PATRIMONI
Cultura 07/04/2011

El Museu d'Història de Barcelona es queda peces de la Casita Blanca

Avui fa quinze dies que la Casita Blanca, la històrica casa de cites de Barcelona, va ser expropiada i va passar a mans municipals. El Museu d'Història de Barcelona ha decidit quedar-se'n algunes peces.

Albert Balanzà
2 min
Una de les finestres, amb els porticons que passaran al fons del MUHBA, abans de ser extreta.

Barcelona.Quan els representants del MUHBA van entrar aquest dilluns a l'antic meublé , la majoria d'habitacions ja estaven buides, les finestres estaven tapiades per evitar okupacions i les peces de decoració i quadres havien desaparegut. Tampoc hi eren la majoria de jacuzzis, aparells d'aire condicionat i televisors de pantalla plana, que s'han utilitzat com a compensació econòmica per als treballadors, que s'han quedat sense feina. Algunes d'aquestes peces s'han vist en els últims dies als Encants de Glòries.

Però el que buscava el MUHBA, un record significatiu del que durant un segle ha estat el punt de trobada d'amants i de parelles sense casa de Barcelona, encara hi era: es tracta de quatre porticons de finestres amb uns vidres art déco que contenen imatges masculines i femenines. Al lot s'hi ha afegit un joc de carpetes amb l' inventari fotogràfic dels quadres que hi havia a les tres plantes i interminables passadissos de la Casita.

Les peces, que s'han traslladat al Centre de Conservació i Restauració que el Museu d'Història de Barcelona té a la Zona Franca, han estat catalogades en la dècada dels anys seixanta i setanta pels restauradors del MUHBA. "La tècnica amb què estan fets aquests vidres no és antiga, encara que el motiu sí que ho sembla. Suposem que es va fer servir una plantilla antiga, dels anys 20, encara que l'execució deu correspondre a l'època de la decoració predominant a la Casita, entre els seixanta i els primers setanta", explica el cap de col·leccions del MUHBA, Josep Bracons.

El procés d'adquisició de les peces de la Casita Blanca per part del Museu d'Història de Barcelona ha anat molt ràpid; de fet, els primers contactes es van produir encara no fa ni tres setmanes. En aquell moment, la mateixa propietat es va mostrar disposada a cedir gratuïtament qualsevol objecte que quedés a la casa i va proposar al MUHBA fins i tot la peça coneguda com el Sarcòfag , un llit tancat com un armari pels quatre costats i envoltat de miralls, amb tres portes dobles d'obertura. L'embalum de la peça i el seu difícil desmuntatge i trasllat va descartar l'operació.

Els responsables del MUHBA tenen previst restaurar i integrar les peces de la Casita Blanca al fons de col·lecció del museu com a material utilitzable per a futures exposicions. L'interès institucional es justifica per la presència al museu de peces semblants a les de la Casita Blanca, que corresponen a un altre meublé , el conegut i desaparegut Madame Petit, a Ciutat Vella.

stats