CINEMA
Cultura 22/02/2011

Jaume Collet-Serra, el director català que triomfa a Hollywood

Aquesta setmana el 'box-office' nord-americà té un nou número 1: és Jaume Collet-Serra, un català nascut a Sant Iscle de Vallalta, el primer director de l'Estat que lidera la taquilla dels Estats Units.

Xavi Serra
2 min
Collet-Serra va haver de lluitar contra el fred i la neu durant el rodatge d' Unknown .

Barcelona.Ahir Jaume Collet-Serra era el nom de moda a Hollywood. La ciutat s'ha despertat amb un nou número 1 de la taquilla i, si alguna cosa marca tendències a la fira de les vanitats, és l'èxit comercial. Després d'anys de picar pedra en la indústria audiovisual, el director català està ara mateix en una posició envejable: té a les seves mans un projecte important -Harker , una nova aproximació al Dràcula de Bram Stoker- i un de molt suculent al seu abast: el remake d' El cercle vermell , un memorable polar amb Alain Delon que Jean Pierre Melville va dirigir el 1970.

Collet-Serra va arribar a Hollywood als 18 anys amb un objectiu clar: convertir-se en director de cinema. Estudia a la universitat de Columbia i comença a realitzar videoclips musicals i, sobretot, espots publicitaris, un camí no gaire diferent del d'alguns dels seus ídols, com ara David Fincher o Spike Jonze. El punt d'inflexió en la seva carrera arriba quan es fixa en ell Joel Silver, productor entre d'altres de la trilogia Matrix i la franquície Arma letal . Silver li fa un regal enverinat: debutar en el cinema amb un remake del clàssic de terror de sèrie B La casa de cera , d'André De Toth. El verí era la presència de Paris Hilton en el càsting. El director se'n surt prou bé i, tot i que les crítiques són punyents, la pel·lícula arriba al número 2 de la taquilla dels Estats Units.

El següent pas, novament produït per Silver, és Goal 2 , un oblidable intent de rendibilitzar la popularitat del futbol i del Madrid galàctic que Collet-Serra, un culer declarat, dirigeix motivat pel seu amor a l'esport, si bé no als colors del club blanc. Dos anys més tard torna al terror amb L'òrfena , un film irregular que va presentar al Festival de Sitges, on ja va confessar que el gènere que més li interessava era el thriller . No trigaria a estrenar-s'hi.

'Unknown', un salt qualitatiu

El seu últim film suposa un salt qualitatiu (si bé no vertiginós) en la trajectòria del realitzador. Amb un guió sòlid i un repartiment d'actors amb ofici (Liam Neeson, Bruno Ganz, Diane Kruger), es confirma com un artesà eficient que executa correctament els mecanismes del suspens.

Unknown clausura el festival de Berlín i en la roda de premsa es posa en relleu la seva comoditat amb el circ promocional.

Als 36 anys és ja un realitzador experimentat i d'una gran solidesa tècnica, capaç de portar a bon terme un rodatge de 30 milions d'euros amb un càsting internacional; una fita que, per cert, no està a l'abast de gaires directors nord-americans, no parlem ja dels europeus. Amb l'èxit de taquilla com a aval, Collet-Serra pot deixar ara, si vol, de ser el noi-per-a-tot de Joel Silver i dirigir projectes més atractius i personals. Ja ha demostrat que és un director comercial i competent. Ara toca anar un pas més enllà. D'oportunitats no n'hi faltaran.

stats