PRESSIÓ SOBRE EL LITORAL
Balears 28/04/2017

La urbanització del Molí d’en Regalat sacseja el pacte d’Artà

L’esquerra li nega el caràcter urbà i espera la resolució del contenciós de la promotora

Miquel Barceló
3 min
La zona del Molí d’en Regalat, entremig de dues àrees urbanes, esdevé un caramel per als urbanitzadors, que han vist reduïdes les seves expectatives inicials de negoci.

ArtàCorren vents de desconfiança en el pacte de govern municipal d’Artà (PSOE-El Pi-Alternativa). L’acord tricolor de governabilitat s’ha emboirat després que en el ple de dilluns una proposta del batle, Tolo Gili (El Pi), suggerís donar per bona la classificació de sòl urbà a la parcel·la Molí d’en Regalat (Colònia de Sant Pere), acceptada també a la Comissió Insular d’Urbanisme del Consell (acord de 27 de gener de 2012), i d’aquesta manera esmenar la deficiència per la qual el Consell havia suspès la inclusió de la illeta a les normes subsidiàres (NS) adaptades al Pla Territorial de Mallorca (PTM).

La urbanització del Molí d’en Regalat es projectà durant els anys 90 i des de llavors l’edificabilitat i densitat de la illeta han encadenat nombrosos plets, molts dels quals plantejats pels grups d’esquerra i ecologistes, com el GOB. De la parcel·la de 30.000 metres inicials que es volien urbanitzar (uns quaranta xalets de luxe), actualment s’ha limitat a 6.000 (cinc xalets)

La proposta d’El Pi, segons Alternativa per Artà, obria la porta a la urbanització de 6.000 metres quadrats a primera línia vora el port. La portaveu del grup, Aina Comas, va advertir que la proposta del batle no era un simple tràmit, sinó que suposava acceptar una classificació, que tot i respectar el 100 metres de servitud de protecció dictada en Ordre Ministerial de data de 22 de juny de 2016, podia atorgar uns drets d’edificació a la promotora (Porto Sacoloni), malgrat que “resulta que l’ordre ministerial que modifica la ribera de mar i i fixa en 100 metres la servitud de protecció està recorreguda per la mateixa promotora”. La regidora, alhora delegada municipal de Medi Ambient, va subratllar que calia esperar la resolució del contenciós abans de prendre una decisió que “podria comprometre l’interès general”, atès que la classificació final que l’Audiència Nacional dictamini per a la illeta (sòl urbà, sòl urbà consolidat o urbanitzable) pot suposar l’obligació de la promotora de fer cessions per a zones verdes, vials, etcètera, “que beneficiarien el poble”.

L’exposició de Comas en el ple deixà tants dubtes a la resta de grups que el PP (1) i el PSOE (3) optaren per l’abstenció, mentre que el grup Independents (5) s’alineà amb Alternativa per Artà (1) i deixaren rebutjada la proposta d’El Pi (3).

Darrer contenciós

Ara s’haurà d’esperar a prendre l’acord sobre la polèmica urbanització una vegada l’Audiència Nacional s’hagi pronunciat sobre el recurs de la promotora, que defensa el caràcter urbà de la zona i demana l’aplicació d’un franja de servitud de només 20 metres per poder construir el màxim de xalets.

Aina Comas mantingué que “el més intel·ligent és esperar la resolució del contenciós interposat per la propietat i després fer la planificació de tota la illeta en funció dels drets que es determini per al promotor i per a l’Ajuntament”.

Tolo Gili, que dilluns presidí el ple per darrera vegada (el proper 27 de maig ha de cedir la batlia al PSOE), va declarar a l’ARA Balears que la seva intenció era “desenrocar i deixar resolta una tramitació administrativa” que afecta “un solar urbà dins el poble”, i va lamentar que “s’hagi volgut plantar una bandera ecologista en una zona que no és una platja verge”. “Just a la vora -del Molí d’en Regalat- es fa una promoció de 100 xalets i ningú ha dit res”, es queixa el batle.

El 2004, Consistori i promotora signaren un conveni per compensar (1,2 milions) els drets de l’aprofitament mitjà de la parcel·la. El conveni finalment fou declarat nul. L’Ajuntament el desembre ja hagué de tornar mig milió d’euros més interessos a Porto Sacoloni.

Gili: “El que ha passat no té per què afectar l’estabilitat municipal”

Una proposta que es preveia viable, com a mínim amb els vots de PSOE (3) i El Pi (3), ha esdevinguda un cop moral per al batle Gili, en el seu darrer ple com a president de la corporació municipal. Així i tot, Gili creu que la topada amb els seus socis de govern, Alternativa per Artà i PSOE, “no té per què afectar l’estabilitat municipal”. L’atomització del Consistori obliga a pactes. I el Molí d’en Regalat ha estat des dels inicis una font de polèmica amb poca claredat, un projecte afectat pers canvis normatius, recursos i sentències que perllonguen el conflicte.

stats