Esports 05/03/2011

5 de març: dia de la dona barcelonista

Avui a la llotja del Camp Nou només hi haurà dones. Dimarts és el dia de la dona treballadora, i avui el de la dona barcelonista. No tothom ha entès aquesta iniciativa i la polèmica està servida.

Albert Solé
3 min
5 de març: dia de  la dona barcelonista

Barcelona.La imatge d'aquesta tarda de la llotja del Camp Nou plena exclusivament de dones donarà la volta al món. Això és innegable. La força mediàtica que tindrà aquesta instantània serà molt potent i l'únic dubte que sorgeix és si l'efecte que tindrà la fotografia serà positiu o negatiu per al Barça. El fet que des del mateix moment que el Barça va anunciar aquesta iniciativa, la pluja de crítiques hagi sigut constant -tant d'homes com de dones, una de les més dures va ser Pilar Rahola a La Vanguardia - indica que, com a mínim, ha generat i generarà polèmica. Hi ha hagut gent que ha comparat aquest acte amb el que es feia abans als pobles de "avui manen les dones" o quan els toreros que feien corrides "només per a dones". També és cert que qui més soroll fa és qui es queixa, i que els que hi estan d'acord no alcen tant la veu.

Tot neix de la iniciativa de les dues dones de la directiva del Barça, les úniques dues -Susana Monje i Pilar Guinovart-, que han volgut crear un grup de treball dins el club per impulsar el paper de la dona en el Barça. A les dues directives s'han unit les tres patrones de la Fundació del Barça, Lola Bou, Rosa Maria Lleal i Marta Rodríguez de Llauder, a més de la directora de comunicació, Ketty Calatayud. Aquest grup vol valorar el paper històric i pioner de les dones en la trajectòria del Barça, com el de l'Edelmira Calvetó, que dóna nom al grup. Aquesta aficionada blaugrana va aconseguir, després d'insistir-hi molt, que el Barça la deixés fer-se sòcia, tot i que l'any 1913 -vint anys abans que tinguessin dret a vot a l'Estat- els estatuts no acceptaven les dones. La primera de les moltes iniciatives que volen prendre les dones del Barça és l'acte simbòlic d'aquesta tarda: que en la llotja del Camp Nou, per primer cop a la història, no hi hagi cap home.

Representació important

La idea de la junta directiva del Barça era donar-li categoria a la iniciativa, i per això no només han convidat a la llotja totes les dones vinculades al Barça d'una manera o altra, sinó també a polítiques de primer nivell -com la vicepresidenta del govern, Joana Ortega, o la presidenta del Parlament, Núria de Gispert-, i a representants de la societat civil -la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, o la directora de TV3, Mònica Terribas-. També hi han convidat totes les exdirectives d'altres etapes -només n'hi ha hagut nou en els 110 anys d'història del club abans de les dues actuals-, i l'única que ha confirmat la seva presència avui ha sigut Carme Dropez, que ho va ser del 1995 al 2000 amb Josep Lluís Núñez. Les més crítiques amb la iniciativa han sigut les tres directives de l'etapa Joan Laporta: Clàudia Vices Fierro, Magda Oranich i Maria Elena Fort. Vives Fierro considera que omplir avui només la llotja de dones té un punt d'hipocresia quan la junta directiva actual no permet que les parelles dels directius -com que quasi tots són homes, la majoria de parelles són dones- hi entrin en la majoria dels partits.

El club es defensa

El Barça s'ha mantingut prudent davant les crítiques rebudes per la polèmica decisió i no ha volgut respondre, però ahir una de les impulsores del grup de treball Edelmira Calvetó, la directora de comunicació del club, Ketty Calatayud, va explicar en un comunicat que "mentre hi hagi persones que considerin masclista omplir una llotja de dones, tindrà sentit fer actes com aquest". Assegura que el Barça és un club diferent i que en cap altre lloc hi ha hagut una directora general dona -Anna Xicoy-, hi ha una tresorera a la directiva -Susana Monje- o una directora de comunicació -Ketty Calatayud-. "Només el Barça pot fer-ho".

stats