19/12/2016

“Aprendre no és una etapa, és tota la vida”

2 min
Aíto García Reneses amb el pastís d’aniversari, a la sala d’assemblees Eduardo Portela de l’ACB.

Barcelona“Aprendre no és només una etapa, és tota la vida. És pot aprendre d’altres entrenadors, però també dels jugadors. És una actitud. Jo vaig néixer entrenador, i quan jugava ja em passava tot el dia pensant en el joc. M’he jubilat, però no sé quan durarà. Ja em vaig jubilar amb 65 anys i després vaig entrenar quatre anys més”. Aíto García Reneses compleix aquest dimarts 70 anys i per celebrar-ho va fer una masterclass tècnica a Barcelona. L’entrenador va detallar alguns dels continguts inclosos en la segona edició de La pissarra d’Aíto: 50 anys de bàsquet en 20 lliçons, un curs online que acaba d’obrir les inscripcions. La primera edició, que va ser un èxit, va reunir 238 tècnics. “El millor d’aquest curs és que no és només teòric, sinó que es veu amb imatges reals què és el que s’està fent bé i què malament. Estic molt content que s’hagi pogut dur a terme la idea amb aquesta qualitat d’imatges. Que tingui un seguiment tan gran vol dir que hi ha inquietud per aprendre bàsquet i això em satisfà”, diu.

Pioner a l’hora d’implantar tàctiques i mètodes de treball, Aíto García Reneses té clara quina és la combinació perfecta. “L’èxit de la generació de jugadors com els germans Gasol o Navarro és que tenen fonaments i són intel·ligents. Les repeticions són necessàries, però és imprescindible combinar la formació del jugador amb la de la persona. És important que els joves es formin estudiant perquè el desenvolupament de la ment no es pot aconseguir només amb el bàsquet. La capacitat de comprensió facilita qualsevol aprenentatge. El que marca la diferència és escollir entre les 1.000 situacions del joc. Cal ensenyar quan i com fer les coses”, opina.

Aíto està aprofitant la seva situació actual per veure molts partits, tant en directe com a través de la televisió. “Un dels problemes del bàsquet actual és que els jugadors estan massa acostumats a fer sistemes, quan el més important és aconseguir que siguin capaços de llegir el joc”, adverteix.

Aposta per la innovació

El tècnic madrileny, que actualment col·labora amb el planter del Movistar Estudiantes, és un enamorat de qualsevol innovació. “En el bàsquet actual les defenses són més agressives i, per tant, el temps és un aspecte cada vegada més important. El bàsquet pot ser més espectacular si es juga a més velocitat. El canvi de regles, com l’aplicació de l’esperit original de les faltes antiesportives, hi pot ajudar, però el pes dels exàrbitres no hauria de ser tan gran a l’hora de repensar les normes. L’estil del bàsquet europeu ha de ser intel·ligent i ràpid”, reconeix l’entrenador, que té una visió crítica amb l’ small ball, una tàctica molt de moda a la NBA que aposta pel joc sense pivots. “Hem de protegir el joc interior perquè hem perdut molta riquesa en el joc. El bàsquet ha de ser més complet i no pot ser que el bloqueig directe ho monopolitzi tot”, assegura Aíto, que demana combinar els resultats amb la progressió contínua dels jugadors.

stats