ROCK CATALÀ
Cultura 24/02/2011

Sopa de Cabra planeja el retorn

La banda de pop rock més popular dels anys 90, amb desenes de milers de discos venuts, està estudiant el retorn deu anys després de la separació i 25 anys més tard del seu naixement.

Andreu Gomila
3 min
L'últim sextet Josep Thió, Gerard Quintana, Jaume Soler ( Peck ), Josep Bosch, Francesc Cuco Lisicic i Eduard Font posant a Barcelona el 2001 arran del llançament de Plou i fa sol , l'últim disc d'estudi de la banda gironina.

Barcelona.La brama corre per tot arreu. Fins i tot hi ha uns curiosos cartells vermells a Barcelona amb l'emblema de la banda i la frase més escoltada fa dècada i mitja: "Bona nit, malparits." Un secret a veus: Sopa de Cabra està planejant el seu retorn. Ahir a la tarda, de fet, van reunir-se a Girona Gerard Quintana i altres integrants de la formació per estudiar el futur immediat. El mateix líder de la banda ens diu que la trobada "informal" és per veure "què fem". La pressió, cartells inclosos, és molt forta. Hi ha molta gent que vol veure un altre cop damunt un escenari el grup més popular dels anys 90. I si fins i tot ha tornat Police, per què no Sopa de Cabra? La idea és fer tres o quatre concerts.

Josep Thió ni ho desmenteix ni ho confirma. Però dóna pistes sobre les intencions dels Sopa: "Si ho estiguéssim planejant, tampoc no ho diríem", diu, murri. Això sí, deixa clar que encara no hi ha res concret, tot i que "fa temps que parlem d'aquesta possibilitat", l'esperat retorn. I aquest 2011 és la millor data possible. El mateix Quintana sempre ha dit que si la reunió s'havia de produir algun dia, aquest dia havia de pertànyer al 2011. Per què? Doncs perquè fa 25 anys que van néixer, en fa vint del concert del Palau Sant Jordi amb Sau, Els Pets i Sangtraït, i deu de l'anunci de la dissolució.

Fa tres anys que molta gent els va al darrere. El 2009, arran del 25è aniversari de TV3 i Catalunya Ràdio, es va intentar el retrobament sense èxit. I des d'aleshores han rebut moltes propostes. Però no era el moment. Quintana buscava consolidar una carrera en solitari que ha produït cinc discos amb repercussió ben diversa, des del neguit pel primer, Senyals de fum (2003), fins al convenciment dels dos últims, Treu banya (2007) i Deterratenterrat (2009). Thió, alhora, també va intentar engegar carrera pròpia, amb tres àlbums, però no va aconseguir mai enlairar-se, tot i que ell és el responsable de la música d'himnes generacionals com L'Empordà , El boig de la ciutat o Camins . Aquest últim tema, per cert, és encara dels més punxats per les radiofórmules catalanes: no hi ha dia que no soni... Jaume Soler ( Peck ) i Francesc Cuco Lisicic van engegar el grup Kabul Babà, igualment sense èxit comercial.

Ganes de rock

Els membres supervivents del grup (Quintana, Thió, Cuco, Josep Bosch, Peck i Eduard Font) s'han trobat més d'una vegada en els últims temps. Damunt un escenari, per exemple, vam poder veure Quintana i Thió al concert del 15è aniversari de Gossos a l'Auditori de Barcelona, el 2008. El 2007, Quintana, Thió i Cuco van tocar un tema en directe al programa El club de TV3. El líder de la banda, a més, fa temps que respon a les preguntes quan li demanen sobre Sopa de Cabra. En una entrevista a la revista Enderrock (desembre del 2009), Quintana deia: "He recuperat temes de Sopa de Cabra que no havia fet des que ho vam deixar. La mirada que ara faig cap al repertori del grup és molt més amable que la que tenia en el moment de deixar-ho, en què em sentia presoner de moltes inèrcies i rutines." Ara, de fet, tothom els espera amb els braços oberts.

Xavi Pascual, mànager de Quintana, és dels que més està pressionant perquè els Sopa tornin a la carretera. "A veure si els acabem de convèncer", constata, ansiós. La "campanya cartellera" no és qüestió seva, afirma. Quintana i Thió també diuen que no hi tenen res a veure. El que és cert és que ha aconseguit tornar a posar el retrobament damunt la taula i engrescar la que va ser la banda més popular dels noranta, amb molts moments dolços, com el disc Nou , i d'altres una mica més controvertits, com el seu pas al castellà a Mundo infierno . Ara tornaran, almenys per oferir tres o quatre concerts arreu del territori.

stats