01/04/2011

Prohibit llegir la 'Divina Comèdia'

2 min

Quan es tracta l'assumpte ingrat del foment de la lectura, sempre hi ha algú que deixa anar la proposta, com una gran novetat, que s'hauria de prohibir. Ho he sentit tantes vegades que em falten dits per comptar-les (i agafo la mà de la dona de fer feines, que em mira estranyada). Entenc que el que s'hauria de prohibir és la lectura literària; la lectura en general -"Cediu el pas", "Urbanització Tres Pins", " Sidra El Gaitero, famosa en el mundo entero "- no està pas de baixa.

No ens aclareixen mai amb quina pena es castigaria l'infractor, si seria amb una simple multa, amb feines socials a favor de la comunitat (arrencant El pont dels jueus de les mans dels nens del Raval) o amb una condemna d'uns quants anys de reclusió en un centre penitenciari (que els presos no podrien complir destinats a la biblioteca, perquè seria com posar la guineu a vigilar el galliner). Quan, fet i fet, tot sovint la condemna per llegir ja és la mateixa lectura del llibre que tens a les mans. Voldria aclarir que, com que sóc molt lector, no tinc cap veneració especial per la lectura (això ho deixo per a les ànimes delicades i els esperits sensibles).

Els prohibicionistes es basen en la suposició que, si es prohibís la lectura, s'activaria ràpidament entre la població el mecanisme de fascinació per allò vedat i això provocaria que molts es llancessin de cap a llegir obres literàries. Però no sempre és així amb totes les prohibicions. Agafem una prohibició màxima, que de tan greu s'erigeix en tabú: l'incest. No només està prohibit, sinó que prova de treure el tema en una reunió parroquial i constataràs que no desperta gaires entusiasmes. Ni tampoc crec que es practiqui en secret, perquè els més fanfarrons -moneda corrent en matèria de sexe- no sabrien callar-ho i deixarien anar davant dels amics: "L'altre dia em vaig tirar la meva germana". O els acomodaticis: "Us recomano l'incest, no has de sortir de casa". O els més tradicionals: "Hem fet aquest pas després de molts anys de coneixe'ns a fons". O els promiscus: "Tinc quatre germanes, tu ja m'entens".

La prohibició no ha incentivat la pràctica de l'incest. I no per força incentivaria la lectura. No penso que ningú consumeixi cocaïna i heroïna només perquè és il·legal. Si fos així, després haurien d'alimentar uns quants vedells amb clenbuterol.

stats