BÀSQUET - LLIGA ACB
Esports 31/12/2010

Les exhibicions ara les fa el Barça

Jaka Lakovic va ser el màxim anotador del partit amb 17 punts. A més, l'eslovè va fer dues assistències i dos triples.

BarcelonaL'any 1965 el Reial Madrid va crear el seu Torneig de Nadal, un esdeveniment que amb el temps es va convertir en un clàssic d'aquestes dates. L'última edició, ja amb el nom de Memorial Fernando Martín, es va celebrar ara fa quatre anys, quan el conjunt blanc va superar el Lietuvos Rytas. Era la particular manera que tenia la secció de bàsquet del Reial Madrid d'exhibir-se al món, superant sovint rivals de prestigi en partits emesos per TVE. Es mirava al mirall i s'agradava.

Des de fa uns anys, en canvi, per Nadal l'ACB (quin encert) programa un partit oficial entre el Regal Barça i el Reial Madrid. Res a veure: les coses han canviat i ara és l'equip català el que mostra les seves virtuts al món.

Tot i que no arribava en el seu millor moment, l'equip que entrena Xavi Pascual va esborrar del parquet el Reial Madrid i, amb l'escombra a la mà, va aprofitar per allunyar tots els dubtes i començar-se a assemblar a l'equip de la temporada passada. En encert, en velocitat i, sobretot, en defensa.

El Reial Madrid es va presentar al Palau Blaugrana amb moltes idees ofensives, tot un ventall de propostes per ser utilitzades segons el moment. No va ser aquí on va signar la seva defunció sinó on es decideixen tots els partits importants: al darrere. A diferència dels equips nord-americans que el conjunt blanc convidava fa anys i panys per lluir-se en el seu torneig, el Regal Barça sí que s'esforça en defensa. Durant molts minuts els jugadors d'Ettore Messina no ho van fer. De fet, en els primers 20 minuts van rebre 49 punts.

A diferència de la Supercopa, l'últim precedent, el tècnic del Madrid va moure molt la banqueta buscant solucions. Als vuit minuts ja havia fet jugar onze jugadors, que és com si un equip de futbol tragués -fins i tot abans d'arribar al descans i ja amb els canvis esgotats- el fisioterapeuta a rematar còrners.

Messina tenia algun as amagat a la màniga: la defensa senar amb Velickovic i els seus 205 centímetres a primera línia seran interessants de seguir, però ahir no va tenir opció ni de plantejar-ho.

Xavi Pascual, que minuts abans de l'inici va rebre el premi al millor entrenador de l'any, va saber proposar el partit que li convenia, apoderant-se del ritme des de l'inici i no compartint-lo en cap moment. La velocitat sempre la va marcar el Regal Barça, tant quan atacava com -atenció- quan defensava.

El Regal Barça, que aquesta temporada ja havia regalat a l'afició el triomf a la Supercopa i també la victòria contra els Lakers, va tenir ahir a la nit un detall més amb els seus seguidors, que s'ho van tornar a passar d'allò més bé al Palau Blaugrana.

Pitjor que el 5-0

La victòria, que va arribar a ser per 26 punts (83-57) al darrer quart, no és comparable al 5-0 del Camp Nou. És més dràstica. La reiteració (són massa enfrontaments en els quals els blancs no tan sols perden sinó que, a més, no poden competir) és el que fa més mal ja que, quan una ferida encara no ha cicatritzat, n'arriba una altra de bona.

Aquest Reial Madrid té jugadors intel·ligents com per jugar un bàsquet fascinant en atac, però fins que no aprengui a defensar no podrà seure a dinar a la taula dels grans i seguirà condemnat a degustar plats menors.