SUBHASTES
Cultura 18/03/2011

La Generalitat es queda la 'Mare de Déu de Bellpuig de les Avellanes'

A.r.t.
1 min
La Verge de  Bellpuig de les Avellanes.

Barcelona.Un representat de la Generalitat va exercir ahir el dret de tempteig per l'escultura de la Mare de Déu de Bellpuig de les Avellanes , de Bartomeu Robió, a la subhasta de la casa barcelonina Balclis, després que fos adjudicada per 130.000 euros a un col·leccionista anònim. El dret de tempteig permet que l'administració pública pugui adquirir preferentment la peça pel preu de rematada (el preu de l'última persona que ha licitat per una obra en la subhasta).

Malgrat que encara no s'ha fet públic a quin museu anirà destinada aquesta marededéu, el Museu de Lleida és un candidat ferm per acollir-la, ja que els seus responsables han mostrat interès per aquesta peça en diverses ocasions. Tant per la seva qualitat com perquè manté intacta la policromia, la Mare de Déu de Bellpuig de les Avellanes és una obra mestra del Gòtic català.

Provinent del monestir lleidatà de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, el seu ingrés al Museu de Lleida tindria, a més, un fort contingut simbòlic. D'aquest monestir, vist com un símbol de la dispersió del patrimoni lleidatà, va sortir el sepulcre del comte d'Urgell Ermengol VII que avui dia és als Cloisters, l'extensió del Metropolitan Museum de Nova York, on es conserva el claustre de Sant Miquel de Cuixà. Si finalment la Generalitat la diposita al Museu de Lleida, almenys una de les obres que hi havia en aquell monestir tornaria al seu lloc d'origen.

Autor també del retaule d'alabastre que hi havia a la Seu Vella de Lleida, Bartomeu Robió està considerat com el pare de l'escola lleidatana d'escultura gòtica.

stats