Balears 24/05/2017

Les plaques solars permeten estalviar un 25% de la factura energètica a les empreses

El Govern llança una segona línia de subvencions per valor de 400.000 euros

Jaume Vinyas
3 min
El conseller, Marc Pons, i el director general d'Energia, Joan Groizard, en una fàbrica que va aprofitar la primera línia de subvencions.

PalmaUna inversió a llarg termini beneficiosa per al medi ambient i, també, per al negoci. Això és el que posa sobre la taula la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat en el seu propòsit d'iniciar aquesta legislatura una autèntica transició energètica a Balears. El conseller, Marc Pons, ha anunciat aquest dimecres una nova línia de subvencions per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques: un total de 400.000 euros per a particulars i entitats que vulguin fer el salt a l'energia neta.

Els sostres dels polígons podrien donar llum a 32.000 llars palmesanes

Pons ha explicat les característiques de les subvencions en la visita a una fàbrica del polígon de Son Castelló, a Palma, que es va adherir a la primera línia el 2016. L'enginyer de l'empresa, Xavi Moreno ha destacat que, amb la instal·lació de 60 plaques s'està estalviant un 25% de la factura del llum. Calcula que l'empresa podria estalviar-se uns 150.000 euros en els 25 anys de vida útil que tenen les plaques. Per part seva, Pons ha destacat que "una instal·lació tipus mitjana per a una empresa (15 kWp en 100 metres quadrats), com el cas de la que visitam avui, permet estalviar 2.000 euros a l'any i l'emissió de 17 tones de CO2 a l'any".

Pons, Groizard i Moreno, durant la visita a Elèctrica Puigcercós.

Moreno ha animat altres companyies a seguir el seu exemple, tot i que s'ha queixat de la "inseguretat jurídica" associada als vaivens dels impostos vinculats a l'energia solar. En aquest sentit, ha denunciat que un decret del govern central va incrementar a final de l'any passat fins a cinquanta vegades l'impost que es cobra en certs trams. Pons ha respost que una de les principals reivindicacions que manté cada vegada que va a Madrid és que el govern central "sigui menys reactiu i més proactiu en l'aprofitament de l'energia solar".

Convocatòria oberta a tothom

El director general d'Energia i Canvi Climàtic, Joan Groizard, ha explicat les característiques d'aquesta nova línia de subvencions cofinançada pel fons Feder i que sufragarà, a fons perdut, entre el 40 i el 50% de l'import de la inversió per a la instal·lació de les plaques.

Poden optar a les ajudes les persones físiques (particulars), les comunitats de propietaris, les empreses, les associacions empresarials i les entitats sens ànim de lucre:

Per a empreses i associacions empresarials se subvencionen instal·lacions de fins a 30 kWp (kilowattpic) (si la instal·lació és major, només se subvencionen els primers 30 kWp) amb el 40% de la inversió.

Per a particulars, comunitats de propietaris i entitats, se subvencionen instal·lacions de fins a 3 kWp, amb el 50% de la inversió.

Groizard ha destacat que les ajudes són compatibles amb els préstecs via ISBA, bonificats pel Govern, per a pime i autònoms domiciliats que duguin a terme un projecte d’inversió en matèria de millora tecnològica, com ara la instal·lació de sistemes d’autoconsum. Com a novetat de la convocatòria adreçada als particulars, ha destacat que enguany s'hi inclouen també les instal·lacions per a cases aïllades (no connectades a xarxa).

Una de les plaques instalades a la teulada de la fàbrica, subvencionades pel Govern.

En la convocatòria de 2016 per a empreses es varen subvencionar 28 instal·lacions, amb un total de 172.197 euros. Això suposa l'estalvi de 549 tones d'emissions de CO2 l’any. Pel que fa a la convocatòria de particulars, s’atorgaren gairebé 50.000 euros per a 33 instal·lacions que permeten estalviar l’emissió de 121 tones de CO2 a l’any.

El termini per presentar sol·licituds per a aquesta segona línia és de tres mesos, fins a la darrera setmana d'agost.

stats