100 ANYS DE LA PRIMERA EDICIÓ DE LA VOLTA CICLISTA A CATALUNYA
Esports 06/01/2011

Rubèn Peris: "La Volta és una prova ciclista d'un país amb vida pròpia"

Exigent Busquem un recorregut atractiu per a l'afició i interessant per als ciclistes Suport Si no fos per les institucions catalanes, no podríem fer la Volta

Nuria García
3 min
La primera Volta Ciclista va sortir el 6 de gener del 1911 de Barcelona. En la primera edició hi van participar 34  ciclistes.

Tal dia com avui del 1911, 34 ciclistes participaven en la sortida de la primera Volta a Catalunya. 100 anys més tard, la prova, inclosa al calendari de la Unió Ciclista Internacional (UCI), continua sent atractiva per al públic i per als ciclistes.

Avui es compleixen 100 anys de la primera Volta. Com ho valora?

Per a nosaltres significa molt, hem arribat a una fita a la qual poques proves han arribat i, a més, no només amb cent anys d'història, sinó amb el nombre d'edicions que s'han fet. La Volta s'ha deixat de fer molt poques vegades, només s'ha deixat de fer per les guerres i al principi, durant els anys 12 i el 13, que no es va celebrar. Per a nosaltres, els que estem al capdavant de la Volta, és un gran orgull poder arribar fins aquí.

És una prova catalana que s'ha fet internacional.

Per etapes, és la tercera prova més antiga del món, només darrere del Tour de França i del Giro d'Itàlia. Estem al màxim nivell, a la mateixa categoria que el Tour, el Giro, la París-Niça... Al cim del ciclisme mundial. Per a Catalunya, és un esdeveniment de primera magnitud, i ha de ser un orgull, no només per a nosaltres, sinó per a tot l'esport català en general.

Hi haurà alguna sorpresa en l'edició del 2011?

De sorpreses no n'hi pot haver gaires, perquè formem part del calendari que marca la UCI. El que sí que estem procurant és fer un recorregut que sigui atractiu per als aficionats i que als ciclistes, que són els que ofereixen l'espectacle, els interessi.

El que segur que no repetiran és el recorregut de la primera edició, que no va passar per Girona perquè no hi va haver manera d'arribar! Sí, el que diuen les cròniques de l'època és que no es va poder anar a Girona pel mal estat de les carreteres. La nostra idea és arribar al màxim territori. Enguany, per a les etapes de muntanya, anirem a Andorra. Busquem que la cursa sigui bonica i, com que és una de les primeres proves de nivell del calendari de la UCI ProTour, els ciclistes tenen ganes de participar. Els hem d'oferir un menú adequat per atreure'ls.

Han canviat moltíssimes coses des d'aquell 6 de gener del 1911...

Ja no només des de llavors, sinó també des de fa vint anys fins avui. El que sí que s'ha mantingut és l'esperit de tots aquells que, des del 1911 han estat i estem al capdavant de la Volta. És una prova que s'ha fet de manera altruista i hem intentat treballar de manera professional sense ser-ho. Aquest és el nostre èxit.

Vostè ha treballat a la secretaria general de l'Esport i a la UFEC. Creu que les institucions donen prou suport al ciclisme?

No en tinc cap queixa, al contrari. En la situació actual, les institucions, des de la més gran fins a la més petita, han estat al costat de la Volta. Ara estem passant per una crisi generalitzada, que també afecta el món de l'esport, i ells sempre han estat al costat de la Volta.

L'any 2009 van tenir problemes econòmics i les institucions va sortir al rescat de la Volta. Com se'n surten a partir de llavors?

Si no fos per les institucions, no podríem fer la Volta. Els patrocinis han caigut i és molt difícil trobar empreses que hi vulguin participar. La Volta té un gran futur i tinc l'esperança que la situació econòmica canviarà aviat.

A més, també ajuden a promocionar la marca Catalunya al món.

Nosaltres formem part de l'elit del ciclisme. Tothom sap que la Volta a Catalunya és una prova d'un país que té vida pròpia i, a través de la prova, exportem el nom de Catalunya al món.

stats