PALAU DE LA MÚSICA
Cultura 30/03/2011

Els socis obliguen la junta de l'Orfeó a retirar el pressupost

La junta de l'Orfeó es va veure obligada ahir, en una assemblea ordinària, a prorrogar el pressupost del 2010, després que un soci assenyalés que existia un error de procediment per aprovar el nou.

Laia Espín
2 min
Els socis obliguen la junta de l'Orfeó a retirar el pressupost

Barcelona.El defecte en concret consistia a no haver facilitat la proposta per aquest any 30 dies abans de la reunió dels socis, tal com marquen els nous estatuts de l'Orfeó. Tot i això, el pressupost sí que s'havia penjat a la web de l'associació set dies abans de l'assemblea, que va tenir lloc ahir al vespre. Durant la reunió, l'extresorer de l'Orfeó Pau Duran -que durant unes setmanes va estar imputat pel cas Palau- també va apuntar que si es feia l'aprovació dels pressupostos es corria el perill que la decisió fos impugnada. La mateixa presidenta de la junta, Mariona Carulla, va intentar que el punt no es retirés de l'ordre del dia per "evitar perjudicis a l'associació". Tanmateix, el director de l'entitat, Joan Oller, va assumir que s'havien fet públics amb retard perquè amb la seva incorporació els volia fer seus. Després de l'assemblea, Oller va assegurar que no hi ha cap problema per prorrogar els actuals fins que se celebri una nova trobada amb els socis per sotmetre a votació els del 2011. Oller va afegir que aquest entrebanc no comportarà cap dificultat per a l'Orfeó, perquè "estem parlant d'un defecte de forma". El director de l'Orfeó tampoc no es va mostrar amoïnat per la discussió entorn aquest fet i va assegurar que per a ell hagués estat preocupant que després de presentar els principals objectius de l'entitat, els socis no hi haguessin estat d'acord. Abans de retirar el punt sobre el nou pressupost, Oller va relatar el seu programa de govern i va destacar que es proposa promoure la centralitat dels cors, tenir programació estable pròpia, posar l'accent en l'educació i en l'entorn del barri, ampliar el públic, divulgar el patrimoni arquitectònic i documental, internacionalitzar l'entitat i gestionar-la de manera eficient. En la mateixa direcció es va expressar Mariona Carulla, que va emfatitzar que "ara és el moment del renaixement del Palau". Carulla va manifestar que l'entitat s'ha de dirigir des del "rigor, transparència, austeritat i respecte".

Tot i les disputes entre la junta i alguns socis en el punt de l'ordre del dia referent als pressupostos, l'assemblea de l'entitat sí que va aprovar per àmplia majoria els comptes del setembre del 2009 a l'agost del 2010 i també els relatius als mesos de setembre a desembre del 2010. En el primer dels casos, el balanç es va tancar amb un benefici de més de 442.000 euros. Els ingressos van ser d'un milió d'euros, gràcies a les quotes de socis, les entrades venudes i les aportacions dels patrons, del Consorci i de la Fundació i també pel rescabalament dels diners aportats pels exresponsables del Palau al jutjat com a part de la seva responsabilitat civil. Entre les despeses d'aquest exercici, hi destaquen les destinades a la defensa penal i l'assessorament jurídic mercantil pel frau al Palau.

Els últims quatre mesos de l'any anterior es van tancar amb una pèrdua de 230.000 euros. Segons la junta, el dèficit prové de l'augment de la plantilla i la falta de diners recuperats del frau de Millet.

stats