LA POLÈMICA PEL DOPATGE
Esports 16/03/2011

El Barça prefereix evitar una guerra amb el Madrid

Ahir al matí Florentino Pérez va trucar a Sandro Rosell per deixar-li clar que el Madrid no té res a veure amb la informació de la cadena Cope. El Barça creu Pérez, però denuncia la ràdio.

T. Padilla / N.garcia
4 min
El president del FC Barcelona, Sandro Rosell, donant-li la mà al del Reial Madrid, Florentino Pérez, just abans del dinar de directives del clàssic del 5-0.

Barcelona.El telèfon de Sandro Rosell va sonar ahir al matí. El president del Barça ja esperava la trucada de Florentino Pérez des de dilluns al vespre, de manera que no el va sorprendre gens. Pérez, tal com havia fet un dia abans amb el president del València, Manuel Llorente, va jurar a Rosell que el seu club no tenia res a veure amb aquesta polèmica que ha enterbolit l'ambient al futbol estatal.

La directiva del Barça ja s'havia reunit dilluns al vespre, i va acordar respondre amb duresa a aquesta informació. Que el primer protagonista del cas que havia de rebre la trucada dels serveis jurídics del club era la Cope era evident, però amb el periodista Juan Antonio Alcalá insistint que la seva font és fiable i prové del Madrid, hi havia el dubte sobre què calia fer amb l'entitat presidida per Florentino Pérez. Conscients que dilluns al migdia Pérez ja deia al seu entorn que tard o d'hora trucaria a Rosell per donar-li explicacions, la directiva va preparar el seu pla de resposta contra la Cope segura que el Reial Madrid, d'alguna manera, mouria peça.

I aquest moviment va ser la trucada de Florentino Pérez, una trucada que segons va fer públic el portaveu del club, Toni Freixa, ja és suficient. "Si ho diuen així, no tenim motius per no creure en la paraula de Florentino Pérez. Amb la trucada rebuda aquest matí ja tenim el posicionament de tots els actors del cas i creiem que la responsabilitat és només del mitjà de comunicació. El nostre president no té cap motiu per no creure el president del Madrid", va afirmar ahir Freixa en una roda de premsa.

En fer públic que s'havia produït aquesta conversa entre els dos presidents (tot i que no el seu contingut), el Barça considera públicament que el Reial Madrid ja hi ha dit la seva, i que no cal un comunicat de l'entitat madridista. "No val tot contra el Barça", deia ahir Freixa quan li preguntaven si no criticar el Madrid no era una actitud poc ferma. "I queda clar que no s'hi val tot, perquè ja fa unes hores que actuem amb la màxima duresa contra aquesta informació", referint-se a la denúncia anunciada contra la Cope.

La junta directiva presidida per un Sandro Rosell que no té previst parlar públicament fins al pròxim partit a casa contra el Getafe, va parlar dilluns a la nit de l'afer durant la reunió, que ja estava prevista abans d'aquest cas. Després de consultar-ho amb els serveis jurídics del Barça, es va arribar a la conclusió que el millor era rebre la trucada de Florentino Pérez, centrar els esforços a defensar l'honor del Barça davant de la cadena Cope i descartar un enfrontament obert amb el Reial Madrid, ja sigui amb un procés judicial o sense.

Per començar, no hi ha proves per incriminar el Madrid en un procés judicial. Alcalá afirma que tot plegat té l'origen dins del club, però no diu el nom de la font. El periodista va sostenir dimarts a la matinada que la informació la va obtenir "en una sèrie de converses amb gent de molt alt nivell directiu del Madrid".

A més, molts dits apunten a Antonio García Ferreras, director de la cadena de televisió La Sexta i excap de comunicació del Reial Madrid durant l'anterior mandat de Florentino Pérez. Si García Ferreras va ser la font, però, no hi ha opció per iniciar un procés legal contra el Madrid. Perquè García Ferreras no cobra del club blanc, així que es podria implicar Alcalá i García Ferreras, però no l'entitat. A més, primer caldria confirmar si realment va ser ell la font d'Alcalá.

Interessa un conflicte obert?

Sandro Rosell, després de donar voltes a l'afer, ha arribat a la conclusió que realment no interessa una guerra oberta amb el Madrid. El Barça insisteix a deixar clar als ulls de tothom que el club parla sobre la gespa i fuig de polèmiques. Iniciar un procés legal en què hi ha molt poques opcions de tenir proves incriminatòries contra l'equip de Florentino Pérez seria una oportunitat per a l'entitat blanca de potenciar el seu victimisme i poder cridar als quatre vents que el Barça l'ataca sense proves. La sensació al club és que calia trobar l'equilibri entre una resposta dura i una de massa tova, però que una guerra oberta amb el Madrid podria anar en contra seva, ja que potenciaria el discurs victimista d'un Madrid que ara mateix té un greu problema.

Té un problema perquè a l'entorn madridista molts es pregunten per què el Reial Madrid no presenta una demanda contra Alcalá. El periodista insisteix que les seves fonts són de dins del club i que "mereixen credibilitat". Dilluns a la matinada, però, Alcalá va dir literalment que "al Madrid no s'entén com metges de dubtosa reputació poden col·laborar amb el Barça". És a dir, el Barça denuncia qui qüestiona la professionalitat dels seus col·laboradors i metges, però el Madrid no demanda qui afirma que el club blanc pensa això. La versió oficial dels blancs és que no pot fer comunicats sobre qualsevol rumor sobre el Madrid, ja que n'hi ha massa.

El primer molest amb aquest afer, de fet, és José Mourinho, que ahir no va voler dir res sobre aquesta qüestió en la roda de premsa prèvia al partit d'avui davant del Lió: "No entenc el que dius, no ho vull entendre i em fa ràbia qui ho entén", va dir.

D'altra banda, Alcalá ja ha parlat amb el president del València, Manuel Llorente, per deixar-li clar que se'l creu quan afirma que el polèmic doctor Eufemiano Fuentes no va treballar mai al club valencià.

La junta directiva del Barça va acordar anar als jutjats després d'enviar un burofax a la Cope en què demanava "una rectificació i obtenir l'origen concret de la informació". Com que el Barça no va rebre la resposta desitjada, l'entitat, "independentment de si la Cope rectifica en les pròximes hores", va decidir "presentar una demanda en defensa de l'honor del club, dels jugadors i els seus metges" al jutjat de primera instància de Barcelona, perquè s'ha produït un "greu atemptat contra el bon nom i la reputació del FC Barcelona".

La demanda serà contra Alcalá i contra la cadena Cope, que ha emès comunicats de disculpes que el Barça considera insuficients. El 2006, el Barça ja va guanyar un plet amb el diari Le Monde quan aquest rotatiu va acusar alguns clubs de la Lliga de dopatge.

stats