Festival música
Cultura 17/03/2011

Banda Achilifunk

Marta Salicrú
2 min
Banda Achilifunk

Divendres La Mirona de Salt s'omplirà de rumba i de funk en un dels concerts estel·lars de la desena edició del Black Music Festival: el que reunirà músics de les escenes rumbera i funk barcelonina amb la secció de metalls de l'Original Jazz Orquestra Taller de Músics (OJO) per interpretar un repertori de funk aflamencat i de rumba funky. Es tracta de la Banda Achilifunk, una big band rumba funk concebuda per Carles Closa, àlies Txarly Brown, "el paio que en sap més de rumba", com el coneixen els gitanos, i artífex del Rumba Club dels dimecres a la Sala Apolo.

El germen de la banda és Achilifunk. Gipsy soul 1969-1979 (2007), un disc en què Brown va compilar rumba i flamenc dels setanta amb influències de la música afroamericana, el soul i el funk. "Aquesta influència es va produir gràcies a l'emissió d'aquesta música per part de les ràdios d'aquí", explica Brown, com a prova que èxits d'artistes com Barry White, Boney M. i Sugarhill Gang arribessin al número 1 de les llistes de vendes a Espanya.

Després d'una segona compilació, Más Achilifunk (2009), que recollia rumbes de formacions actuals remesclades per a la pista de ball, Txarly Brown va concebre la Banda Achilifunk reunint quatre rumbers (membres de Papawa, La Troba Kung-Fú, Sabor de Gràcia i Rumbamazigha) i dos paios de l'escena funk (Fundación Tony Manero, Mantecao y su Combo) que a Gitano real (2010), el seu debut, han recreat en clau Achilifunk hits de la rumba i del funk acompanyats de dotze metalls de l'OJO.

El directe és molt potent", adverteix Brown. "Portar dotze vents és impressionant, és un espectacle d'hotel de Las Vegas. Aquí estem acostumats que ens donin gat per llebre, a pagar vint euros per veure tres paios cantant folk ianqui traduït al català. I en canvi la relació qualitat-preu quan es va a veure la Banda Achilifunk és acollonant. En directe, a més dels dotze temes del disc n'hi ha dotze més que no vam gravar perquè ja havien sortit als altres Achilifunk , com Xaví , del Peret, i Caramelos , temes emblemàtics del repertori de la rumba però en clau funky".

stats