GAIREBÉ TOTA UNA VOLTA GUANYANT Reportatge
Esports 30/01/2011

Mig segle esperant un equip tan perfecte

Toni Padilla
2 min

Quin mèrit té guanyar 15 partits consecutius de Lliga? Molt. En una època en què el Barça s'acosta als 100 punts i ja ha arribat al centenar de gols quan tot just estem a la meitat de la temporada, parlar d'un rècord en qual la xifra màgica és 15 no sembla tan espectacular. Però 15 partits de Lliga guanyant sempre costen, i molt.

Ahir, el Barça va arribar als 15 partits de Lliga guanyats de manera consecutiva, igualant la millor ratxa en la història del futbol estatal, aquella del Madrid de la temporada 1960/61. Llavors, 15 partits guanyant significava tota una volta, ja que la Primera Divisió estava formada per setze clubs. Un 27 de novembre del 1960, el Madrid li va clavar un 7-0 a l'Oviedo al Bernabéu. I tota una volta després, empatava 0-0 al vell Tartiere.

La bona ratxa l'havien començat davant dels asturians, i l'acabaven davant del mateix rival. Pel mig, li havien fet vuit gols a l'Elx i cinc al Granada o al Betis. Eren un equip fantàstic, i allà on anava enamorava pel seu joc i guanyava aficionats. Aficionats que no sempre sabien o recordaven com s'havien ajuntat tants bons jugadors en un mateix equip. Les raons eren a la llotja i en els personatges que s'hi deixaven veure. Però era un Madrid que jugava bé. "Llavors el futbol era molt important, però hi havia més educació. Si l'equip rival et guanyava bé, doncs aplaudies. Nosaltres anàvem a molts llocs, i ens n'anàvem entre aplaudiments", recorda José Emilio Santamaria, un dels jugadors d'aquell Madrid.

Voler guanyar sempre

"Nosaltres només volíem guanyar sempre, i al final, a vegades notaves que els rivals tenien por perquè sabien que estaves bé de forma o sentien més motivació per poder dir que t'havien derrotat. Però érem un gran equip, en part perquè sempre volíem guanyar i mai en teníem prou", afegeix l'uruguaià (que es nacionalitzaria espanyol) quan recorda aquell Madrid que lògicament guanyaria la Lliga. Ara, aquella temporada el club blanc veuria com just enmig d'aquella ratxa, era eliminat per primer cop de la Copa d'Europa, competició que havia guanyat en les seves primeres cinc edicions. I el botxí va ser el Barça, en aquell famós partit del gol d'Evaristo. Poc després, els madridistes s'hi tornarien guanyant al Camp Nou per 3 a 5 en un d'aquells 15 partits.

L'Inter, encara millor

Mig segle més tard, exactament cinquanta anys després d'aquella ratxa, el Barça també fa 15 partits de Lliga que ho guanya tot, enamora allà on juga, i guanya aficionats. Les raons per veure tant talent aplegat, però, es troben més a La Masia que no pas a cap despatx amb influències polítiques. Dissabte que ve, davant de l'Atlètic, el Barça podria establir un nou rècord amb 16 partits consecutius guanyats, i quedar a només dos d'arribar a fer tota una volta sencera sumant tres punts. L'últim equip que va evitar el triomf del Barça en Lliga va ser el Mallorca al Camp Nou (1-1).

Des de llavors, 15 partits guanyats, superant també la millor marca en la història de la Premier League anglesa (14 partits, de l'Arsenal l'any 2002) i acostant-se als 17 partits consecutius de l'Inter de Milà de la temporada 2006/07. De fet, si el Barça guanya tots els partits que li queden fins a visitar l'estadi del Mallorca (Atlètic i Athletic Club a casa i l'Sporting afora), superarà aquesta marca i haurà arribat a la volta perfecte: 19 partits.

stats