11/10/2016

Fora de joc, no: fora del joc

3 min
Els jugadors de la selecció francesa celebrant un gol.

Marquetinià i publicistaCom que no sóc una persona mediàtica, tots us deveu preguntar: qui és aquest paio que escriu a l’ARA? Sóc un apassionat de l’esport, com segurament n’hi ha molts... Fins aquí res atractiu, ni diferencial per donar-vos raons per llegir-me.

Com els explico als meus fills, sóc el que deia l’avi més gran d’Espanya, un senyor anomenat Pep Mascaró, que vam convertir en protagonista d’un meravellós anunci de Coca-Cola (sisplau, busqueu-lo a YouTube): un suertudo... Per què? Doncs perquè des de fa uns anys, a la meva carrera com a professional del màrqueting i la comunicació, desenvolupada els últims quinze com a executiu a McCann, treballant per a algunes de les millors marques mundials, vaig tenir el plaer de poder treballar també per a les millors competicions esportives, clubs i esportistes en l’àmbit mundial... Una experiència apassionant! Gràcies a això, espero poder explicar-vos coses que trobeu interessants, divertides i en alguns casos sorprenents. A veure si ho aconsegueixo...

Sóc dels que creuen que d’esport, i principalment de futbol, en parlem i n’escrivim massa. Això no dóna per a set dies a la setmana. Si posem el focus només en el que passa al camp, amb dos o tres dies n’hi hauria més que prou.

En aquesta sèrie d’articles que avui començo, no parlaré directament de res del que passa al terreny de joc, però sí de moltes coses que molts cops influeixen de manera decisiva en el que passa al camp. Parlaré de negoci, perquè, no ho dubtem, els esports avui dia són un gran negoci, massa gros per obviar-lo; de màrqueting i comunicació en aspectes directament relacionats amb l’esport... i els esportistes, ja que no sabeu com ha canviat tot això en els últims cinc o sis anys; o d’estadístiques, que gràcies a la digitalització s’han convertit en un factor d’anàlisi per als professionals increïble, fins i tot, alguns diuen que determinant per guanyar o perdre competicions. Si en teniu dubtes, mireu una pel·lícula basada en una història real molt recomanable: Moneyball.

Començaré, en aquest primer article, oferint una petita píndola d’aquest últim tema. Els números en el futbol són molt curiosos i ens porten a conèixer dades, com a mínim, interessants: ¿sabíeu que durant el 99% del temps d’un partit la major part dels 22 jugadors no toquen la pilota? I que el 98,5% d’aquest temps només corren? Que només el 0,74% de les possessions acaben en gol i que de mitjana hi ha 200 possessions en un partit i que el 91% acaben en pèrdua? El futbol és l’únic esport que es juga amb pilota en què són més importants els errors del contrari que les possessions pròpies. D’aquí la importància de la pressió en els últims anys i de tocar-la bé, com demanava el mestre Johan Cruyff. Tenir més la pilota et garanteix guanyar el 31,6% dels partits; perdre-la menys que l’oponent t’apuja les probabilitats fins al 44%. Totes dues juntes són la bomba, fins a gairebé un setanta per cent. El més curiós és que el percentatge de guanyar un partit a la lliga espanyola xutant més que el rival és tan sols del 48%. Si analitzem el nombre de gols de mitjana per partit a les principals lligues europees entre el 1993 i el 2011, és de 2,66. Dit això, marcar dos gols suposa tenir una àmplia possibilitat de guanyar un partit: exactament la incrementa un 70%.

stats