PROPOSTA CULTURAL
Cultura 20/04/2017

Minidosis de teatre a Artà

Més teatre, música, espectacles, recitals, documentals, presentacions de llibre, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

Ara Balears
14 min

Teatre de barra / Teatre

Artà / Dia 21 a les 21 h
Teatre de barra.

Petites dosis de teatre a quatre bars del poble:

‘Billy Wilder’ al bar Matamales

‘El cap de (la) fava’ al cafè Gran Via

‘Urgències 24 h’ al bar del club de la 3a edat

‘Tens temps’ al bar del Teatre

‘Menorca… Raó d’amor’ / Recital de poemes

L'Escorxador (Sant Joan) 7 Dia 21 a les 20 h
‘Menorca… Raó d’amor’.

Recital de poemes musicats d'autors menorquins contemporanis amb l'actor Blai Llopis i el músic Joan Eloi Vila, que s'uneixen per iniciar un projecte de recital de poesia musicat.

Retorn als anys 80 amb ‘Sing-Along’ / Música

Trui Teatre (camí de Son Rapinya, 29. Palma) / Dia 21 a les 21 h
Retorn als anys 80 amb ‘Sing-Along’.

El fenomen Sing-Along fa una passa més i reuneix per primera vegada en un sol vespre els millors temes de les pel·lícules musicals més mítiques dels 80. Ballaran a ritme de ‘Fama’, d’Irene Cara; viatjaran a 1984 amb Kevin Bacon per corejar ‘Footlose’, recrearan el mític ball de ‘Flashdance’…

‘¡A sotavento!’ / Presentació de llibre

Aula Lul·liana (c. Ramon Llull, 3. Palma) / Dia 21 a les 18.30 h
‘¡A sotavento!’.

Santiago Miró presenta el llibre ‘¡A sotavento!’ d’Ediciones La Tempestad. Fèlix I, rei de Saludania, es desplaça, com cada estiu, de Kadum a Kentaka, on altes personalitats de la política i els negocis es donen cita per contactar amb ell i per ser fotografiades al seu costat. La història es desenvolupa paral·lelament a la d’un altre personatge, Antonio Hernández, un hàbil contrabandista, el vaixell del qual és descobert pel Servei de Vigilància Duanera amb una mercaderia de diversos quilos de cocaïna.

‘Taxi’ / Espectacle

Auditòrium (passeig Marítim, 18. Palma) / Dia 21 a les 21.30 h
Minidosis de teatre a Artà

El protagonista, taxista de professió, està casat amb dues dones, cada una de les quals viu en un barri diferent. Això l’obliga a dur una planificació d’horaris molt estricta i fer vertaders jocs de malabars per poder acontentar-les les dues. Tot el seu pla s’enfonsa quan acaba per accident a l’hospital i el seu nom apareix doble a la comissaria de cada districte.

Isla Iglú / Música

Espai Xocolat (Font i Monteros, 18. Palma) / Dia 21 a les 20.30 h
Isla Iglú.

Isla Iglú és una banda amb experiència i destaca pels seus energètics directes de ritmes ballables. Mesclen indie, rock, electrònica i brit-pop amb incansables tonades aferradisses i la peculiar veu del seu cantant. Acaben de gravar el seu primer LP amb temes produïts per Antoni Noguera (L.A., Oso Leone).

‘The tragedy of Hamlet’ / Teatre

Auditòrium de Palma (passeig Marítim, 18) / Dia 21 a les 19.30 h
‘The Tragedy of Hamlet, Prince of Denmark’.

Aprofitant la proximitat de Sant Jordi, del Dia del llibre, en què també es commemoren les figures de Cervantes i Shakespeare, la companyia Morgana Teatre torna a representar ‘The tragedy of Hamlet’, basada en l’obra homònima de l’autor anglès. La funció és en anglès.

‘La sorpresa del roscón’ / Teatre

Club Pollença (carrer Major, 10) / Dia 21 a les 20 h
Assun Planas.

La periodista i escriptora Elvira Lindo és l’autora d’aquest monòleg tragicòmic al qual posarà veu Assun Planas. És la reflexió d’una dona que intenta entendre en quin moment va començar a equivocar-se en la vida.

‘Invertida’ i ‘La primera vegada’ / Presentacions de llibre

Can Alcover (Sant Alonso, 24. Palma) / Dia 21 a les 19.45 h
‘Invertida’ i ‘La primera vegada’.

Presentació dels llibres guanyadors dels premis Mallorca 2016, ‘Invertida’, original d’Eva Baltasar, i ‘La primera vegada’, original d’Albert Fargas. Hi intervindran el vicepresident del Consell de Mallorca, Francesc Miralles, i els autors dels llibres. Moderarà l’acte l’editora, Maria Muntaner. L’acte es clourà amb una selecció de poemes i de fragments de les obres guardonades.

‘L’arxiduc i la pagesa’ / Documental

Teatre Municipal de Binissalem (carrer de la Rectoria) / Dia 21 a les 20 h
‘L’arxiduc i la pagesa’.

És un documental dirigit per Sílvia Ventayol el 2016 i que tracta sobre la relació entre l'Arxiduc i Catalina Homar, l'encarregada de la finca de s'Estaca de Valldemossa. Aborda la vida i les passions de l’arxiduc Lluís Salvador i acaba reflexionant sobre els reptes que es presenten en la conservació del partrimoni natural i cultural.

‘Calatrava de la clava’ / Espectacle

Sala Dante (Can Valero, 40. Palma) / Dia 21 a les 22 h
‘Calatrava de la clava’.

Espectacle teatral en què es tracta l'anàlisi de l'actualitat política des d'un punt de vista irònic. En aquesta ocasió, el xou arrencarà a partir de la corrupció dins l'òpera amb la proposta ‘Calatrava te la clava. El cas Òpera també a Mallorca’, a càrrec de la companyia Pot de Plom.

‘La literatura en l’època de Pasqual Calbó i Caldés’ / Lectura de fragments

Sala d’actes de l’Ateneu de Maó (la Rovellada de Dalt, 25) / Dia 21 a les 20 h

‘La literatura en l’època de Pasqual Calbó i Caldés. Lectura de fragments d’obres contemporànies’ consistirà en la lectura de fragments d’obres literàries escrites en l’època de Pasqual Calbó i Caldés.

Omer Avital Quintet / Música

Teatre Principal de Maó (Costa d'en Deia, 40) / Dia 21 a les 21 h
Omer Avital Quintet .

Omer Avital, al contrabaix; Asaf Yuria, al saxo; Alexander Levin, al saxo; Eden Ladin, al piano, i Ofri Nehemya, a la bateria, forment Omer Avital Quintet. Omer Avital (Israel, 1971) és un poeta del jazz, àmpliament reconegut en l'escena internacional. Resident a Nova York entrà en contacte amb el jazz i ben prest era convidat per llegendes com Roy Haynes, Walter Bishop, Al Foster, Kenny Garret, Steve Grossman, com també amb músics de la seva generació com Mark Turner, Aaron Goldberg, Joshua Redman, Lindner, Jeff Ballard, Brad Mehldau, entre d’altres. Però els seus èxits arriben com a intèrpret i compositor. A mitjans dels 90 va encapçalar una de les bandes més reclamades de Nova York i va enregistrar ‘Jazz Underground: Live at Smalls’ (Impulse), que rebé crítiques extraordinàries. Entrat al segle XXI, Avital fou considerat “la substància i esperit del multiculturalisme musical". El món riquíssim d'Omer Avital inclou la trobada amb músiques orientals, àrabs, israelianes, nord-africanes, sempre immers dins l’univers del jazz.

Escriptura creativa / Taller

Llibreria Lluna (carrer del General Riera, 68. Palma) / Fins dia 28 de juny del 2017 de 19 a 20 h
Llibreria Lluna.

La llibreria Lluna ofereix un curs d’escriptura creativa, amb sessions de tres dimecres alterns per a cada aspecte de l’escriptura (dues de teòriques i una de pràctica). Dies 15 i 29 de març i 12 d’abril, la focalització; dies 26 d’abril i 10 i 24 de maig, els personatges; dies 7, 21 i 28 de juny, els diàlegs. Preu: 65 euros cada taller.

‘Els meus amics’ / Exposició

Rialto Living (carrer de Sant Feliu. Palma) / Fins al 23 de maig
'Els meus amics'.

Damià Ramis exposa dotze escultures d’animals de mida natural i fetes amb una tècnica personal i molt expressiva a ‘Els meus animals’. Entre d'altres, hi ha un cranc, un mussol, un porc i una pantera. Totes les figures tenen colors vius i una gran expressivitat.

‘Toni Catany: d’anar i tornar’ / Exposició

Casal Solleric (passeig del Born, 27. Palma) / Fins al 20 d’agost
L'exposició 'Toni Catany. D’anar i tornar' al Casal Solleric.

Precisament d'anada i tornada, de va i ve, de dintre i de fora, d'aquí i d'allà, és el fil conductor de la mostra que arriba a Palma després de ser exposada a Barcelona i Madrid. Des de la primera fotografia, la de l'infant eivissenc de 1967, fins a les mirades fortuïtes, les natures mortes –característiques de Catany–, les diferents tècniques que emprava i la tasca en la producció de llibres de fotografia, amb més de 20 exemplars, són presents a l'exposició. L'artista fou un gran col·leccionista: d'estores, de pedaços, teles que la seva família emprava per tomar ametlles, textures, cossiols, flors. L'obsessió de Toni Catany per la fotografia única és contínuament present en aquesta mostra, on també es pot veure el documental que en va fer el 2015 La Perifèrica, 'El temps i les coses'.

‘Miguel en Cervantes. El retablo de las maravilla’ / Exposició

Ca n’Oliver (carrer d'Anuncivay, 2. Maó) / Fins al 24 de maig
‘Miguel en Cervantes. El retablo de las maravilla’.

L’exposició ret homenatge a la màxima figura de la literatura espanyola i inclou il·lustracions de Miguelanxo Prado i David Rubín, dos dels més destacats historietistes espanyols, que aborden la mostra des del llenguatge contemporani de la il·lustració i el còmic.

‘Noray. La ancha frontera’ / Exposició

Sala de Cultura Sa Nostra (carrer d'Arraval, 32. Maó) / Fins al 12 de maig
‘Noray. La ancha frontera’.

Es tracta d’una mostra del fotògraf Juan Valbuena. L’exposició està comissariada per Sandra Maunac i organitzada per l’Ajuntament de Maó, en el marc de les Trobades Literàries Mediterrànies Albert Camus, que organitzen l’Ajuntament de Sant Lluís i Miguel Ángel Moratinos.

‘Reflexions’ / Exposició

Can Jeroni (carrer de la Talaia, 21. Sant Josep) / Fins al 23 d’abril
'Reflexions'.

Renato Steinmeyer va néixer a Alemanya, però es traslladà a Eivissa amb la família quan encara era nin. Com a pintor, és autor de nombroses obres d’oli en què es manifesta una evolució de colors i en què fa servir de tant en tant algunes paraules o xifres. A més, hi inclou materials diversos per donar textura als seus treballs.

‘Sin rumbo fijo’ / Exposició

Casal Solleric (passeig del Born, 27. Palma) / Fins al 4 de juny
'Sin rumbo fijo'.

Steve Afif va néixer a Alexandria al 1943 i va ser deportat al 1956 quan la ciutat va deixar de ser colònia britànica. Una vegada a Londres, va iniciar estudis a la Byam School of Drawing and Painting i tres anys després obtingué una beca d'estudis a la Royal Academy of Arts. De llavors ençà sempre ha estat unit al món de l'art i ha exercit tant d'artista com a galerista. A finals dels anys 60 fixà la seva residència a Mallorca, on encara viu i treballa. La seva obra abraça des de la pintura fins a l'escultura, però és en el camp del dibuix on defineix tot el seu ample registre de tècnica i contingut. No li són estranys el llapis, el bolígraf, l'aquarel·la, el guaix, la tinta xinesa ni la sanguina i deixa empremtes de la seva qualitat amb les quals defineix accions i actuacions en què transmet un ampli registre d'emocions. Irònic, burlesc, agressiu, dantesc, apocalíptic, sorneguer... són adjectius que poden acompanyar tota la seva obra, sempre girant entorn del gènere humà, les seves emocions i perversions. ‘Sin rumbo fijo’ és un ampli recull d’una part de la seva extensa producció creativa que testimonia l'aportació d'aquest artista al camp de l'art contemporani fet a Mallorca, una terra d'acollida on gaudeix d'un profund i sincer reconeixement per part d’artistes, galeristes i col·leccionistes.

‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’ / Exposició

Museu de Menorca (pla del Monestir. Maó) / Fins al 21 de gener de 2018
'Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)'.

El pintor menorquí Pasqual Calbó i Caldés morí el 12 d'abril de 1817 a la casa de s'Arravaleta número 29 de Maó, la mateixa on va néixer 64 anys abans. El Govern de les Illes Balears i el Consell Insular de Menorca han declarat el 2017 Any Pasqual Calbó per commemorar el bicentenari de la seva mort. El Museu de Menorca s’adhereix a aquesta celebració i presenta l'exposició ‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’, que vol ser la major exposició monogràfica que s'ha fet mai sobre aquest gran pintor il·lustrat, amb quaranta-cinc obres que segueixen un discurs marcat per la seva biografia. L'exposició recopila la seva experiència com a pintor a la cort de Viena, el seu retorn a Menorca, la seva estada a Cuba i Santo Domingo i el seu retorn definitiu a l'illa. A més, s’hi tracta d'una manera molt exhaustiva les seves ‘Obres didàctiques’, un autèntic curs matemàtic adreçat als joves menestrals menorquins que es podrà veure per primera vegada després de la seva restauració.

'Paraules de ciment’ / Exposició

Centre Cultural de la Misericòrdia (plaça de l’Hospital, 4. Palma) / Fins al 26 d’abril
'Paraules de ciment'.

L’exposició itinerant de Llorenç Garrit ‘Paraules de ciment’ arriba a Palma. Aquest projecte multidisciplinari inclou pintura, escultura, dansa i sobretot poesia. Llorenç Garrit ha creat 42 obres sobre 42 poetes que han escrit un haiku per a l’ocasió.

‘Escletxes’ / Exposició

Can Gelabert (carrer de la Portella, s/n. Binissalem) / Fins al 8 de maig
‘Escletxes’.

Imma Alonso exposa la seva obra amb el títol d’‘Escletxes’. Ella mateix la defineix així: escletxa, obertura irregular, peces mal encaixades; darrere, llum, o foscor, o esperança, o conflicte, intuïcions que no entenem, camins de memòria i de futur, al davant, murs, parets, parets viscudes, històries no explicades, paisatges; de dins a fora, de fora endins, escletxes de llum, de color, d'emocions. Recerca d'identitats, d'espais.

‘Nova York’ / Exposició

Can Planas (carrer d’Antoni Maura, 6. Sa Pobla) / Fins al 26 d’abril
‘Nova York’.

L’any 2003, fent un gir important, Raimon Gayà comença a interessar-se per l’abstracció com a via i llenguatge simbòlic que, a partir d’aquell moment, agafa de cada vegada més importància. A partir de llavors fa algunes exposicions: la primera basada en uns poemes de Salvador Espriu; després sobre records d’infantesa; sobre el simbolisme de la figura de sant Andreu; sobre la permanència i el canvi; i ara aquesta darrera mostra de pintures sobre uns poemes de Blai Bonet. Arran d’una trobada, l’any passat (2016), organitzada pel Club de Lectura de Santanyí, per parlar específicament del seu llibre de poemes ‘Nova York’, va sentir qualque cosa ben especial: va sentir que estimava més la seva poesia i que la sentia més a prop. Llavors, per ell ja va ser ben clar que començaria a treballar amb una col·lecció de pintures que portarien el mateix nom, ‘Nova York’.

‘Gabriel Casas. Fotografia, informació i modernitat. 1929-1939’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3) / Fins al 4 de juny
‘Gabriel Casas. Fotografia, informació i modernitat. 1929-1939’.

Aquesta mostra, organitzada per l'Obra Social "la Caixa", el Museu Nacional d'Art de Catalunya i l'Arxiu Nacional de Catalunya, se centra en quatre aspectes del treball fotogràfic de Gabriel Casas, un dels fotògrafs del país més importants dels anys trenta. En primer lloc, la gent. Casas va ser un mestre del retrat que va reflectir una manera moderna de viure. Homes i dones d'acció, dinàmics, disposats a intervenir en la vida pública, escrivint, competint, treballant o fent política. En segon lloc, la realitat prismàtica del carrer: des d'una cursa d'automòbils en un autòdrom fins a l'enfrontament entre policies i manifestants en una vaga, de la Via Laietana (que en aquella època era un nou centre de la ciutat) als balls més populars de la Barcelona canalla. El tercer apartat connecta la fotografia de Casas amb el moviment internacional de la Nova Visió: espais, objectes, allò que el poeta Josep M. de Sagarra va anomenar l'ànima de les coses, reflectida en imatges sorprenents i punts de vista inèdits. L'exposició es tanca amb un dels aspectes precursors de la seva obra: l'atenció cap als desafavorits i els exclosos, els conflictes socials, que va abordar, càmera en mà, per obtenir imatges d'una potència extraordinària. 4 euros amb un 50% de descompte per als clients de CaixaBank.

‘La dona i el microcrèdit, històries de treball i esperança’ / Exposició

Sala d'Exposicions de l'Ajuntament de Calvià / Fins al 26 de maig
‘La dona i el microcrèdit, històries de treball i esperança’.

Dins el programa Dia de la dona, l'ONGD Treball Solidari proposa un viatge pel món de la mà de dos protagonistes d'excepció: el microcrèdit i la dona. Tal vegada els grans responsables d'una nova manera de concebre les economies familiars i d'albirar, a la fi, un somni: portar l'esperança d'un futur millor a milions de persones. Horari: de dilluns a divendres, de 9 a 20 h.

‘Tout va bien’ / Exposició

Lluc Fluxà H.C. (plaça de la Cavalleria, 4. Palma) / Fins al 28 d’abril
‘Tout va bien’.

Exposició col·lectiva ‘Tout va bien’. Els artistes de l'exposició són Antoni Muntadas, Teresa Matas, Astrid Colomar, Francesc Torres, Stanley Février, Alexis Esquivel, Ursula Palla, JEFF, Victor Mira. El principal objectiu d'aquesta exposició i de totes les activitats organitzades, durant tot el mes de març, és donar llum als drets humans; es vol fer un crit davant aquesta manca de resposta del que s'ha anomenat el drama dels refugiats, que bé es pot definir com el drama de la humanitat.

‘Cultura Menorquina’ / Exposició

Centre Internacional d’Art i Gravat de Menorca-Alaior (carrer de Baixamar, 54, Alaior) / Fins al 24 d'abril
‘Cultura Menorquina’.

Un any més, l’associació Xalubínia Menorca torna a col·laborar amb les Jornades d’Història i Patrimoni Cultural de Menorca, que organitza el Centre d’Estudis Locals. Enguany se’n celebra la tretzena edició amb el títol ‘Gestió del patrimoni, cultura popular i arqueologia’ i s’ha organitzat per a la ocasió una exposició entorn de la cultura popular i el folklore menorquí. Els artistes participants (Verónica Arellano, Pacífic Camps, Kodomos, Marta Lupresti, Carles Moll, Jordi Ninyerola, Aina Pla, Pere Pons, Enric Servera, Mitico Shiraiva, Núria Teruel i Dani Triay) treballen i presenten aspectes diversos de la cultura menorquina, des de les festes populars, els cavalls, els glosadors, l’arquitectura i l’arqueologia fins, a les llegendes i les rondalles, la gastronomia o el paisatge que volem conservar.

‘L'arquitectura talaiòtica a la prehistòria de Menorca’ / Exposició

MAEF - Museu Arqueològic d'Eivissa i Formentera (Via Romana, 31. Eivissa) / Fins al 3 de maig
‘L'arquitectura talaiòtica a la prehistòria de Menorca’.

Aquesta exposició revela els universos simbòlics de la prehistòria de Menorca a través dels edificis que van construir i dels objectes que aquests homes i dones van emprar o es van endur amb ells al més enllà.

'Per què em vestesc de negre si estim tant la vida?' / Exposició

Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 7 de maig
'Per què em vestesc de negre si estim tant la vida?'.

Es Baluard presenta una revisió de l’obra de l’artista Teresa Matas a partir de la selecció de peces per entendre un treball introspectiu de cerca des d’un jo entre la fragilitat i la fortalesa. L’artista, que treballa des dels anys setanta, ha tingut una trajectòria independent fora de tota classificació, passant entre diferents formats i tècniques.

‘My world. Reptes per un món millor’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Fins al 23 d’abril
Com t'imagines un món millor?

Imagina't que ets a la seu de les Nacions Unides a Nova York. Els líders mundials s’han reunit per discutir les diferents propostes per aconseguir un món millor. I arriba el teu torn. Quines propostes faries? L’exposició interactiva de CaixaFòrum Palma 'My world. Reptes per un món millor' permet als ciutadans "pujar al podi de les Nacions Unides i transmetre idees creatives transformadores". La mostra, organitzada per l’Obra Social la Caixa i la Campanya d’Acció de les Nacions Unides per als Objectius de Desenvolupament Sostenible, dona a conèixer els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que van pactar el 27 de setembre del 2015 els líders mundials a la seu de les Nacions Unides a Nova York. "My world. Reptes per un món millor' és una acció social que demana la il·lusió i la creativitat dels visitants, tenint en compte que els ODS constitueixen un full de ruta universal que necessita, a més del compromís dels polítics, la implicació de la societat", explica l'Obra Social de la Caixa en un comunicat, que convida a conèixer de primera mà les fites que s’han aconseguit fins ara i també els reptes marcats entre tots per assolir un món millor.

stats