REINTERPRETACIÓ DE LA GASTRONOMIA LOCAL
Balears 25/03/2017

Producte de temporada i mestissatge

El restaurant Smoix de Ciutadella evoluciona i adapta les receptes tradicionals als nous temps

Ivan Martín
3 min

CiutadellaLa història d’Smoix es remunta al 1999. Un jove de Sabadell arribà a Menorca i va començar a establir-se en una illa que, gastronòmicament parlant, oferia àmplies possibilitats. Després de treballar en diversos restaurants, Miquel Sánchez es va convertir en un dels protagonistes d’un establiment ubicat a la urbanització de Cala Blanca que començava a rebre el reconeixement de la societat menorquina, Esmoix.

L’etapa d’enriquiment culinari i de coneixement del producte autòcton s’obria per a un xef català que també va viure moments difícils a títol personal, instants que poden canviar un camí en aquesta vida. Però Miquel Sánchez tornà amb més força que mai. El carrer Sant Isidre de Ciutadella va acollir el primer projecte propi empresarial d’Smoix. Ho va fer de la mà de la seva parella i actual responsable de sala, Vianey Ángeles. Aquell petit negoci va fer-se un important espai en el municipi menorquí amb major competència pel que fa a l’oferta de restauració. Els seus plats, tradicionals però al mateix temps moderns, cridaren l’atenció. Tant és així que, quan finalitzà l’experiència després de quatre anys i mig, Sánchez i la seva família varen estar a punt d’abandonar Menorca i embarcar-se en una nova aventura a Mèxic, d’on és natural la seva parella. Finalment, un edifici industrial ubicat a la contramurada de Ciutadella, a l’avinguda Jaume Conqueridor, ha esdevingut la seu oficial perquè el xef sabadellenc consolidi el seu projecte gastronòmic.

Miquel Sánchez defineix Smoix com “un local acollidor que pretén expressar tot tipus d’influències gastronòmiques que he rebut en les diferents etapes de la meva trajectòria. La recepta és senzilla: apostam pel producte de temporada i hi treballam. Els clients volen diversitat i nosaltres ajustam els plats en funció del tipus de producte que en aquell moment es troba en la màxima esplendor”. El concepte Smoix s’ha fet un lloc en la societat ciutadellenca, però els sabors familiars combinats amb un toc d’autor aconsegueixen l’admiració de professionals i entesos en la matèria. El xef té clar que “la clau és oferir un producte de molta qualitat. Si fas una bona manipulació de l’aliment, se’n pot treure molt de profit. A Smoix es cuinen plats tradicionals, però jugam amb una presentació vistosa, que doni joc, i incorporam un sabor diferencial. El fet que la meva parella sigui mexicana ens ha ajudat en alguna ocasió per complementar un plat. La base és cuina catalana, millorada amb l’essència i la influència menorquines. És una suma d’experiències. No m’agraden les etiquetes”.

Tast del migdia

Smoix ofereix diferents possibilitats. El restaurant posa al servei dels clients el Tast del migdia. Segons Miquel Sánchez, és “una iniciativa que permet degustar el tipus de cuina que elaboram”. El client pot escollir el seu àpat en funció de la carta. El xef adverteix que “si veniu, ara estam en l’època de les carxofes. Aprofitam el localisme del producte. És una idea que nosaltres hem tingut clara des d’un primer moment; una cuina de mercat en tota regla”. El restaurant Smoix treballa principalment amb un públic local. De tota manera, Sánchez comenta que “mentre que la major part de l’any feim feina amb un 80% de clients menorquins, a l’estiu això canvia radicalment. Conservam un tant per cent de clients fixos, però els mesos de temporada predominen aquells que passen uns dies de vacances a Menorca”.

Arribats a aquest punt, només cal endinsar-se en el bosc de sabors d’Smoix. Miquel Sánchez ens explica alguns dels plats amb més sortida. Així, ens proposa “una ensalada de verdures de temporada amb herbes o unes carxofes amb escabetx cítric. Hi ha un plat que s’ha convertit en un clàssic nostre: els raviolis de cigala. Però també us podria parlar d’una minestra de cols o ara de verdures amb una crema que la fa molt especial; el caneló de rostit, ciurons amb gambes, guisat de llegums, l’arròs de verdures, a més d’oferir carn i peix. M’agrada especialment treballar amb el bacallà, ja que hi puc treballar tot l’any. Sempre intentam tenir un tipus de carn i de peix per cuinar-los de dues maneres diferents”.

La riquesa gastronòmica de Menorca ha trobat un referent amb vista al futur. Una experiència sensorial que simbolitza el camí que moltes persones han fet en les seves respectives professions. El magnetisme de l’illa ha propiciat que el restaurant Smoix representi la suma d’experiències personals i influències culinàries. Una combinació que, en vista del resultat final, és perfecta.

stats