Misc 23/06/2017

L’oportú perdó a Messi de la fiscalia

Acceptaria que pagués una multa de 500.000 euros per substituir els 21 mesos de presó

i
Natalia Arroyo
4 min

BarcelonaRegal d’aniversari inesperat -o potser no tant- per a Leo Messi. El dia abans de fer 30 anys, l’argentí va conèixer que la fiscalia “no s’oposa” a substituir per una multa de 500.000 euros la condemna a 21 mesos de presó que l’Audiència de Barcelona va imposar-li per haver defraudat 4,1 milions d’euros a Hisenda. És el que havien demanat la defensa del jugador i el seu pare, després que el Tribunal Suprem confirmés al mes de maig la condemna per frau fiscal al futbolista. La notícia ha provocat una mena de somriure entremaliat al Barça, que a través del seu vicepresident Carles Vilarrubí no ha pogut amagar les seves sospites pel fet que l’acord arribi justament ara que s’ha citat Cristiano Ronaldo a declarar per frau fiscal.

Sigui com sigui i segons van informar a l’agència Efe fonts jurídiques, la fiscalia va presentar dijous un escrit informant d’això a la secció vuitena de l’Audiència de Barcelona. La condició del fiscal és que a Messi se li imposi la quota màxima de multa, 400 euros per dia, i que es multipliqui per dos el nombre de dies de presó per fer el càlcul, com preveu la llei que es pot demanar quan se substitueix una pena de presó per una de multa. Això sumaria una quantitat de 510.000 euros de sanció. En cas que el tribunal rebutgés la substitució de la presó per aquesta multa, la fiscalia tampoc no s’oposaria a suspendre l’entrada a presó. Això implicaria, però, que si Messi tornés a delinquir en un període de tres anys hauria d’entrar a la presó per cobrir les dues penes. El mateix mecanisme s’aplicaria a la condemna del seu pare.

“Delinqüent primari”

El ministeri públic qualifica Leo Messi i el seu pare, Jorge Messi, de “delinqüents primaris”, perquè no tenen antecedents penals, una condició que facilita la nova resolució. Un altre dels motius pels quals el fiscal s’ha mostrat favorable a suspendre la pena és que la família del jugador blaugrana va acceptar tornar a Hisenda els 4,1 milions d’euros, de manera que no queden quantitats pendents de pagament en concepte de responsabilitat civil.

El juny de l’any passat, a l’Audiència de Barcelona, Messi va declarar que no tenia coneixement de l’entramat societari que hi ha al darrere del frau fiscal, i va dir que ell “jugava” a futbol i “confiava en els advocats” (el despatx Juárez Veciana Abogados). “No tenia idea de res”, va afirmar el jugador, que va explicar que signava els contractes sense llegir-los. “Ho signava perquè confiava en el meu pare”, va dir a les preguntes de la fiscal Raquel Amado. “Jo sabia que firmàvem acords amb patrocinadors i que havia de fer anuncis, promocions i fotos, però després on anaven els diners no ho sabia”, va explicar.

“No volen que Cristiano declari”

Aquesta és l’escena clau en el procés: la de Messi assegut al banc dels acusats. És la imatge que es va poder veure el 2 de juny del 2016 a l’Audiència de Barcelona, davant de desenes de càmeres de televisió. Per al vicepresident del Barça Carles Vilarrubí, no és casualitat que la fiscalia hagi decidit justament ara que a l’argentí li substitueixin la condemna de presó per una multa. Durant la tertúlia d’ El món a RAC1, el directiu va admetre que “se li fa difícil” imaginar què hauria passat amb el crac blaugrana si no s’estigués ara en un procés similar amb un altre jugador. Un altre jugador que es diu Cristiano Ronaldo i que vesteix la samarreta del Reial Madrid, concretament. El portuguès va ser citat a declarar el 31 de juliol pel jutjat d’instrucció número 1 de Pozuelo de Alarcón en qualitat d’investigat per una acusació d’haver defraudat 14,7 milions d’euros entre el 2011 i el 2014.

“Tots els moviments que s’estan fent ara i que es faran en els pròxims dies van en una direcció molt concreta: que Cristiano no s’assegui a declarar. No volen la fotografia de Cristiano al banc dels acusats, per on Leo sí que va haver de passar. Aquella fotografia sí que va existir amb Messi”, va verbalitzar.

“De Messi es va arribar a dir que era un capo mafiós al capdavant d’una família organitzada per delinquir. Ara el ministre d’Hisenda ha reclamat la presumpció d’innocència per a Cristiano Ronaldo”. No és el mateix tracte. I tampoc és el mateix import el que suposadament s’ha defraudat: 4,1 milions d’euros en el cas de l’argentí i 14,7 en el cas del portuguès.

“Cristiano ho ha fet bé”

Ahir l’advocat Julio Senn, soci director del despatx que va assessorar el davanter del Madrid en la seva recent inspecció fiscal, va assegurar que Cristiano Ronaldo creu que ha “fet bé” la seva tributació. “Hisenda té uns criteris diferents dels de l’esportista, i ara ell defensarà davant els tribunals i amb els advocats del despatx Baker McKenzie la seva posició. Ell considera que ho ha fet bé i cal esperar que s’acabi aquesta situació”, va explicar Senn durant una presentació del congrés World Football Summit.

Senn, que va aclarir que ell només ha portat el procés d’inspecció per al qual el van contractar quan el jugador va arribar a Espanya, va demanar esperar que acabi el procés judicial per valorar la sentència. Demanava, de fet, que no es comparessin els casos de Cristiano amb els de Messi o Ángel Di María (que va arribar a un acord de 2 milions d’euros amb la fiscalia per no ingressar a la presó per un delicte de frau).

Durant la seva intervenció, Senn Ferrero va alertar que els casos d’inspeccions fiscals a esportistes d’alt nivell a Espanya poden fer que la indústria del futbol sigui menys competitiva. “Poden afectar de manera negativa l’atracció dels esportistes cap al futbol espanyol”. La clau, però, és “no prejutjar els casos” perquè taquen la “reputació” del futbol espanyol, sobretot si els mitjans de comunicació no sempre aporten “informacions correctes o adequades”. “Tot plegat posa en dubte l’èxit del futbol espanyol”, va concloure.

stats