TROBALLA HISTORIOGRÀFICA
Cultura 23/02/2011

Els secrets nazis sobre la guerra civil

Eren anticatalans i menyspreaven Franco. No confiaven en la seva intel·ligència militar ni política. Per això el volien tenir controlat. 'Sàpiens' descobreix els arxius dels nazis sobre la Guerra Civil.

Sílvia Marimon
3 min
Els secrets nazis sobre la guerra civil

Barcelona.El 17 d'octubre del 1936, pocs mesos després que el general Francisco Franco s'alcés contra el govern de la República, Hitler nomenava el general Wilhelm Faupel representant oficial del Reich davant el nou govern de Burgos. La seva missió, segons un comunicat del ministre d'Afers Estrangers de la cancelleria nazi, era: "Aconsellar el general Franco sobre les seves peticions que tenen a veure amb els nostres interessos, i informar-nos del seu desenvolupament". No és cap secret que Hitler i Mussolini van ajudar econòmicament, militarment i logísticament Franco. S'ha debatut, i molt, sobre si sense aquest valuós suport, els revoltats haurien guanyat la Guerra Civil espanyola. Però fins a quin punt els nazis van cooperar amb les tropes rebels? Quina opinió tenien de Franco? Què va obtenir Hitler a canvi?

La revista d'història Sàpiens revela en el seu número 101, que surt demà als quioscos, tots els detalls sobre la col·laboració entre Hitler i Franco, una informació que ha obtingut el periodista Jordi Finestres després de fer un buidatge exhaustiu dels 811 documents que ha localitzat als arxius nacionals nord-americans de Washington. Tota aquesta documentació va ser confiscada pels aliats quan van conquerir Berlín l'abril del 1945.

Finestres ha pogut detallar, entre altres coses, les sumes de diners que Hitler va donar a Franco i ha pogut constatar la importància que va tenir el seu suport a l'hora de decidir el final de la Guerra Civil: "No podem saber què hauria passat sense aquesta ajuda, però com més documents trobem, més constatem que va ser més important del què pensàvem".

Menyspreu absolut Els nazis no tenien gaire bona opinió de Franco ni com a militar ni com a polític. Segons Finestres, el "menyspreu era absolut". A la documentació que revela la revista Sàpiens queda clar que "els nazis consideraven que Franco estava poc preparat i tenia poca experiència, però que podia ser un bon aliat, sempre que estigués ben controlat". De fet, continua el periodista, "Franco ja els anava bé, el consideraven un estrateg inferior i podien arribar als acords que els interessaven i que més els beneficiaven".

Era una relació interessada. Si Franco s'hagués apartat ni que fos un mil·límetre "dels seus interessos", els nazis "no haurien dubtat a ocupar Espanya i col·locar-hi qui més els hagués interessat".

En l'article que demà publica Sàpiens també es constata "l'anticatalanisme" dels alemanys. Volien tenir Catalunya controlada. "Els preocupava molt que acabés sent francòfila o anglòfila", relata Finestres. Catalunya, als peus de França i a la riba del Mediterrani, podia ser "estratègica en vistes a un conflicte internacional" que s'acabaria produint pocs mesos després que acabés la Guerra Civil.

Un altre detall que Sàpiens revela amb tots els detalls: la hipocresia dels nazis sobre els bombardejos en què van morir milers de civils a la zona republicana. La matança indiscriminada del 16 al 18 de març del 1938 dels avions italians sobre Barcelona va escandalitzar les potències democràtiques. Oficialment, els alemanys ho van censurar. Però de sotamà animaven Franco a continuar fins a "la conquesta final de Catalunya". A més, no s'ha d'oblidar el paper actiu que va tenir la legió Cóndor en altres bombardejos com el de Gernika.

Hitler no va ajudar Franco per simpatia. De fet, no li tenia gaire bona consideració. Després de la Guerra Civil va venir la factura. Evidentment, el govern feixista espanyol mai va arribar a tornar tots els diners prestats, perquè els nazis van perdre la guerra. Però després de la derrota republicana hi va haver altres acords, que se saltaven tots els tractats internacionals, com el trasllat de Companys - exiliat a França- a l'Espanya de Franco, on seria afusellat. Hitler en va treure el seu rèdit en forma de wolfram , un material necessari per a l'armament.

Finestres tornarà d'aquí poc als arxius de Washington. D'allà ja en va extreure prou material per escriure el reportatge sobre la xarxa d'espies nazis a Catalunya que va publicar Sàpiens en el número 53 .

La revista d'història tindrà més exlusives. Queda molt per descobrir. Hi ha, però, un document molt interessant que probablement "no es trobarà mai", assegura Finestres. El 23 d'octubre del 1940 Hitler i Franco es van trobar a Hendaia. L'acord que van firmar els dos líders feixistes s'ha fos. "La còpia espanyola va desaparèixer de l'arxiu del ministeri d'Afers Exteriors espanyol als anys seixanta", explica Finestres. El document original alemany tampoc no s'ha trobat mai. Potser aquest document demostraria que la suposada neutralitat de Franco era mentida i que, en realitat, el dictador va oferir Espanya en safata a Hitler.

stats