Cultura 19/02/2011

Eudald Carbonell: "El creixement del segle XX va ser com una borratxera"

Consciència "Encara no som humans perquè no tenim consciència crítica" Caos "L'home va cap a un col·lapse que provocarà que perdem població i que hi hagi crisis importants" Masclisme "És un error que pot perjudicar l'evolució de l'espècie"

Marta Bausells
3 min
Carbonell al seu despatx de l'IPHES, a Tarragona.

Eudald Carbonell (Ribes de Freser, 1953) és antropòleg i geòleg i codirigeix des del 1991 l'equip d'investigació d'Atapuerca, que ha fet troballes claus per entendre la prehistòria de la humanitat. Aquest equip ha documentat els primers passos de l'ésser humà a Europa, amb descobriments com els fòssils dels europeus més antics, que daten de fa més de 780.000 anys. També és catedràtic de prehistòria a la Universitat Rovira i Virgili i dirigeix l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES). Carbonell, que passa aproximadament mig any sobre el terreny en països variats, és conegut també per la seva indumentària exploradora, que inclou un barret que vol homenatjar el Vietcong i Bosch i Gimpera.

Ha dit diverses vegades que encara no som humans. Per què?

Perquè ser humà és un procés. L'evolució fa que organismes vius com nosaltres creem consciència d'espècie. I jo penso que encara no som humans perquè tenim un comportament que està molt més lligat al regne animal que no pas a una perspectiva de consciència crítica. Hem d'aprendre a adquirir una sèrie de qualitats que faran que s'ajusti la forma que volem ser amb el que som. Del que diem al que fem hi ha un bon tros.

Com podem adquirir aquesta consciència crítica?

La consciència crítica d'espècie té a veure sobretot amb com volem ser. Per exemple, quan parlem d'equilibri territorial, de no desigualtat, de cohesió social, de coneixement i pensament aplicat a la ciència... Aquesta és la perspectiva humana. Però parlem de tot això mentre hi ha desequilibris territorials i econòmics, misèria, guerres, permetem que hi hagi espècimens que es morin de gana...

Hi podem arribar? Perquè l'avarícia i l'egoisme ho poden fer difícil...

Esclar que podem, tot això és un procés de buscar les millors característiques que ens poden fer humans. Ara bé, som animals. Els animals tenim aquesta base, aquest substrat, que no podem eliminar. Però ser humà és una voluntat, és un plantejament que necessita racionalitat. Un animal no es planteja si és animal o és humà. Plantejar-nos-ho és un sistema per anar perfeccionant la nostra manera d'adaptar-nos.

La consciència d'espècie ens faria tractar diferent el clima?

Cal deixar clar que el clima canviaria creméssim o no combustibles fòssils. Sabem que hem fet augmentar el nombre de partícules de carbó, com a conseqüència de cremar combustibles fòssils molt ràpidament, però de canvis climàtics n'hi ha hagut sempre, i això és molt important explicar-ho. El que és cert és que si fóssim conscients no contribuiríem a fer que aquesta tendència s'accelerés, cosa que sí que fem.

Davant de la qüestió d'on va l'espècie, diu que no creu que anem cap a l'extinció però sí cap a un col·lapse.

Exacte. Jo penso que el creixement econòmic exponencial que hem tingut al segle XX no està ben estructurat. Això ens portarà a haver-ho de metabolitzar tot. És com quan agafes una borratxera. Primer estàs molt alegre, però ho hauràs de pair, l'alcohol s'ha de metabolitzar. Doncs crec que estem en una borratxera evolutiva. El col·lapse provocarà que perdem molta població, que hi hagi situacions de crisi molt importants, però al final ens tornarà a posar en una línia evolutiva.

Seguint amb la idea, vam començar a beure a la Revolució Industrial?

Sí. La Revolució Industrial ha accelerat massa l'espai-temps i socialment no podem metabolitzar ni entendre tots els processos que estem generant. I això porta cap al caos. Un exemple senzill és que si tu vas caminant pel carrer i algú et dóna una empenta no caus. Però si vas corrent, sí. Doncs això és el mateix.

Hi ha gent que justifica el masclisme dient que ve de la prehistòria i de l'instint.

El masclisme és una manifestació d'una forma de comportament cultural que possiblement en algun moment havia tingut algun avantatge adaptatiu, però que ara és absolutament negatiu. En una cultura evolucionada, pensar que no som complementaris és un error que pot perjudicar l'evolució de l'espècie. El masclisme no es pot justificar des de la perspectiva natural. A la natura hi ha animals que des d'una interpretació humana són masclistes, però també hi ha casos inversos (femelles que es mengen els mascles, per exemple). I exemples de crueltat, o del que es vulgui. Tot interpretat, esclar, des dels nostres valors.

La família nuclear és relativament nova, no?

Sí, és recent. Però ara hi molta diversitat en les relacions humanes, en evolucionar hem generat noves formes de relació -mascles que viuen amb mascles, femelles amb femelles, mascles i femelles, col·lectius, parelles...- i la diversitat ens està mostrant el potencial biològic i cultural que tenim els humans.

La feina de l'arqueòleg s'assembla al somni que molta gent, segurament induïda per Indiana Jones i similars, ha tingut de petita?

Sempre dic que el que em passa ara ja ho sabia fa 50 anys. La meva vida, tot i que evidentment no és idèntica a com em pensava, a grans trets me la imaginava tal com és.

stats