PROPOSTA CULTURAL
Cultura 24/05/2017

El Teatre de Barra tanca la gira de la Part Forana a Porreres

Més teatre, música, conferències, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

Ara Balears
12 min

Teatre de Barra

Porreres / Dia 25 a partir de les 20.30 h
Teatre de Barra.

Tres locals del centre de Porreres alberguen tres comèdies breus del Teatre de Barra, que d’aquesta manera tanca la gira de la Part Forana a les portes de l’estiu. ‘Carta blanca’, ‘Woody & Woody’ i ‘Billy Wilder’, tres clàssics del Teatre de Barra que garanteixen la diversió des de tres angles còmics ben diferents, perquè hi hagi rialles per a tots els gusts.

‘Carta blanca’ al bar Sa Plaça: escrita per Salvador Oliva, dirigida per Carme Serna i Salvador Oliva, i interpretada per Salvador Oliva i Carme Serna. Tot comença amb una bona dutxa. Una nit qualsevol, a qualsevol bar, amb dues persones qualsevol. Esperen i no esperen. Els secrets es converteixen en fets i els desitjos en acció.

‘Woody & Woody’ al 14 Wine bar: escrita per Laura Gost, dirigida per Jaume Carrió i interpretada per Joan Maria Pascual i Guiem Juaneda. L’amor, la religió, la mort, el sexe, el jazz, el cine… són algunes de les angoixes vitals i cavil·lacions que preocupaven el Woody Allen de Manhattan i que continuen ocupant el Woody Allen d’avui. Un Woody Allen neuròtic i brillant; ara i aleshores. Un Woody Allen, en realitat, només a l’alçada d’un altre Woody Allen…

‘Billy Wilder’ a Can Botera: escrita per Carme Planells, dirigida per Carles Molinet i intepretada per Pere Joan Zuazaga i Héctor Seoane. Acaben d’obrir el bar, el cambrer ho prepara tot per quan arribin els primers clients. Encara és prest, però n’entra un. Els seus tacons copegen el terra.

Banda Municipal de Música / Palma de Primavera

Plaça Major (Palma) / Dia 25 a les 19.30 h
Banda Municipal de Música de Palma

La banda Municipal de Música de Palma interpretarà ‘Camino de rosas’, de Martínez Gallego; ‘The white rose’, de J. P. Sousa; ‘Tencanous’, de P. I. Txoikovski; ‘Roses del sud’, de J. Strauss i de J. Albarch; ‘Como las propias rosas’, de V. Ruiz Gómez; ‘La del manojo de rosas’, de P. Sorozábal, i ‘La rosa de azafrán’, de J. Guerrero.

Orquestra Simfònica / Música

Auditòrium (passeig Marítim, 18. Palma) / Dia 25 a les 20 h
Kate Lindsey.

L’Orquestra Simfònica de les Illes Balears ofereix el 15è concert dirigida per Joji Hattoni i acompanyada per la mezzo Kate Lindsey. Interpretaran ‘Pavane’, de G. Fauré; ‘Chants d’Auvergne’, de Joseph Canteloube, i la ‘Simfonia núm. 3’, de Ludwig van Beethoven.

I Deià Baroque Series / Música

Casa Museu de Son Marroig (carretera de Valldemossa a Deià, s/n) / Dia 25 a les 20.30 h
Javier Nuñez.

Alfredo Ardanaz, violí; Rosa Cañellas, violoncel barroc i viola de gamba, i Javier Nuñez, clavicèmbal, interpretaran obres de Boismortier, Leclair, Vivaldi, Corelli i Telemann.

‘Un cadàver exquisit’ / Teatre

Teatre Sans (Can Sanç, 5. Palma) / Dia 25 a les 20.30 h
‘Un cadàver exquisit’.

Darrer espectacle de la companyia Estudi Zero Teatre estrenat al setembre de 2016 en homenatge al centenari de Dadà al mític Cabaret Voltaire (1916-2016) que pretén reviscolar l’esperit rebel, creatiu, dinàmic, efervescent, provocador, rupturista, transgressor i inspirador amb textos, poemes, cançons i músiques de diferents autors dadaistes. Un muntatge diferent que recrea l’esperit d’un moviment que tanta influència ha tengut en l’art contemporani.

‘Una conversa entre Núria Casas i Julià Guillamon’ / Conferència

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Dia 25 a les 19 h
‘Una conversa entre Núria Casas i Julià Guillamon’.

La història d'un gran fotògraf injustament oblidat: Gabriel Casas i Galobardes (1892-1973). Renovador del fotoperiodisme dels anys trenta, vinculat als moviments d'avantguarda i compromès amb els moviments socials de l'època de la República, Casas va quedar marginat als anys quaranta quan li van prohibir exercir de periodista. Ho viurem a través del testimoni excepcional de la seva filla, Núria Casas i Formiguera, de la seva vida i obra, i els esforços que ha dut a terme els darrers anys per treure a la llum el llegat extraordinari del seu pare. Núria Casas i Formiguera conversarà amb Julià Guillamon, autor de diferents llibres sobre la cultura catalana dels anys trenta.

Escriptura creativa / Taller

Llibreria Lluna (carrer del General Riera, 68. Palma) / Fins dia 28 de juny del 2017 de 19 a 20 h
Llibreria Lluna.

La llibreria Lluna ofereix un curs d’escriptura creativa, amb sessions de tres dimecres alterns per a cada aspecte de l’escriptura (dues de teòriques i una de pràctica). Dies 15 i 29 de març i 12 d’abril, la focalització; dies 26 d’abril i 10 i 24 de maig, els personatges; dies 7, 21 i 28 de juny, els diàlegs. Preu: 65 euros cada taller.

'Ciutat de vacances' / Exposició

Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Dia 25 a les 20 h. Fins al 22 d'octubre
'Ciutat de vacances'.

El projecte 'Ciutat de vacances' és un treball en procés sobre turisme i està organitzat conjuntament per quatre institucions: Es Baluard (Palma), Arts Santa Mònica (Barcelona), Istituto Europeo di Design (IED Venècia) i Museo de Arte Contemporáneo de Alicante (MACA).

A l'exposició a Palma les produccions pròpies dialoguen amb altres artistes d'àmbit estatal i internacional. Paral·lelament l'exposició oferirà a llarg d'aquests mesos un seguit d'activitats, visites i conferències.

‘Pablo Picasso i Joan Miró, història d’una amistat’ / Exposició

Can Prunera (carrer de la Lluna, 86. Sóller) / Fins al 26 de novembre
Pablo Picasso i Joan Miró, història d’una amistat. ©Jacqueline Picasso

‘Pablo Picasso i Joan Miró, història d’una amistat’ consta de 52 obres, 30 de Picasso i 22 de Miró. A més, s’hi poden veure objectes personals, obra gràfica, cartes, ceràmiques i altres elements que posen en relleu la relació entre els dos artistes, fins i tot dibuixos fets en capses de mistos, felicitacions per part de Picasso a Miró pel naixement de cada un dels seus nets, o un vídeo inèdit de la relació que tenien. En aquest audiovisual es veu Picasso fent broma i disfressant Miró amb un posat molt més seriós, però que acull les bromes del malagueny.

‘Una expo més’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Fins al 27 d’agost
‘Una expo més’.

Exposició amb fotografies, dibuixos, llibres, còmics, cartells i fins i tot una pel·lícula, els autors dels quals es coneixen al final del recorregut. La cultura i les diferents expressions artístiques sempre s'han entès com una manera de mirar el món, de llegir-lo, interpretar-lo o criticar-lo. El compromís social ha estat una part inherent de l'art i, en molts casos, una potent raó de ser. Els artistes han fet servir les seves eines per donar a conèixer realitats desconegudes, injustícies i problemàtiques socials a través de l'art. Què passa, però, quan posam aquestes eines artístiques en mans de qui pateix aquestes desigualtats? Quin valor afegit pot tenir escoltar les veus en primera persona de col·lectius vulnerables per mitjà d'un procés creatiu? ‘Una expo més’ presenta diferents projectes artístics que pretenen mostrar com l'art pot contribuir a l'apoderament de persones en situació de vulnerabilitat. I ho fa donant-los veu, igualtat de condicions i oportunitats i visibilitat a través de la participació en un procés creatiu.

'30 poetas ante el espejo lorquiano' / Exposició

Centre Municipal d’Art (C/ Seminari, 5. Ciutadella)
Euroclàssics presenta l’òpera completa i escenificada ‘La Bohème’

L’exposició de gravats i poesies de Mariangustias Mellado arriba a Ciutadella un any després que la mostra s’inauguràs al Centre Internacional d’Art i Gravat de Menorca-Alaior. Atesa la bona acceptació del públic que va tenir aquesta important mostra, que mescla gravat amb poesia, l’Espai d’Art Xec Coll ha decidit acollir-la a la seva sala del Centre Municipal de Ciutadella. El vessant artístic i gravador de Mariangustias Mellado Suárez va néixer al taller de gravat Xalubínia, quan aquest també es gestava i formava, l’any 1991, a Salobreña (Granada). Des de llavors fins avui, l’artista ha col·laborat activament amb aquesta associació, que va portar, el 2010, el taller fins a Menorca per crear-hi el Centre Internacional d’Art i Gravat de Menorca-Alaior. Fou en aquest centre, a Menorca, on Mariangustias estampà les 32 planxes realitzades amb la tècnica del sucre sobre planxa de ferro, que formen aquesta exposició.

‘Apòcrifs. El Diocesà il·lustrat’ / Exposició

Museu Diocesà (carrer del Mirador, 5. Palma)
Una de les obres de la mostra 'Apòcrifs. El diocesà il·lustrat', aquesta de Margalida Vinyes sobre la crucificació.

El Clúster de Còmic i Nous Mèdia de Mallorca ha acceptat el repte del Museu Diocesà de Mallorca d'intervenir la seva col·lecció d'art religiós a través del llenguatge del còmic i la il·lustració. Dos llenguatges diferents, però no incompatibles. Existeixen connexions històriques de l'art religiós amb el llenguatge del còmic, com poden ser la Bíblia manuscrita de Sant Stephen Harding de principis del segle XII, un precursor sorprenent de les composicions de pàgina de còmic amb vinyetes; o els retaules amb vides de sants i episodis bíblics. El resultat és una sorprenent mostra en què d'una manera enginyosa, atrevida i sobretot, inesperada, se'ns fa veure amb nous ulls les principals obres de la col·lecció i que amb tota seguretat quedarà a partir d'ara a la memòria dels visitants.

‘Ibicenco II’ / Exposició

Centre Cultural de Jesús (carrer del Faisà, 7) / Fins al 30 de maig
Ibicenco-II2

Inauguració de l’exposició col·lectiva ‘Ibicenco II’, a càrrec de la Mondo Galería. Després de l’èxit de la primera edició, arriba aquesta altra amb José Del Río Mons, Miquel Soler-Roig, Nabiha & Thom, Sophie Stinglhamber, Cristina Iturrioz, Juan Barte, Annabelle Widmann, Burkhard Von Harder, Yapci Ramos, Subodh Kerkar, Roberto Gato, Dra. Montse Lázaro, Eduardo Marco, Antonio Briceño, Víctor Pérez, Romy Querol Soler, Markos R Kay i Selim. Comissariada per Diego Alonso.

‘Bennazar Palma’ / Exposició

Seu d’ARCA (carrer de Can Oliva, 10. Palma) / Fins al 10 de desembre
'Bennazar Palma'.

L'exposició ‘Bennazar Palma’ és un recorregut cronològic (1900-1933) per les obres més importants a la ciutat de Palma de l'arquitecte Gaspar Bennazar Moner (Palma, 1869 - Barcelona, 1933). La mostra es divideix en set panells diferents, en què es troben els textos i les il·lustracions realitzats per Liliana Boffi i les fotografies captades per Alejandro Maestro, i s’hi recullen les obres més importants de Bennazar a cada període: 1900-1905, Caixa d'Estalvis de Balears; 1906-1910, l'Escorxador; 1906-1915, edifici Triquet i Vil·la Schembri; 1915-1920, pont del Tren i d'en Moranta; 1921-1925, Can Tous; 1926-1930, Can Caubet, la Protectora i Coliseu Balear, i 1931-1933, cinema Born. A més, s’hi inclouen uns panells en què es conta breument la biografia de l'arquitecte i es recorden els edificis que han estat enderrocats, com ara el teatre Líric (1910-1968), l'Escola Graduada (1912-1972), el Pont del Tren (1910-2005) o Can Bibiloni (1928-2015). L'exposició es complementa amb dos plànols de Palma i dues maquetes de dos edificis de Bennazar realitzades pels alumnes de l'Escola d'Art i Superior de Disseny de les Illes Balears: Olis Balle o Magatzem de Can Segura (edifici situat al carrer de Sant Miquel i esbucat l'any 1998) i el Coliseu Balear.

‘Toni Catany: d’anar i tornar’ / Exposició

Casal Solleric (passeig del Born, 27. Palma) / Fins al 20 d’agost
L'exposició 'Toni Catany. D’anar i tornar' al Casal Solleric.

Precisament d'anada i tornada, de va i ve, de dintre i de fora, d'aquí i d'allà, és el fil conductor de la mostra que arriba a Palma després de ser exposada a Barcelona i Madrid. Des de la primera fotografia, la de l'infant eivissenc de 1967, fins a les mirades fortuïtes, les natures mortes –característiques de Catany–, les diferents tècniques que emprava i la tasca en la producció de llibres de fotografia, amb més de 20 exemplars, són presents a l'exposició. L'artista fou un gran col·leccionista: d'estores, de pedaços, teles que la seva família emprava per tomar ametlles, textures, cossiols, flors. L'obsessió de Toni Catany per la fotografia única és contínuament present en aquesta mostra, on també es pot veure el documental que en va fer el 2015 La Perifèrica, 'El temps i les coses'.

‘Sin rumbo fijo’ / Exposició

Casal Solleric (passeig del Born, 27. Palma) / Fins al 4 de juny
'Sin rumbo fijo'.

Steve Afif va néixer a Alexandria al 1943 i va ser deportat al 1956 quan la ciutat va deixar de ser colònia britànica. Una vegada a Londres, va iniciar estudis a la Byam School of Drawing and Painting i tres anys després obtingué una beca d'estudis a la Royal Academy of Arts. De llavors ençà sempre ha estat unit al món de l'art i ha exercit tant d'artista com a galerista. A finals dels anys 60 fixà la seva residència a Mallorca, on encara viu i treballa. La seva obra abraça des de la pintura fins a l'escultura, però és en el camp del dibuix on defineix tot el seu ample registre de tècnica i contingut. No li són estranys el llapis, el bolígraf, l'aquarel·la, el guaix, la tinta xinesa ni la sanguina i deixa empremtes de la seva qualitat amb les quals defineix accions i actuacions en què transmet un ampli registre d'emocions. Irònic, burlesc, agressiu, dantesc, apocalíptic, sorneguer... són adjectius que poden acompanyar tota la seva obra, sempre girant entorn del gènere humà, les seves emocions i perversions. ‘Sin rumbo fijo’ és un ampli recull d’una part de la seva extensa producció creativa que testimonia l'aportació d'aquest artista al camp de l'art contemporani fet a Mallorca, una terra d'acollida on gaudeix d'un profund i sincer reconeixement per part d’artistes, galeristes i col·leccionistes.

‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’ / Exposició

Museu de Menorca (pla del Monestir. Maó) / Fins al 21 de gener de 2018
'Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)'.

El pintor menorquí Pasqual Calbó i Caldés morí el 12 d'abril de 1817 a la casa de s'Arravaleta número 29 de Maó, la mateixa on va néixer 64 anys abans. El Govern de les Illes Balears i el Consell Insular de Menorca han declarat el 2017 Any Pasqual Calbó per commemorar el bicentenari de la seva mort. El Museu de Menorca s’adhereix a aquesta celebració i presenta l'exposició ‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’, que vol ser la major exposició monogràfica que s'ha fet mai sobre aquest gran pintor il·lustrat, amb quaranta-cinc obres que segueixen un discurs marcat per la seva biografia. L'exposició recopila la seva experiència com a pintor a la cort de Viena, el seu retorn a Menorca, la seva estada a Cuba i Santo Domingo i el seu retorn definitiu a l'illa. A més, s’hi tracta d'una manera molt exhaustiva les seves ‘Obres didàctiques’, un autèntic curs matemàtic adreçat als joves menestrals menorquins que es podrà veure per primera vegada després de la seva restauració.

‘Gabriel Casas. Fotografia, informació i modernitat. 1929-1939’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3) / Fins al 4 de juny
‘Gabriel Casas. Fotografia, informació i modernitat. 1929-1939’.

Aquesta mostra, organitzada per l'Obra Social "la Caixa", el Museu Nacional d'Art de Catalunya i l'Arxiu Nacional de Catalunya, se centra en quatre aspectes del treball fotogràfic de Gabriel Casas, un dels fotògrafs del país més importants dels anys trenta. En primer lloc, la gent. Casas va ser un mestre del retrat que va reflectir una manera moderna de viure. Homes i dones d'acció, dinàmics, disposats a intervenir en la vida pública, escrivint, competint, treballant o fent política. En segon lloc, la realitat prismàtica del carrer: des d'una cursa d'automòbils en un autòdrom fins a l'enfrontament entre policies i manifestants en una vaga, de la Via Laietana (que en aquella època era un nou centre de la ciutat) als balls més populars de la Barcelona canalla. El tercer apartat connecta la fotografia de Casas amb el moviment internacional de la Nova Visió: espais, objectes, allò que el poeta Josep M. de Sagarra va anomenar l'ànima de les coses, reflectida en imatges sorprenents i punts de vista inèdits. L'exposició es tanca amb un dels aspectes precursors de la seva obra: l'atenció cap als desafavorits i els exclosos, els conflictes socials, que va abordar, càmera en mà, per obtenir imatges d'una potència extraordinària. 4 euros amb un 50% de descompte per als clients de CaixaBank.

‘La dona i el microcrèdit, històries de treball i esperança’ / Exposició

Sala d'Exposicions de l'Ajuntament de Calvià / Fins al 26 de maig
‘La dona i el microcrèdit, històries de treball i esperança’.

Dins el programa Dia de la dona, l'ONGD Treball Solidari proposa un viatge pel món de la mà de dos protagonistes d'excepció: el microcrèdit i la dona. Tal vegada els grans responsables d'una nova manera de concebre les economies familiars i d'albirar, a la fi, un somni: portar l'esperança d'un futur millor a milions de persones. Horari: de dilluns a divendres, de 9 a 20 h.

stats