Cultura 05/05/2011

Una nimfa gegant de Jaume Plensa al cor de Nova York

Antoni Ribas Tur
1 min
Els 13 metres d' Eco  volen fer del Madison Square Park un espai per somiar.

Barcelona.Jaume Plensa debuta aquest vespre a Nova York amb la seva primera escultura pública, Eco , una peça monumental de més de tretze metres d'alçada que estarà instal·lada al Madison Square Park fins al 14 d'agost. Inspirada en la nimfa grega del mateix nom, a la qual els déus van arrabassar la veu i van condemnar a repetir els pensaments d'altres, el rostre d'aquesta noia amb els ulls tancats, com si estigués somiant, vol fer del parc un espai per descansar i somiar. "El meu objectiu era crear un espai íntim al cor de Nova York, en el qual finalment poguéssim repetir les vertaderes paraules de les nostres ànimes", afirma Plensa, poètic.

A més de la nimfa mitològica, Eco té un referent força més proper. A l'hora de donar un rostre a la calma i la serenitat, Plensa es va inspirar en la filla de nou anys del propietari d'un restaurant proper al seu domicili barceloní. Així, doncs, Eco també ens parla de les diferents cultures i nacionalitats que conviuen a Nova York, i del dinamisme de la ciutat.

Aquest pas del que és individual al que és col·lectiu també es podrà a veure en l'exposició Anonymous ("Anònim"), que obrirà les portes demà a la galeria novaiorquesa Lelong, que és qui representa l'artista. Com Eco, els retrats que s'hi podran veure representen estats de consciència universals amb paraules com innocència, desig i divinitat, que s'hi poden llegir. I associades a aquests estats de l'ànima, Plensa no s'està de posar el dit a la llaga amb qüestions com el gènere, la raça i l'edat.

stats