MOSTRA DE CINEMA LLATINOAMERICÀ DE CATALUNYA
Cultura 09/04/2011

Viggo Mortensen no descarta rodar en català

Dàmaris Torrado
2 min
Viggo Mortensen no descarta rodar en català

El nord-americà Viggo Mortensen va protagonitzar ahir la inauguració de la 17a edició de la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya, que se celebra Lleida fins al 15 d'abril. Durant una multitudinària roda de premsa, Mortensen va dir que no descartava rodar alguna pel·lícula en català: "Parlar castellà em permet atrevir-me a rodar en català, en francès o en italià, però el director hauria de ser prou intel·ligent per donar-me un paper amb un text en català mínim".

Mortensen, nascut a Nova York, criat a l'Argentina i ara resident a Espanya, va ser a Lleida per rebre el premi d'honor de la Mostra, que també li dedica una petita retrospectiva. El protagonista d' Alatriste va reconèixer que el seu paper a El senyor dels anells li va obrir moltes portes, ja que li va permetre que el coneguessin no només el gran públic, sinó també molts directors. Un d'ells va ser David Cronenberg, a les ordres del qual va treballar a Una història de violència i Promeses de l'est , i amb el qual torna a coincidir a A dangerous method . En aquest film, encara sense data d'estrena, interpreta Sigmund Freud. "Vaig sumar-me a aquest projecte a l'últim moment, i va ser molt divertit tornar a treballar amb Cronenberg. És un director astut, intel·ligent i preparat. Espero tornar a repetir amb ell l'any vinent", va explicar.

De ben segur que Cronenberg no s'oblida de qui molts consideren que ja és el seu actor fetitxe, malgrat que ara sembla que s'hagi allunyat de Hollywood en decidir instal·lar-se a Espanya. "No sé si sóc una antiestrella, però sóc la prova que es pot ser un actor de Hollywood sense viure allà, perquè sent aquí m'han sortit dos projectes a Hollywood. En tot cas, no puc passar-me molt de temps sense fer pel·lícules allà perquè, si no, ràpidament la gent s'oblida de tu", va assegurar.

Viure a Espanya, a més, li està permetent conèixer molts bons directors i actors, sobretot a Catalunya. "Hi ha un percentatge molt elevat de bons professionals del cinema i del teatre a Catalunya, pel que he pogut veure", va dir.

Quant a la Mostra, Mortensen va assegurar que se sentia molt agraït amb el premi d'honor que li atorga un festival tan conegut a un país on ell va viure molts anys, l'Argentina, i va explicar que certàmens com el de Lleida són molt importants per ajudar a donar a conèixer petites pel·lícules llatinoamericanes independents i de baix pressupost.

Un guardó per a Lluís Homar

La Mostra de Cinema Llatinoamericà també va lliurar ahir un guardó de nova creació, el premi Jordi Dauder, que reconeix la creativitat en el cinema català, i que va recaure en Lluís Homar.

La pel·lícula argentina Igualita a mí , de Diego Kaplan, va ser l'encarregada d'obrir la Mostra, que durant una setmana projectarà 77 produccions de catorze països, entre les quals destaca Catalunya über alles! , del jove cineasta català Ramon Térmens, que acaba de guanyar tres premis al Festival de Màlaga.

stats