consum animal a delícia humana

L’empresa Es Garrover comercialitza productes ecològics, alts en fibra i calci i quilòmetre zero

Margalida Mateu
3 min
Juana Verger està al capdavant de l’empresa Es Garrover, enguany el xarop va guanyar el premi a producte ecològic.

PalmaLa garrova és tal vegada un dels productes per excel·lència de foravila a Mallorca. Tradicionalment ha estat destinat al consum animal, però ara l’empresa Es Garrover la transforma en una sèrie de productes únics, saludables i exquisits per al consum humà. I és que la garrova té unes propietats nutricionals molt riques, és alta en fibra i calci, baixa en calories i sense colesterol.

L’aventura dels productes derivats de la garrova que fa Es Garrover prové de la iniciativa de la jove emprenedora llucmajorera Juana Verger. Tot plegat, però, va començar amb l’empresa familiar de Verger, lligada des de fa més de tres generacions a la comercialització de la garrova (Productos Martín). “El meu padrí ja fou un visionari i als anys 70 ja va descobrir la màgia de la garrova”, assenyala Joana. “Jo des de petita ho he mamat, anava a collir garroves i ja en menjava de seques sota l’arbre”.

Farina, xarop i crema de garrova

Es Garrover elabora farina, crema i xarop de garrova, uns productes que ha dissenyat ella mateixa i per als quals ha anat investigant. Per exemple, per fer el xarop “m’he basat en una elaboració que feia la meva padrina, com una espècie d’infusió. Llavors en deia mel de garrova”, recorda.

Així, l’experiència i l’experimentació en la garrova de Mallorca varen reforçar els valors de la idea de negoci de Juana Verger, començant per l’agricultor i el suport a l’agricultura ecològica sostenible ètica i local i la necessitat de promoure i conservar els camps, el paisatge, l’entorn i la tradició.

Verger va començar amb un primer producte, la pols de garrova, una farina ecològica i sense gluten. No conté cafeïna i és una font important de fibra. A més, no té sucres i sacia molt. És un producte que pot derivar en multitud de receptes, es pot fer servir per a l’elaboració de pa, magdalenes, coques, ensaïmades o rubiols. A part d’això, en col·laboració amb l’empresa JOP de Campos, Es Garrover elabora des de l’any passat gelat de garrova.

“Moltes vegades som els darrers a adonar-nos d’allò que tenim i del profit que en podem treure”, assenyala Verger. “Vaig a fires ecològiques i s’interessen molt pel producte, malgrat que a vegades no el coneixen perquè és un arbre típic de la Mediterrània. Des d’Es Garrover som pioners en l’elaboració de derivats”, hi afegeix.

Ara bé, Verger decideix anar més enllà de la farina de garrova i en diversifica el producte. És quan crea el cacau i el xarop de garrova, que es posaran a la venda aquest dijous, 1 de juny, a diferents establiments gràcies a l’acord de l’empresa amb distribuïdors de renom.

El producte elaborat per l’empresa Es Garrover de Mallorca, Johannis Sirop, ha estat premiat com a Producte Ecològic de l’Any 2017. El concurs, que tingué lloc en el marc de la Diada Ecològica de Porreres, celebrada el 28 d’abril, va tenir la participació de 5 productes i va ser organitzat per segona vegada per l’Associació de Pagesos Ecològics de Mallorca (APAEMA). Després de dues hores de valoracions, el jurat va parlar molt positivament del Johannis Sirop, com “un producte innovador fet a partir de garrova, un fruit que necessita un nou impuls que possibiliti la conservació i la millora del seu cultiu. Empra varietats locals i s’elabora a una entitat que dona feina a persones amb discapacitat”. El xarop guanyador està fet a partir d’infusions del fruit i “pot usar-se per endolcir el producte o per posar al cafè, per decorar plats o com una salsa balsàmica, ja que no té greixos i tampoc du sucres refinats, tot és ecològic”, comenta la creadora, qui a més ha optat per la producció solidària, ja que la crema i el xarop s’elaboren en un centre de persones amb discapacitat de Sóller. Pel que fa a la crema de garrova pot ser perfectament un substitutiu de productes industrials de cacau. Ara bé, l’emprenedora assevera que, “després d’anar a Biofach amb l’expositor de les Illes Balears, vàrem ser concients que anam molt endarrerits encara en productes ecològics”.

stats