30/04/2011

L'escàndol del 0-0 i l'egolatria tòxica

2 min
Pedro i Marcelo van protagonitzar dimecres una de les enganxades entre els dos equips.

PERIODISTAConvençut que una mentida repetida mil vegades esdevé una veritat, Mourinho va inventar el marc mental "l'escàndol del Bernabéu" perquè la història l'absolgués de l'únic i veritable escàndol del Bernabéu: l'entrenador del Madrid -nou Copes d'Europa, el millor club del segle XX, centenars de milions d'euros en fitxatges, set davanters en plantilla- confessa la seva inferioritat davant el Barça i, a casa, li juga al 0-0. I per segon cop.

Mourinho és un entrenador tòxic, que embruta el que toca. Inculca als seus jugadors l'odi als rivals (Marcelo contra Pedro), encara que siguin companys de selecció (Arbeloa contra Villa), els obliga a jugar amb una agressivitat que ratlla la violència i els empara amb un discurs victimista per intimidar els àrbitres i cohesionar la premsa i l'afició. Dimecres, el seu ego es va revelar patològic: en comptes de tirar l'equip més enrere quan l'àrbitre va expulsar Pepe (total…) i assegurar el seu somniat 0-0, va voler que el món fos testimoni de la seva immolació amb l'autoexpulsió, i contra el que està establert, va sortir primer a la sala de premsa a desgranar la lletania vergonyosa dels "per què?" que el Barça ha denunciat a la UEFA.

No donem més importància a aquests expedients. L'antagonisme Barça-Madrid no l'ha inventat Mourinho: l'11-1, Di Stéfano, Guruceta, Figo… El tercer partit, amb la roda de premsa de Guardiola la vigília i el seu efecte "timbaler" entre els jugadors (Guardiola havia estat tot l'any considerant la possibilitat de contestar i, quan dinant va sentir Mourinho parlant-li directament, va decidir que dimarts era el dia, encara que no tothom al club ho tenia clar), pot haver ajudat perquè el Barça acabi amb títols una ja gran temporada. Però això encara no està fet.

Aquesta manera pobra de comportar-se a la vida i al camp no serà derrotada fins que el Barça no hagi eliminat el Madrid i hagi guanyat la Lliga. Que ningú no doni per fetes encara cap de les dues coses i que tothom que les desitgi hi posi el millor per assolir-les sense deixar-se contaminar per un estil que avergonyeix l'esport.

stats