PROPOSTA CULTURAL
Cultura 24/10/2016

Granados i Dvorák irrompen al CaixaFòrum

Més teatre, xerrades, dansa, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

Ara Balears
10 min

Van Roy, Acuña, Arrieta & Gifford / Música

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / 19 h
Granados i Dvorák irrompen al CaixaFòrum

Segon concert de la Temporada musical de la Caixa. En aquesta ocasió, l’espectacle anirà a càrrec de la soprano Cristina Van Roy, la mezzosoprano Alejandra Acuña, el tenor César Arrieta i el pianista Duncan Gifford, que brindaran a l’espectador un recital de piano i cant. Entre el repertori previst, hi ha peces de compositors tan importants com Granados, Dvorák i Turina, entre d’altres. 12 euros (6 per als clients de la Caixa).

'El que demana la nostra gent gran a les nostres ciutats' / Xerrada

Centre Flassaders (carrer de la Ferreria, 10. Palma) / 18 h

Conferència a càrrec de Margalida Vives Barceló, professora del departament de Pedagogia i Didàctiques Específiques de la UIB, que abordarà diversos aspectes relacionats amb les persones majors i associats al procés d’envelliment.

"Gutiérrez Aragón: Aventures i desventures d’un ‘adaptador reincident" / Xerrada

Centre de Cultura Sa Nostra (carrer de la Concepció, 9. Palma) / 19 h
Una escena del film 'El caballero Don Quijote', de Manuel Gutiérrez Aragón.

Amb motiu del 4t centenari de la mort de Miguel de Cervantes, Sa Nostra ofereix una atractiva doble proposta que consta d’una conferència, a càrrec de Blanca Ballester Morell, doctora per la UB i llicenciada en filologia hispànica en aquesta mateixa universitat, seguida del film ‘El caballero Don Quijote’, del director Manuel Gutiérrez Aragón i que revisa els fets més destacats de la vida del cèlebre personatge de Cervantes.

‘El cel de Novembre’ / Xerrada

Club d'Opinió Diario de Mallorca (carrer de Puerto Rico, 15. Palma) / 19 h

Col·loqui que aborda les relacions entre la ciència i la cultura popular, amb l’objectiu de mostrar que és possible analitzar el cel i els components astronòmics a través de l’experiència i el coneixement transmesos per la tradició popular dels padrins, però sense perdre, això sí, el rigor d’anàlisi científic. Hi intervindrà el president de l’Institut Mallorquí de Ciències de l’Espai (IMCE), Lluc Mac Pocovi.

‘Els delmes, un impost a la Mallorca medieval’ / Xerrada

Teatre parroquial (carrer Major, 40. Búger) / 19.30 h

Conferència impartida per Maria del Camí Dols Martorell, doctora en Historia, al voltant de la naturalesa d’aquest tribut de la Mallorca medieval i del seu àmbit d’aplicació.

‘Es Güelu’ / Teatre

Teatre de Manacor (avinguda del Parc, s/n. Manacor) / 20 h
Un moment de l'obra 'es Güelu', de Javier Matesanz.

De Òrbita Produccions presenta aquesta obra dramàtica de caire familiar i que reflexiona sobre l’amor, la família i les circumstàncies associades a la memòria i l’evocació dels records, tant els bons com els dolents. L’obra, escrita i dirigida per Javier Matesanz, està interpretada per Enric de las Heras, Joan Carles Bestard, Catalina Rosell i Martí Serrano/Adrià Amorós. 10 euros.

‘Dahlia: pintant so i moviment’ / Dansa

Espai Bokashi (carrer de les Capelletes, 6. Ciutadella) /19.30 h

La ciutat menorquina acull aquest espectacle de fusió i de diàleg entre les arts, en el qual la música i la dansa es combinen mitjançant el 'piano abstract' de Kaori i el ball suggerent i estètic de l'artista Candela.

‘Titán’ / Exposició

Sa Quartera Centre d’Art (plaça de la Quartera, s/n. Inca) / Fins a l’1 de novembre
‘Titán’.

Paco Cañabate en l’actualitat viu i treballa a Palma. Autodidacte i interessat en el mitjà fotogràfic des de l’adolescència, és un dels principals exponents de la fotografia documental i del reportatge social a Mallorca. Els efectes de la globalització a les ciutats i la pèrdua de la seva identitat (sèrie ‘Yankiland’), l’autoretrat i la seva relació amb el context (‘Titan’) o l’experimentació amb la tècnica digital són temàtiques desenvolupades als seus projectes a llarg termini, en els quals utilitza tant la fotografia analògica com la digital, en un procés d’indagació del dins i el fora.

‘Naturals’ / Exposició

Auditori d'Alcúdia (plaça de la Porta de Mallorca, 3) /Fins al 4 de novembre
‘Naturals’.

Exposició de fotografia en què Miquel Àngel Dora mostra la seva visió més íntima i personal de la natura en sèrie d’exquisides propostes, resultat d’anys de treball.

‘Jóvenes refugiados: salir del exilio’ / Exposició

Sala Municipal d'Exposicions Espai Xec Coll (C/ Seminari, 5 de Ciutadella) / Fins al 26 d’octubre
‘Jóvenes refugiados: salir del exilio’.

El Comitè Espanyol d'ACNUR i de la Universidad Internacional Menéndez Pelayo presenten l’exposició ‘Jóvenes refugiados: salir del exilio". Aquesta mostra fotogràfica que reflecteix la vida dels adolescents als camps de refugiats i les diverses activitats que s'hi fan. Cada grup de fotografies pot anar acompanyat d'objectes reals relacionats amb les activitats que mostren les fotos.

‘Abstraccions’ / Exposició

6A Galeria d’Art (carrer de la Puresa, 8. Palma)
‘Abstraccions’.

Un cop més 6A Galeria d’Art presenta un projecte col·lectiu entorn d'un mateix llenguatge: l’abstracció. L’obra dels artistes Lola Berenguer (Almeria, 1965), Ramon Canet (Palma, 1950), Maria Carbonero (Palma, 1956), Joan Cortés (Pollença, 1963), Pablo L. Martínez (Cuba, 1961), Fernando Pagola (Sant Sebastià, 1961) i José María Yturralde (Cuenca, 1942) dóna forma a l’exposició. Obra gràfica original, escultura i pintura conviuen per exposar un diàleg sense interferències. 6A Galeria d’Art ha confeccionat aquest projecte amb clares referències al passat i al present. No ha estat fàcil encaixar en els més de 200 metres quadrats d’espai l’obra de set artistes, comptant més d’una peça per artista en alguns dels casos, però el vincle formal entre l’obra dels set creadors ha generat un projecte del tot complet i equilibrat.

'Trans-Estàtua' / Exposició

Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 8 de gener
L'escultura penjant 'Trajectòria' és la peça principal de l'exposició.

L'exposició 'Trans-Estàtua', d’Ana Laura Aláez, està formada per 'Trajectòria' ('like gold and faceted #1'), una peça d'alumini i barra d'acer inoxidable que penja del sostre, just devora de la sala Gabinet; cinc maquetes de les peces de la sèrie 'Trajectòria', que mostren xapes doblegades i aixafades a petita escala (quatre de les quals han estat realitzades en una mida més gran per Ana Laura Aláez); i el vídeo 'Trans-Estàtua', realitzat a la mateixa sala expositiva amb la ballarina Amèlia Llop.

‘Los comunes’ / Exposició

Galeria Kewenig (carrer de Sant Feliu) / Fins al 19 de novembre
‘Los comunes’.

La proposta de Marcelo Viquez té la forma d’un taller d’eines aparentment inútils i d’una sitja per emmagatzemar armes que no maten ni fereixen, i d’una porció d’aire on ondegen banderes que no representen res ni a ningú. El que Marcelo vol manifestar és que en el fons tot és així, encara que si la inutilitat servís per a qualque cosa, no per això deixaria de ser inútil. I la inutilitat serveix per a molt. Una arma que mata és una obvietat estúpida, com una urna a la qual es pot ficar una papereta de vot. És obvi, estúpid, idiota que es cregui que l’eina correspon al seu paper, i que això no obstant la seva activació no tingui les conseqüències que podrien esperar-se. A veure si allò que és inútil de veres és el taller.

‘Aúpa’ / Exposició

Galeria Fran Reus (passeig de Mallorca, 4. Palma) / Fins al 15 de novembre
L'obra de Del Amo.

La galeria Fran Reus acull l'exposició individual 'Aúpa', de l'artista extremenya Ana H. del Amo. L'artista presenta una obra de colors lluminosos i formes que es neguen a ser classificades.

'Re-Action. Genealogia i contracanon' / Exposició

Casal Solleric (passeig del Born, 27. Palma) / Fins al 30 d’octubre
La intervenció de Teresa Matas a l'exposició 'Re-Action. Genealogia i contracànon'

'Re-Action, Genealología y contracanon' neix a partir de quatre fotografies històriques de Duchenne de Boulogne, August Sander, Eugène Atget i Maurice Guibert i el que fa "és pertorbar el règim de representació de l'obra original, és a dir, rompre el marc de l'autor per entrar en un joc d'apropiacions infinites en el qual altres artistes es van apoderant de l'obra prèvia de l'artista", assenyala Inés Marful, artista i comissària de l'exposició. La mostra recull un dominó d'estètiques encadenades fins a l'eternitat. De moment, són més de quaranta artistes, dones, les que participen en aquest projecte, i "tal vegada estam parlant del desembarcament més gran d'artistes internacionals que s'ha registrat fins ara a l'illa", recalca Marful. Totes són obres femenines que giren al voltant d'un projecte horitzontal mitjançant una poètica transversal, en què l'autoria és la de 40 creadores que estan lluitant des d'una posició ideològica i intentant traslladar des de l'àmbit plàstic a l'àmbit públic la discriminació de la dona.

'La Brecha, arquitecturas del todo y de la nada' / Exposició

Aba Art Lab (plaça de la Porta de Santa Catalina, 21) / Fins al 5 de desembre
'La Brecha, arquitecturas del todo y de la nada'.

La galeria Aba Art Lab acull l'exposició de l'artista Mercedes Laguens 'La Brecha, arquitectecturas del todo y de la nada'. En la mostra Laguens investiga el crui com l'obertura que permet l'entrada de la llum, el precís moment que el material es romp per donar pas a la claror. Així, l'obra explora les noves realitats, aquelles que necessiten cruis per rompre l'ordre establert.

‘Coloreando las sombras’ / Exposició

Maneu Galeria d’Art (carrer dels Moncades, 3. Palma) / Fins al 31 d’octubre
'Coloreando las sombras'.

Feia trenta anys que Gustavo no exposava en una galeria de Palma. Des d’aquest exili, torna a la galeria que va exhibir les seves obres per primera vegada. Maneu Galeria d’Art torna a oferir la possibilitat de compartir un moment d’agradables emocions amb la seva obra. Més enllà dels seus grotescs i erràtics personatges i situacions, en les seves obres flueix una espontaneïtat molt treballada, d’aparent senzillesa. Un equilibri de composició, una maduresa creativa i una recognoscible paleta de colors a la qual ha arribat al llarg de més de cinquanta anys de professió i que li confereix un estil propi que només poden assolir els grans artistes. I aquesta estranya, senzilla i absurda bellesa no és res més que el fruit d’una ètica personal del compromís amb la seva feina i a la vegada compromís amb una societat a la qual vol aportar la seva riquesa estètica i la solidaritat amb els més desfavorits.

'Joan Miró. Mirades a la col·lecció' / Exposició

Fundació Pilar i Joan Miró (carrer de Joan de Saridakis, 29. Palma) / Fins al 19 de març de 2017
'Joan Miró. Mirades a la col·lecció'

La nova exposició 'Joan Miró. Mirades a la col·lecció' selecciona una part important del fons de l’artista provinent de la col·lecció de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca, de col·leccions privades i del Govern de les Illes Balears. 146 obres de les dècades dels seixanta als vuitanta que ens introdueixen en l’univers creatiu de l’artista. Una mostra representativa en la qual es descobreix un Miró transgressor, més experimental que en èpoques anteriors. Una visita a l'exposició permet apreciar diferents àmbits creatius: la concepció del paisatge, l'influència de l'expressionisme americà, la proximitat a la cal·ligrafia oriental i l'ús quotidià d'objectes.

‘El passat i el present’ / Exposició

Museu Modernista Can Prunera (c/ de la Lluna, 86-90. Sóller) / Fins al 30 d’octubre
‘El passat i el present’.

El Ferrocarril de Sóller i la Fundació Tren de L’Art organitzen l’exposició ‘El passat i el present’ de Toni Garau emmarcada dins la V edició de Fills de la Serra. ‘El passat i el present’ és una exposició en la qual es reinterpreta la utilització d’un material amb història, convertint-lo en element principal d’una col·lecció d’obres d’art; paral·lelament, es presenta una part de la història de Mallorca que, de manera artística, es perllonga en el temps fins a aquest mateix instant. El passat i present de les coses que ens envolten, a vegades tan rutinàries que esdevenen insignificants, plasmat en el passat i el present del fil de les fàbriques de Sóller: el passat i present d’un objecte, d’una situació o d’una vivència no estan definits, sinó que van traçant el seu camí en el transcurs de la vida. Deixa el temps passat i té cura del present, perquè hi viuràs la resta de la teva vida.

'Antoni Vives Escudero (1859-1925) col·leccionista, arqueòleg i acadèmic' / Exposició

Museu de Menorca (plaça del Pla del Monestir, s/n. Palma) / Fins al 8 de gener de 2017
'Antonio Vives Escudero'

El Museu de Menorca inaugura aquesta mostra que vol posar en valor la figura d'aquest menorquí pioner en camps com la numismàtica i la investigació històrica. El menorquí Antoni Vives Escudero va reunir una de les millors col·leccions d’objectes arqueològics i es va dedicar de manera incasable a la investigació en els àmbits de l’arqueologia i la numismàtica. Després de la seva mort, la seva vídua va cedir al Museu de Menorca part de la seva col·lecció, que contenia, entre d’altres, molts objectes procedents de Menorca, bé fruit de les seves excavacions arqueològiques a l’illa, bé gràcies a donacions o compres. En aquests col·lecció hi havia també objectes de procedència molt diversa, assíria, egípcia, grega, ceràmica xinesa, cartografia, monedes islàmiques... Peces que ens donen una visió de les inquietuds del nostre protagonista.

‘Baltasar Porcel: Mallorca, Barcelona, el món’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça Weyler, 3. Palma) / Fins al 8 de gener de 2017
Baltasar Porcel

Un recorregut per l’obra d’un dels escriptors mallorquins més universals: Baltasar Porcel (Andratx, 1937 - Barcelona, 2009). En aquesta exposició es presenta una visió contemporània dels grans temes de la literatura i el periodisme en una exposició de gran impacte visual: el lligam amb la terra, la pirateria i el contraban, l’emigració mallorquina a Cuba, la lluita pel poder, les entrevistes amb grans figures del segle XX i molt més. Horari: de dilluns a dissabte de 10 a 20 h, i diumenge i festius d’11 a 14 h.

Col·lecció Yera / Exposició

MACE (R. Narcís Puget, s/n. Dalt Vila. Eivissa) / Fins al 9 d’abril de 2017
Col·lecció Yera

La col·lecció Yera, iniciada per Mariano Yera el 1999 i dirigida per la seva filla Natalia, està centrada en la pintura espanyola contemporània de la segona meitat del segle XX. Recorre un poc més de mig segle de la història pictòrica espanyola a través d’unes cent cinquanta obres de seixanta artistes. Aquesta col·lecció és una feliç trobada entre el món de l’empresa i l’art, una necessària col·laboració que assegura la supervivènca de la creació i contribueix a fomentar el coneixement i gaudir de nous llenguatges artístics.

stats