NOUS ESPAIS ARTÍSTICS
Cultura 18/02/2011

Engega la "màquina de pensar" del Museu Picasso

Les fortificacions gòtiques del carrer Montcada es connecten amb l'edifici de nova planta de Jordi Garcés, que acollirà les activitats educatives i els espais de recerca i investigació del museu.

Eugènia Sendra
2 min

Barcelona.El Museu Picasso de Barcelona va presentar ahir el Centre de Coneixement i Investigació, la "màquina de pensar", com va batejar-lo el director del museu, Pepe Serra. Als cinc palaus gòtics del carrer Montcada s'hi suma l'edifici de Jordi Garcés, l'arquitecte que va dirigir les anteriors ampliacions del museu. Un prisma rectangular de 1.500 metres quadrats concebut en dues plantes i amb una façana transparent aspira a convertir-se en el centre de referència per estudiar l'obra i la persona de Pablo Picasso i a mantenir una relació directa i estreta amb el barri que s'hi reflecteix.

La plaça Sabartés, en honor a qui va ser secretari de l'artista, acull l'edifici que "permetrà ampliar i potenciar els programes científics, educatius i de participació i proximitat del museu", explicava Serra. A la planta baixa del centre, les sales polivalents acolliran activitats educatives, tallers i conferències, i a la primera planta s'hi traslladaran la biblioteca, el centre de documentació i l'arxiu del museu, amb prop de 9.000 volums.

Descongestionar el museu

Tot i que l'objectiu del Centre és donar cabuda a la "discussió, el diàleg i la investigació" (a més de fomentar la participació local), la seva posada en funcionament -prevista per a la primavera- també permetrà descongestionar el carrer Montcada i redistribuir els espais del museu, per on diàriament passen 3.000 visitants.

Al nou i al vell Picasso els separen pocs metres de distància i una trentena d'anys de millores i ampliacions successives. El nou edifici, que ha costat 6,7 milions d'euros, és "la porta del darrere del museu, però també la porta davantera, perquè obre una nova dimensió del Picasso", segons l'alcalde Jordi Hereu. Per Jordi Martí, delegat de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, el Centre és "el cop de gràcia que permet dir que al Picasso hi passen coses importants". L'aposta pel coneixement, l'educació i la producció de continguts es perfila com el repte de l'apèndix del museu.

stats