FESTIVAL
Cultura 06/05/2011

La Fira de Música al Carrer de Vila-seca, l'aparador dels novells

La Fira de Música al Carrer de Vila-seca programa entre avui i diumenge més de quaranta actuacions gratis d'artistes emergents catalans, i excepcions de luxe com Cathy Claret i Raimundo Amador.

Marta Salicrú
3 min
La Fira de Música  al Carrer de Vila-seca, L'aparador dels novells

Barcelona.Avui arrenca la 12a edició de la Fira de Música al Carrer de Vila-seca (FiM), que fins diumenge portarà a la vila tarragonina més de quaranta propostes musicals gratuïtes. En el programa hi predominen els artistes emergents, la majoria catalans, però hi destaca també el concert que reunirà aquesta nit la cantant francesa de fusió flamenca Cathy Claret amb el guitarrista sevillà Raimundo Amador.

Tot i l'interès que desperta entre el públic l'àmplia oferta de concerts de qualitat gratis i en bona part a l'aire lliure, Quique Vela, director artístic de les últimes cinc edicions, insisteix que la Fira és sobretot un aparador per als professionals. "És un espai de promoció d'artistes, el que volem és dotar de concerts els grups que hi participen, que els professionals que vinguin -programadors, agències de management i discogràfiques, explica Vela- els puguin contractar. La fira vol ser un espai real de sortida dels grups que programem".

A banda de servir perquè els artistes que hi participen experimentin "un salt qualitatiu" en la seva carrera, l'altre gran objectiu és "satisfer les necessitats dels professionals inscrits". I afegeix Vela: "Quan fem la programació, el que tenim més present és oferir-los propostes de qualitat i diverses, i reflectir noves tendències en els diversos estils. I què hi pot haver millor que mostrar als professionals com funcionen aquestes propostes davant del públic?"

Produccions pròpies

Una de les apostes de la 12a edició de la Fira són els espectacles de producció pròpia. La FiM en munta dos: Anarquia acústica i Èxits [Pop]ulars , que servirà de cloenda de la Fira diumenge. " Anarquia acústica és un experiment del qual ja s'havia fet algun tast a Barcelona", explica Vela. "Es convoquen els músics tres hores abans del concert, es divideixen en grups de tres o quatre, se'ls dóna un eix temàtic i 50 minuts per composar una cançó. Quan ja han passat, es fan grups nous i se'ls donen 50 minuts més per fer una altra cançó. Mitja hora després, tots els músics fan el concert. És una aposta per la creació, pel procés creatiu i per la improvisació". Entre els participants hi haurà Maria Rodés, Le Petit Ramon, Pep Toni Ferrer (Oliva Trencada), membres d'Anímic, El Petit de Cal Eril i Nueva Vulcano, i músics del món del jazz i les músiques del món.

La cloenda, Èxits [Pop]ulars , reunirà El Belda i el Conjunt Badabadoc amb un ensemble d'intèrprets de música tradicional per revisar en clau folk catalana cançons com País petit , de Lluís Llach; Boig per tu , de Sau; Al vent , de Raimon, i L'Empordà , de Sopa de Cabra."En alguns moments hi haurà fins a 40 músics sobre l'escenari", afirma el director artístic del festival.

A banda d'aquestes produccions pròpies, la Fira portarà als carrers de Vila-seca algunes de les propostes més interessants del panorama català actual. A més de grups que ja tenen certa trajectòria com Mazoni, Guillamino i Cebos Enrique (que són, de fet, que Cabo San Roque), tots amb discos recents, aquest cap de setmana es podran veure en directe algunes de les sensacions pop de la temporada, l'estil que predomina en un cartell prou eclèctic, perquè, segons Quique Vela, viu un "moment brillant". Pau Vallvé, Inspira, Very Pomelo, El Gos Binari, La Iaia, Le Pianc, Me and the Bees i el projecte Saltamartí, de Pep Toni Ferrer, dels mallorquins Oliva Trencada, en què musica poemes de Joan Brossa, són les propostes imprescindibles de pop -entès en un sentit ampli- de la nova edició de la Fira. A Vila-seca també s'hi podrà veure, abans del pas pel Sónar, l'espectacle de fusió de hip-hop i jazz del bateria Marc Ayza amb l'MC DJ Helios, així com algunes propostes de fora de Catalunya com Fiera, projecte paral·lel dels andalusos Pony Bravo i dels madrilenys Ornamento y Delito.

stats