PROPOSTA CULTURAL
Cultura 28/06/2017

Maika Makovski presenta el setè dels seus discos, ‘Chinook Wind’, al Principal

Més música, cinema, teatre, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

Ara Balears
12 min

Maika Makovski / Concert

Teatre Principal (carrer de la Riera, 2. Palma) / Dia 29 a les 20 h
Maika Makovski.

Són poques les ocasions en què el públic mallorquí pot veure el directe de la palmesana Maika Makovski. Des que a finals del segle passat es va estrenar sobre els escenaris, Makovski ha seguit una carrera meteòrica que l’ha duita a actuar per bona part del món i a provar diferents disciplines, a més, òbviament, de la música, com el teatre o la ràdio. Ara torna a Palma per presentar la darrera de les seves obres discogràfiques, ‘Chinook Wind’, el setè dels seus discos, i ho fa acompanyada d’un quartet de corda, una formació poc habitual en el rock, cosa que farà encara més especial aquest concert.

Camerata Deià / Concert

Son Marroig (carretera de Valldemossa a Deià) / Dia 29 a les 20.30 h
camerata bona

Dins el Festival internacional de música de Deià, concert de Camerata Deià. Aquesta formació, amb músics que es conegueren a l’Adriatic Chamber Music Festival d’Itàlia i al Festival de la Universitat de Califòrnia, és des de fa uns anys l’ensemble resident del festival de Deià. En aquesta ocasió Fritz Gearhart (violí), Byron Wallis (violí), Fernando Villegas (viola) i Andres Smit (violoncel) interpretaran obres de Schumann, Schubert, Haydn i Arriaga.

'Vespro della Beata Vergine' / Concert

Castell de Bellver (carrer de Camilo José Cela, s/n. Palma) / Dia 29 a les 21.30 h
Imatge del concert 'Vespro della Beata Vergine'.

Concert ‘Vespro della Beata Vergine’, de Claudio Monteverdi, a càrrec de la coral Studium Aureum, amb la direcció de Carles Ponsetí, en benefici de l’associació Amics de Tilloli. Hi haurà 48 músics: 11 solistes vocals especialistes en la música d’aquesta època, 13 instrumentistes especialitzats en la pràctica amb instruments antics i un cor de 24 components.

Hidrogenesse / Concert dins l’Atlàntida Film Fest

Les Voltes (passeig de Dalt Murada, s/n. Palma) / Dia 29 a les 23.45 h
Hidrogenesse.

No es pot definir amb paraules el projecte musical del duo barceloní Hidrogenesse. És tan difícil d’etiquetar que val més gaudir-ne i punt. El que Carlos Ballesteros i Genís Segarra ofereixen al públic és molt ric i beu de moltes fonts.

‘Voices from Chernobyl’ / Documental dins l’Atlàntida Film Fest

CineCiutat (carrer de l’Emperadriu Eugènia, 6. Palma) / Dia 29 a les 19 h
'Voices from Chernobyl'.

‘Voices from Chernobyl’, de Pol Cruchten, és l’adaptació de l’obra mestra d’Svetlana Alexievich, Nobel de literatura del 2015. Es tracta d’una aproximació eminentment pictòrica als horrors de Txernòbil. Plans d’una bellesa corprenedora amb l’acompanyament de les veus dels supervivents de la catàstrofe nuclear. A més, hi haurà la conferència ‘Veus de Txernòbil: tres dècades després’, a càrrec de l’activista ucraïnesa Nadia Parfan.

‘The European’ / Documental dins l’Atlàntida Film Fest

Museu de Mallorca (carrer de la Portella, 5. Palma) / Dia 29 a les 21.15 h
'The European'.

A ‘The European’, de Dirk Jan Roeleven, el protagonista és Frans Timmermans, vicepresident de la Unió Europea. El documental és un viatge al costat d’ell l’any més conflictiu del projecte europeu: el que va del pacte amb Turquia sobre Síria al Brexit. Una obra excepcional que ens permet indagar en els esforços, els sacrificis i les contradiccions d’una figura clau en la política global. A més, es realitzarà la conferència ‘Europa, populisme i postveritat... I noves oportunitats?’, a càrrec de l’eurodiputat Javier López i el director d’ECFR a Espanya, Francisco de Borja Lasheras.

‘Park’ / Cinema dins l’Atlàntida Film Fest

Les Voltes (passeig de Dalt Murada, s/n. Palma) / Dia 29 a les 22 h
'Park'.

Projecció de ‘Park’, de Sofia Exarchou, amb la presència de la directora. A la vila olímpica d’Atenes, ruïnes modernes d’un país que hi està acostumat, un grup d’al·lots es passegen organitzant aparellaments de cans per doblers. Retrat d’una generació que combina desencant i passió per l’heroi romàntic.

‘The happiest day in the life of Olli Mäki’ / Cinema

Multicines Eivissa (avinguda dels Cubells, s/n) / Dia 29 a les 20.30 i les 22.30 h
'The happiest day in the life of Olli Mäki'.

Aquesta pel·lícula ‘estranya’, de Juho Kuosmanen, conta la història real d’un boxejador que el 17 d’agost de 1962 s’enfrontà al campió nord-americà Davey Moore pel títol mundial de pes ploma, però se centra en l’amor que Olli sent per Raija.

‘No es país para negras’ / Teatre

Café a tres bandes (plaça de Barcelona, 20. Palma) / Dia 29 a les 21 h
'No es país para negras'.

‘No es país para negras’ és una obra de teatre idealitzada i protagonitzada per l’actriu Silvia Albert que parla sobre el racisme invisible i l’empoderament. És un viatge més enllà d’una identitat, un viatge a partir de la pell, la pell de l’actriu, la seva realitat, la seva ficció, els seus fantasmes i personatges, la seva ferida… caminant de puntetes entre dos mons que l’abracen i la rebutgen, cercant el seu lloc.

‘Amants’ / Microteatre

Biblioteca Municipal Àngel Ruiz i Pablo (Miranda de Cala Corb, 10. Es Castell) / Dia 29 a les 20 h
Cartell d''Amants'.

Amb motiu de la celebració del 50è aniversari de la Biblioteca Pública Municipal Àngel Ruiz i Pablo del Castell, representació de l’obra de microteatre ‘Amants’, de Jordi Odri i Joan Taltavull.

‘Guy Hamilton, una vida de cinema’ / Exposició

Casal Solleric (passeig del Born, 27. Palma) / Fins al 10 de juliol
L'exposició 'Guy Hamilton a life behind the secenes' es podrà veure al Casal Solleric.

En aquesta mostra, organitzada per la Mallorca Film Comission, es podran veure imatges del realitzador dirigint els seus actors en el rodatge o descansant després de les gravacions. Aquestes fotografies, més de 40, que formaran l'exposició han estat cedides per la família Hamilton, la Metro-Goldwyn Mayer Studios (MGM) i EON Prodcutions (la productora de James Bond).

‘Miró mai vist’ / Exposició

Fundació Pilar i Joan Miró (c. de Saridakis, 29. Palma) / Fins al 28 de gener
‘Miró mai vist’ .

‘Miró mai vist’ commemora el 25è aniversari de l’obertura al públic de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca i, com la mateixa col·lecció, se centra en el darrer període de creació de l’artista a l’illa, des que s’hi instal·la el 1956 fins a la seva mort, el 1983. L’exposició reuneix una singular selecció d’obres mai exposades a la Fundació, algunes d’inèdites i fins i tot sense catalogar, que es mostren ara sota una perspectiva insòlita. Les 95 obres que s’hi exposen varen sortir del Taller Sert i Son Boter entre els anys 60 i 70, i passaren després a mans d’amics, institucions de renom i col·leccionistes privats; es dispersaren per llocs diversos. ‘Miró mai vist’ aconsegueix reunir aquestes peces úniques al lloc on varen ser concebudes, el territori de la fundació que Miró va fer possible, en un camí de tornada que celebra el regal de l’artista a la ciutat.

'Magic Poison' / Exposició

Casal Son Tugores (clastra de Son Tugores, 2. Alaró) / Fins al 22 de juliol
'Magic Poison'.

L'artista visual Amadeo Orellana ens proposa una nova mirada sobre les fotografies de persones, en què mescla realitat i ficció, a partir d'una tasca d'introspecció. Ens situa en una frontera capciosa i plena de paranys i ens demana quina és la imatge real, la que es veu a primera vista, o el que hi ha al seu interior. L'artista imagina, juga, cerca i experimenta amb les fotografies. La seva intervenció manipulada, amb la tècnica del collage bàsicament, converteix les figures i el seu entorn en icones d'una nova realitat. L'exposició ‘Magic Poison’ és una instal·lació composta per 20 imatges inèdites, intervingudes per l'artista per a l'ocasió i en les quals ha estat treballant un any. És la primera vegada que l'obra d'Amadeo Orellana pot veure's en un concepte museològic, ja que la seva feina s'ha centrat fins ara en revistes, murals, aparadors i en la intervenció d'espais interiors. La seva obra no es pot definir dins un estil artístic concret, ja que fusiona totes les tendències, amb punts com el surrealisme, el pop, l'abstracció i molts d'altres.

‘Ventana rota’ / Exposició

Galeria Maior (carrer de Can Sales, 10. Palma)
‘Ventana rota’.

La galeria Maior presenta a Palma ‘Ventana rota’; la primera exposició individual de l’artista Vicky Uslé (Santander, 1981) a Mallorca, en el programa Art Palma Summer. El moviment es revela com una clau a l’interior del llenguatge pictòric de Vicky Uslé. Les seves obres tenen espontaneïtat, dinamisme, llibertat, fluïdesa i lleugeresa. Segons l’artista, no hi ha quadres, hi ha puntura en moviment, tots formen part d’un.

‘Almon s’està com aquí. Menorca i el turisme 1911-2017’ / Exposició

Sala d’exposicions El Roser (carrer del Roser, 11. Ciutadella) / Fins dia 1 de juliol
‘Almon s’està com aquí. Menorca i el turisme 1911-2017’.

El turisme actual és el resultat d’un procés de maduració de més d’un segle, durant el qual ha esdevingut un dels sectors més puixants de l’economia menorquina, fet que ja justificaria l’organització d’una exposició dedicada a aquesta activitat. Tanmateix, la interacció entre visitants i locals té multitud d’altres facetes, que aquesta mostra intenta explorar: cultural, social, històrica, arquitectònica, urbanística, paisatgística... Així mateix, s’hi veurà com el turisme, des dels seus orígens, fa un ús intensiu de la il·lustració i la fotografia per crear una imatge de l’illa, que s’ha anat transformant al llarg del temps. En definitiva, es vol mostrar com s’ha format i què significa el turisme per a Menorca. A la inauguració de l’exposició hi intervindran Maite Salord, presidenta del Consell Insular de Menorca; Joana Gomila, batlessa de l'Ajuntament de Ciutadella; Miquel À. Limón, president del Consell Científic de l'IME, i Alfons Méndez, comissari de l'exposició.

‘Geometrías cotidianas’ / Exposició

Addaya Centre d'Art Contemporani (C/ Alexandre Rosselló, 10. Alaró) / Fins al 22 de juliol
‘Geometrías cotidianas’.

El treball de Tamara Arroyo (Madrid, 1972) intenta rescatar el gust pels mínims motius que confereixen personalitat als espais on habitam, siguin arquitectures clàssiques, modernes, entorns rurals… La seva obra parteix de l’observació directa de l’entorn immediat, de les ciutats i els llocs domèstics o de feina que ha habitat i que han condicionat la seva experiència vital. Arroyo centra l’atenció en els elements arqutectònics estructurals o decoratius, en moltes ocasions humils, que passarien desapercebuts. Els transforma en el focus de la seva investigació artística. Aquests elements extrets i despresos de la seva utlitalt i funcionalitat permeten a l’artista entrar en un camp d’exploració de formes geomètriques pures que ha duit des del pla bidimensional del paper al desenvolupament d’elements volumètrics que tracen relleus a les parets, fins a la realització d’escultures exemptes, en un procés que es podria qualificar de materialització de la línia, de creació de dibuixos sense paper.

'Ciutat de vacances' / Exposició

Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 22 d'octubre
'Ciutat de vacances'.

El projecte 'Ciutat de vacances' és un treball en procés sobre turisme i està organitzat conjuntament per quatre institucions: Es Baluard (Palma), Arts Santa Mònica (Barcelona), Istituto Europeo di Design (IED Venècia) i Museo de Arte Contemporáneo de Alicante (MACA).

A l'exposició a Palma les produccions pròpies dialoguen amb altres artistes d'àmbit estatal i internacional. Paral·lelament l'exposició oferirà a llarg d'aquests mesos un seguit d'activitats, visites i conferències.

‘Pablo Picasso i Joan Miró, història d’una amistat’ / Exposició

Can Prunera (carrer de la Lluna, 86. Sóller) / Fins al 26 de novembre
Pablo Picasso i Joan Miró, història d’una amistat. ©Jacqueline Picasso

‘Pablo Picasso i Joan Miró, història d’una amistat’ consta de 52 obres, 30 de Picasso i 22 de Miró. A més, s’hi poden veure objectes personals, obra gràfica, cartes, ceràmiques i altres elements que posen en relleu la relació entre els dos artistes, fins i tot dibuixos fets en capses de mistos, felicitacions per part de Picasso a Miró pel naixement de cada un dels seus nets, o un vídeo inèdit de la relació que tenien. En aquest audiovisual es veu Picasso fent broma i disfressant Miró amb un posat molt més seriós, però que acull les bromes del malagueny.

‘Una expo més’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Fins al 27 d’agost
‘Una expo més’.

Exposició amb fotografies, dibuixos, llibres, còmics, cartells i fins i tot una pel·lícula, els autors dels quals es coneixen al final del recorregut. La cultura i les diferents expressions artístiques sempre s'han entès com una manera de mirar el món, de llegir-lo, interpretar-lo o criticar-lo. El compromís social ha estat una part inherent de l'art i, en molts casos, una potent raó de ser. Els artistes han fet servir les seves eines per donar a conèixer realitats desconegudes, injustícies i problemàtiques socials a través de l'art. Què passa, però, quan posam aquestes eines artístiques en mans de qui pateix aquestes desigualtats? Quin valor afegit pot tenir escoltar les veus en primera persona de col·lectius vulnerables per mitjà d'un procés creatiu? ‘Una expo més’ presenta diferents projectes artístics que pretenen mostrar com l'art pot contribuir a l'apoderament de persones en situació de vulnerabilitat. I ho fa donant-los veu, igualtat de condicions i oportunitats i visibilitat a través de la participació en un procés creatiu.

‘Apòcrifs. El Diocesà il·lustrat’ / Exposició

Museu Diocesà (carrer del Mirador, 5. Palma)
Una de les obres de la mostra 'Apòcrifs. El diocesà il·lustrat', aquesta de Margalida Vinyes sobre la crucificació.

El Clúster de Còmic i Nous Mèdia de Mallorca ha acceptat el repte del Museu Diocesà de Mallorca d'intervenir la seva col·lecció d'art religiós a través del llenguatge del còmic i la il·lustració. Dos llenguatges diferents, però no incompatibles. Existeixen connexions històriques de l'art religiós amb el llenguatge del còmic, com poden ser la Bíblia manuscrita de Sant Stephen Harding de principis del segle XII, un precursor sorprenent de les composicions de pàgina de còmic amb vinyetes; o els retaules amb vides de sants i episodis bíblics. El resultat és una sorprenent mostra en què d'una manera enginyosa, atrevida i sobretot, inesperada, se'ns fa veure amb nous ulls les principals obres de la col·lecció i que amb tota seguretat quedarà a partir d'ara a la memòria dels visitants.

‘Bennazar Palma’ / Exposició

Seu d’ARCA (carrer de Can Oliva, 10. Palma) / Fins al 10 de desembre
'Bennazar Palma'.

L'exposició ‘Bennazar Palma’ és un recorregut cronològic (1900-1933) per les obres més importants a la ciutat de Palma de l'arquitecte Gaspar Bennazar Moner (Palma, 1869 - Barcelona, 1933). La mostra es divideix en set panells diferents, en què es troben els textos i les il·lustracions realitzats per Liliana Boffi i les fotografies captades per Alejandro Maestro, i s’hi recullen les obres més importants de Bennazar a cada període: 1900-1905, Caixa d'Estalvis de Balears; 1906-1910, l'Escorxador; 1906-1915, edifici Triquet i Vil·la Schembri; 1915-1920, pont del Tren i d'en Moranta; 1921-1925, Can Tous; 1926-1930, Can Caubet, la Protectora i Coliseu Balear, i 1931-1933, cinema Born. A més, s’hi inclouen uns panells en què es conta breument la biografia de l'arquitecte i es recorden els edificis que han estat enderrocats, com ara el teatre Líric (1910-1968), l'Escola Graduada (1912-1972), el Pont del Tren (1910-2005) o Can Bibiloni (1928-2015). L'exposició es complementa amb dos plànols de Palma i dues maquetes de dos edificis de Bennazar realitzades pels alumnes de l'Escola d'Art i Superior de Disseny de les Illes Balears: Olis Balle o Magatzem de Can Segura (edifici situat al carrer de Sant Miquel i esbucat l'any 1998) i el Coliseu Balear.

‘Toni Catany: d’anar i tornar’ / Exposició

Casal Solleric (passeig del Born, 27. Palma) / Fins al 20 d’agost
L'exposició 'Toni Catany. D’anar i tornar' al Casal Solleric.

Precisament d'anada i tornada, de va i ve, de dintre i de fora, d'aquí i d'allà, és el fil conductor de la mostra que arriba a Palma després de ser exposada a Barcelona i Madrid. Des de la primera fotografia, la de l'infant eivissenc de 1967, fins a les mirades fortuïtes, les natures mortes –característiques de Catany–, les diferents tècniques que emprava i la tasca en la producció de llibres de fotografia, amb més de 20 exemplars, són presents a l'exposició. L'artista fou un gran col·leccionista: d'estores, de pedaços, teles que la seva família emprava per tomar ametlles, textures, cossiols, flors. L'obsessió de Toni Catany per la fotografia única és contínuament present en aquesta mostra, on també es pot veure el documental que en va fer el 2015 La Perifèrica, 'El temps i les coses'.

‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’ / Exposició

Museu de Menorca (pla del Monestir. Maó) / Fins al 21 de gener de 2018
'Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)'.

El pintor menorquí Pasqual Calbó i Caldés morí el 12 d'abril de 1817 a la casa de s'Arravaleta número 29 de Maó, la mateixa on va néixer 64 anys abans. El Govern de les Illes Balears i el Consell Insular de Menorca han declarat el 2017 Any Pasqual Calbó per commemorar el bicentenari de la seva mort. El Museu de Menorca s’adhereix a aquesta celebració i presenta l'exposició ‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’, que vol ser la major exposició monogràfica que s'ha fet mai sobre aquest gran pintor il·lustrat, amb quaranta-cinc obres que segueixen un discurs marcat per la seva biografia. L'exposició recopila la seva experiència com a pintor a la cort de Viena, el seu retorn a Menorca, la seva estada a Cuba i Santo Domingo i el seu retorn definitiu a l'illa. A més, s’hi tracta d'una manera molt exhaustiva les seves ‘Obres didàctiques’, un autèntic curs matemàtic adreçat als joves menestrals menorquins que es podrà veure per primera vegada després de la seva restauració.

stats