Barça: Resum de l'any 2010
Esports 31/12/2010

2010: continua l'estela del 2009

Aquest també ha sigut l'any del canvi de president, Sandro Rosell per Joan Laporta, l'acció de responsabilitat i l'acord de patrocini amb la Fundació Qatar

Albert Solé
6 min
Xavi, Messi i Iniesta.

BarcelonaL'any 2010 del Barça ha seguit l'estela de l'èxit del 2009, tot i era quasi impossible repetir-ho. Els èxits esportius i els elogis de tot el món pel joc desplegat pels homes de Guardiola han conviscut amb el canvi de president al Barça, la due dilligence, l'acció de responsabilitat i la polèmica oberta amb l'acord de patrocini multimilionari amb la Fundació Qatar.

Gener

A la Copa del Rei el Barça va quedar eliminat en els vuitens de final pel Sevilla –que n'acabaria sent el campió, precisament a Barcelona–. En l'anada els de Guardiola van quedar condemnats per un mal partit al Camp Nou (1-2), i tot i l'excel·lent joc al Sánchez Pizjuán en la tornada (0-1), les aturades d'Andrés Palop van evitar que consumessin la remuntada.

En la Lliga, l'equip acaba líder del mes amb cinc punts de marge sobre el Reial Madrid i es proclama campió d'hivern, i tot amb dues golejades: 0-5 al Tenerife i 4-0 al Sevilla.

Febrer

En els vuitens de finals de la Lliga de Campions, el Barça no va acabar de fer un bon partit al camp de l'Stuttgart alemany, però va tornar a Barcelona amb un empat a un amb gol d'Ibrahimovic.

En la Lliga, el Barça va perdre al Vicente Calderón (2-1) i el Reial Madrid es va posar a dos punts.

Març

El tercer mes de l'any el Barça el va començar perdent el lideratge de la lliga després d'empatar al camp de l'Almeria. El Madrid va empatar a punts amb els blaugranes, però el goal average general afavoria els blancs. En la resta del mes, els dos equips van mantenir la pugna i van guanyar tots els partits.

En la Lliga de Campions els de Guardiola van passar a quarts de final amb certa facilitat després d'endossar-li un 4-0 a l'Stuttgart. El mes de març va acabar amb l'anada dels quarts final, en un partit espectacular a l'Emirates Stadium de Londres. Tot i el 2-2 final, la primera part dels blaugrana va ser fantàstica sobre un Arsenal que va aconseguir arribar viu al Camp Nou amb l'empat final.

Abril

A l'abril el Barça va solucionar els quarts de final amb l'Arsenal, però va quedar eliminat a les semifinals per l'Inter de Milà. En la tornada de quarts, el gran protagonista del partit va ser Messi, i els seus quatre gols sobre l'Arsenal, que va quedar sense capacitat de reacció. Les semifinals van arribar de seguida, però el Barça va ensopegar en l'anada. La primera pedra en el camí va ser el núvol volcànic que va tancar l'espai aeri i va obligar als blaugrana a viatjar a Milà amb autocar des de Barcelona. Sense saber si aquest fet va afectar molt o poc, l'equip no va fer un bon partit al Giuseppe Meazza i va perdre per 3-1, encara que l'àrbitre, el portuguès Benquerença, tampoc no va tenir el dia. En la tornada, el club i l'afició van crear l'ambient de gran remuntada, però potser per això l'equip es va ofuscar en atac, i va caure en la teranyina defensiva de José Mourinho, accentuada després de l'expulsió de Motta. El gol de Piqué va arribar molt tard, al minut 86, i el de Bojan va ser anul·lat per unes mans de Touré. El Barça es va quedar sense final al Santiago Bernabéu.

En la Lliga, però, el Barça va recuperar el lideratge, que ja no deixaria, després de vèncer per 0-2 al camp del Reial Madrid, en un partit no tant lluït com altres a Madrid.

Maig

El Barça va aguantar la pressió del Madrid en l'esprint final de la Lliga, i va aconseguir el títol dels 99 punts després de vèncer 4-0 al Valladolid en l'última jornada. El mes de maig es va tancar amb la presentació del primer fitxatge de la temporada, David Villa.

Juny

En aquest mes es va tancar un cicle i en va començar un altre. Joan Laporta va tancar 7 anys de presidència i va donar pas a un nou president, Sandro Rosell, que va arrasar en les eleccions del 13 de juny. L'enemistat declarada entre Rosell i Laporta es va fer evident durant tot el procés, i malgrat un traspàs de poders modèlic, les disputes entre els dos van aflorar en els mesos posteriors.

En aquest mes comença el Mundial de futbol de Sud-àfrica amb 13 blaugranes repartits en diferents seleccions, sobretot en l'espanyola, que en tenia vuit, incloent-hi el recent arribat David Villa. Espanya comença perdent el primer partit, però es recupera, i ja no en perd cap altre, tots amb gols de jugadors del Barça.

Juliol

El dia d'aquest mes Sandro Rosell pren possessió del càrrec i comença a canviar el club, de dalt a baix, i a marcar moltes distàncies amb les maneres de fer del seu predecessor, Joan Laporta.

En el Mundial, el dia 11 la selecció espanyola es proclama campiona amb una fort accent blaugrana: Iniesta marca el gol de la victòria en la final amb Holanda, i Villa és el màxim golejador del torneig junt amb Klose i Forlán, tots amb 5 gols.

Agost

El Barça comença la pretemporada sense els mundialistes, i el partit d'anada de la Supercopa d'Espanya l'ha de jugar sense cap d'ells. Perd a Sevilla per 3-1 en un partit fluix ple de jugadors de filial, però ho arregla després amb un partidàs al Camp, ara ja amb tots els jugadors disponibles, que acaba amb una claríssim 4-0. En els últims dies del més comença la Lliga amb un 0-3 al camp del Racing de Santander.

Setembre

Després de l'habitual aturada de les seleccions el primer cap de setmana de setembre, torna la Lliga amb una sorprenent derrota al Camp Nou amb l'Hèrcules (0-2) el dia de la Diada de Catalunya.

En la Lliga de Campions el Barça comença amb bon peu amb una golejada fàcil al campió grec, el Panathinaikòs (5-1).

Octubre

El mes comença amb una altra ensopegada a casa, 1-1 amb el Mallorca, però acaba amb un 5-0 al Sevilla.

En la Copa, el Barça ha jugar la primera eliminatòria amb el Ceuta, i després d'un excèntric viatge amb helicòpter –per evitar la mala mar i no anar amb ferri–, el Barça soluciona el partit com acostuma a fer, prenent-se'l seriosament tot i la categoria del rival.

En l'àmbit institucional, el Barça celebra l'assemblea ordinària, en la qual els socis compromissaris voten a favor de la proposta de la junta directiva de Sandro Rosell, que és emprendre accions legals –acció de responsabilitat– contra la junta de Laporta per la seva mala gestió. Segons els números que fa Rosell el Barça ha tancat els set anys de laportisme amb dèficit, i segons Laporta no és cert, i es defensa amb vehemència. En paral·lel, Rosell posa a disposició del públic la famosa due dilligence on suposadament es posen en evidència els malbarataments de Laporta.

Novembre

En la Lliga de Campions, el Barça comença el novembre empatant al camp del Copenhaguen (0-0), cosa que fa que es compliqui un pèl la classificació, però amb el 0-3 a Atenes ho corregeix.

En la Lliga el Barça ja s'ha conjuntat i agafa velocitat de creuer. El 0-8 al camp de l'Almeria just abans del clàssic és un avís, i el 29 de novembre el Reial Madrid se n'endú cinc del Camp Nou, en un partit que passarà a la història.

En la Copa, superen el tràmit de la tornada amb Ceuta i es classifiquen pels vuitens, on els espera l'Athletic Club.

Desembre

El mes comença amb l'accidentat viatge a Pamplona per culpa de la vaga dels controladors aeris. El Barça espera poder viatjar amb avió fins al migdia, però al final acaben agafant el TGV fins a Saragossa i l'autocar finar a Pamplona. Arriben al Reyno de Navarra just a l'hora del partit, que comença tres quarts d'hora tard. Malgrat els entrebancs, el Barça guanya per 0-3. L'any acaba a la Lliga amb dues golejades més, el 5-0 a la Reial Societat i l'1-5 al camp de l'Espanyol.

Xavi Hernández, Leo Messi i Andrés Iniesta són escollits com els tres millors jugadors de l'any 2010 per la FIFA i la revista France Football. Un d'ells serà escollit el 10 de gener com el millor, però que els tres finalistes siguin del Barça, i els tres fabricats a la Masia, és la millor notícia amb la qual tanca l'any el Barça.

En l'àmbit institucional la directiva de Sandro Rosell fa oficial un acord econòmic multimilionari de patrocini amb la Fundació Qatar (170 milions d'euros per cinc anys i mig). L'acord ha generat molta polèmica perquè és el primer cop que el Barça cobrarà per posar publicitat a la samarreta, i perquè els diners vénen d'un país poc democràtic com Qatar.

stats