MESSI EXERCEIX DE LÍDER
Esports 09/01/2011

Futbol control a Riazor fins i tot amb rotacions

Guardiola havia advertit que faria rotacions, i en va fer. Davant d'un Dépor que va voler imitar sense sort l'Athletic, va saber trobar forats i solucions per no patir gens a l'hora de defensar el liderat.

Toni Padilla
3 min
Guardiola, Mascherano

LA CORUNYA.Pep Guardiola havia dit després d'empatar a Bilbao que els suplents són els que guanyen els títols. El problema amb aquest Barça és que hi ha una sèrie de jugadors que no sempre juguen de sortida, però que no es poden anomenar suplents perquè seria un atemptat i faria mal a les orelles. Ahir el Barça va dominar el partit a Riazor sense patiments malgrat la suplència de Xavi, Sergio Busquets i Dani Alves. En el seu lloc, Keita, Adriano i especialment Mascherano van estar a l'alçada per obtenir un triomf que podria convertir el Barça en campió d'hivern si el Madrid punxa avui davant del Vila-real.

Els homes de Guardiola segueixen trencant estadístiques. Ja no és notícia que facin quatre gols a domicili si tenim en compte que en van fer vuit a l'Ameria. Han guanyat tots els partits lluny del Camp Nou en lliga i, pel que fa a les sensacions, deixen destrossats els rivals. El Deportivo va voler imitar l'Athletic de dimecres, però es va quedar en un esbós. Les seves dues línies de quatre van aconseguir allunyar inicialment els blaugranes de la porteria, però Guardiola era ahir el més llest de la classe. Com altres cops. Va donar descans a Xavi i Busquets, però va mantenir dos homes físics per guanyar el duel que plantejava el conjunt gallec al centre del camp. Mascherano i Keita van picar molta pedra, van liderar la pressió quan es perdia la pilota en atac i van deixar ben satisfet Guardiola. Davant, Iniesta va aconseguir que l'absència de Xavi no es notés amb l'ajuda dels homes d'atac.

Perquè a dalt hi havia el trident titular i Messi va ser qui es va disfressar de líder. Va protestar, va donar ordres, va donar assistències i va fer un gol de falta preciós. Guardiola va demanar a l'argentí que se situés a la dreta (amb Pedro a l'esquerra i Villa al centre) per obrir el camp i trobar forats amb la col·laboració dels laterals, especialment d'un Abidal que viu un moment dolç de joc. Messi els va trobar, els forats, en l'assistència als 25 minuts a Pedro en la jugada del 0-1, i poc després en una segona assistència increïble a Abidal, que va fer el seu segon gol en pocs dies, tot i que aquest va ser anul·lat per un fora de joc justet.

Acció i recuperació

El partit del Barça, de fet, va ser molt físic i sense la brillantor estètica d'altres cops, malgrat la golejada final. Perquè el Dépor va defensar prou bé al darrere i, exceptuant una mica de rauxa just després del 0-2, va prioritzar evitar la golejada, objectiu que no va aconseguir. En la part ofensiva es van perdre moltes pilotes, per la qual cosa era important recuperar-les, i sempre es va fer ràpid.

El segon gol va ser obra de Messi, que va forçar una falta i la va transformar amb un llançament preciós amb l'esquerra a l'escaire. Amb 0-2 a l'inici del segon temps, el Dépor es trobava davant d'una cruïlla: o atacava i deixava espais al darrere, o intentava no rebre'n cinc, com tants altres clubs. I Lotina va optar per la segona opció.

Els darrers minuts del matx van ser una mostra de futbol control total en què només faltava veure si algun dels jugadors del Barça que entrava des de la banqueta (Bojan, Afellay i Thiago) o un acte de genialitat dels que ja hi eren des de l'inici permetia veure més gols; com el tercer, un preciós xut d'Iniesta des de la frontal, i el quart, que va fer Pedro superant Aranzubia després d'una assistència de Messi. Una golejada més d'un equip que fins i tot dosificant-se fa por.

Per a més informació sobre el partit: www.ara.cat/esports/barça

stats