CICLISME
Esports 16/02/2011

Contador torna a Pujar a una bicicleta

En els propers 30 dies la Unió Ciclista Internacional i l'Associació Mundial Antidopatge poden presentar recurs contra l'absolució d'Alberto Contador. Ell, en canvi, tan sols pensa en la competició.

Alexis Crosas
2 min
Contador torna a Pujar a una bicicleta

BARCELONA.El tricampió del Tour de França Alberto Contador va ser absolt ahir del seu presumpte positiu per clenbuterol en el passat Tour de França pel Comitè de Competició de la Reial Federació Espanyola de Ciclisme (FEC), per la qual cosa podrà tornar a competir des d'avui mateix a la Volta a l'Algarve que comença a Faro (Portugal).

La resolució és el resultat d'un procés llarg i complex en què els cinc membres del comitè de la RFEC, l'únic òrgan competent i jurisdiccional per analitzar el cas, van estudiar les proves basant-se en dues fases delimitades pel Codi Mundial Antidopatge. La primera va consistir en una primera instructora, Carmen Victoria López, que va mirar tota la documentació presentada i va fer una primera proposta de sanció d'un any, una durada que va causar controvèrsia a la Unió Ciclista Internacional (UCI) i l'Associació Mundial Antidopatge (AMA). Un cop feta aquesta primera proposta, el ciclista va tenir deu dies per presentar les seves al·legacions i les seves proves.

Les al·legacions presentades pel corredor de Pinto es basaven en l'article 296 del reglament antidopatge de la Unió Ciclista Internacional. L'article 296 esgrimit per la defensa diu: "Quan l'esportista demostri, en un cas concret d'infracció de les normes antidopatge, que aquesta no és deguda a una conducta culpable o negligent per part seva, s'anul·larà el període de suspensió aplicable".

"L'esportista haurà de demostrar igualment de quina manera va introduir la substància a l'organisme", afegeix el text.

Després d'aquesta primera fase, els documents i les proves van anar a parar a les mans dels cinc membres del comitè de la Reial Federació Espanyola de Ciclisme, que ahir van resoldre a favor del ciclista madrileny.

"És molt important tenir en compte l'article 2 del Codi Mundial d'Antidopatge, que fa referència a la responsabilitat objectiva, és a dir, el deure de l'esportista de no consumir substàncies dopants", afirma al diari ARA Xavier Albert Canal, expert en dret esportiu.

La resolució d'ahir fa que s'aixequi la suspensió temporal que ha tingut Alberto Contador sense pujar a una bicicleta de manera oficial. El més normal és que ara l'UCI i l'AMA presentin en 30 dies un recurs a la resolució del comitè de la Federació, que haurà de ser valorat definitivament pel Tribunal Arbitral de l'Esport (TAS).

La sentència del TAS no té marxa enrere, tret que hi hagi un error de procediment, un fet improbable per la gran rigorositat del món del dopatge a l'esport.

stats