LA RENOVACIÓ ESPERADA
Esports 23/03/2011

Alves 2015

Dani Alves serà jugador del Barça fins al 2015. Després de mesos negociant, ahir es va anunciar l'acord entre el jugador i el club per ampliar tres anys més el seu contracte, i avui el firmaran i es faran la foto.

Albert Solé
3 min
Alves 2015

Barcelona.¿I si Dani Alves hagués enviat el xut de l'1-0 contra el Getafe a la tercera graderia? Aquesta pregunta sense solta ni volta ve a tomb d'una altra pregunta que li van fer a Pep Guardiola al final del partit del Getafe, en què un periodista li qüestionava si la celebració del gol del brasiler -un obús al sobrebot des de fora de l'àrea- era un missatge a la junta per la renovació. El de Santpedor, sorprès, va respondre: "Em sembla que el gol d'Alves és fantàstic. El desig del club és que renovi i ell també té ganes de seguir. Però si l'hagués enviat a la tercera graderia també tindríem intencions de renovar-lo". Doncs sigui pel que sigui, ahir el Barça va fer públic l'acord d'ampliació del contracte de Dani Alves tres anys més, des del 2012 fins al 2015, i avui el firmaran -ell i Sandro Rosell- i es faran la foto davant les oficines del club.

Desencallat els últims dies

L'acord de renovació entre les dues parts es va fer públic ahir després de molts mesos negociant, amb moments en què semblava que estaven en un carreró sense sortida, però finalment diumenge es va desencallar tot amb un sopar a soles entre el president, Sandro Rosell, i el mateix Dani Alves, ningú més. Dilluns va ser el torn perquè el representant del jugador, Joaquin Macanás; el director esportiu del Barça, Andoni Zubizarreta, i l'exectiu Raül Sanllehí, plasmessin en paper l'acord verbal de diumenge. I ahir per telèfon es van acabar de pentinar els últims serrells.

El principal escull d'aquesta negociació tan llarga han estat els diners. Les tres parts -club, jugador i entrenador- estaven d'acord que el millor per a tots era allargar el vincle que els unia, però el lateral brasiler volia estar més ben valorat que ara i posar-se al nivell de Xavi o Iniesta, un fet que el portaria a la segona escala salarial de la plantilla -amb Messi per sobre de tots-. El club considerava que un defensa havia d'estar com a màxim en el tercer nivell, com Puyol i Piqué, i la seva oferta de renovació mai va superar els 5 milions d'euros nets fixos per temporada, amb la possibilitat d'arribar als 6 milions per variables -partits jugats, títols...-. Tot i les trobades entre les parts per acostar postures, el Barça no es va moure mai d'aquesta xifra, i l'únic que va fer va ser oferir a Alves un contracte publicitari amb una marca de refrescos del Brasil -Big Cola- que li pagarà 200.000 euros anuals perquè es converteixi en la seva imatge. D'entrada, el jugador i el representant ho van trobar insuficient, però al final han canviat d'opinió, ajudats segurament pel nou contracte amb Adidas -fins fa poc Alves era de Nike-, que també afegeix euros al compte de resultats final del que és, juntament amb Maicon, el millor lateral del món.

L'amenaça del City

Durant molts mesos el Barça i el Alves han estat jugant una partida de pòquer per veure qui aguantava el tipus fins al final. Els dos volien el mateix, però un demanava X i l'altre no oferia més de X-1. Pel mig va aparèixer una suposada oferta milionària del Manchester City -un equip que no juga, encara, la Lliga de Campions però que paga els seus jugadors a preu d'or-. "Si vosaltres no em pagueu el que demano, me n'hi vaig, que allà sí que ho fan", semblava que digués Alves. "Doncs si te n'hi vas guanyaràs molts diners, però no jugaràs en el millor equip del món, que ara per ara és el Barça", responien figuradament des del club. Encallats en aquest punt, el primer gest per mirar de convèncer Alves amb raons futbolístiques i no amb zeros al compte corrent va ser la visita de Sandro Rosell a París, on Alves jugava un partit amistós contra França amb la selecció brasilera (9 de febrer). No van avançar gaire, però Rosell ja havia començat a estovar el cor del lateral amb ànima d'extrem, i segur que Pep Guardiola també ha anat fent feina de formigueta en cada entrenament durant els últims dies. "Això d'Alves s'acabarà arreglant", va dir fa poc el tècnic, convençut. Amb el sopar de diumenge el president va tancar una de les carpetes més complicades que tenia sobre la taula, i es va anotar un punt positiu en la seva gestió.

Dani Alves va fitxar pel Barça l'estiu del 2008 per 33 milions d'euros (29 de fixos i 4 més per variables, que es van complir). En aquell moment molta gent es va posar les mans al cap per pagar tants diners per un defensa lateral, però amb el rendiment només del primer any, el del triplet, molts es van oblidar del que havia costat. I tres anys més tard -i vuit títols després-, tothom accepta que els 33 milions ja estan amortitzats. Ara comença una nova etapa fins al 2015.

stats