Opinió 17/06/2017

Remant en contra

Poca cosa que quedava en forma d’immersió lingüística per fomentar l’aprenentatge i l’ús de la llengua pròpia de les Illes, i s’ho ventilen

i
Agustí Mas
2 min

Semblava que amb la sortida del Partit Popular del govern de les Illes Balears s’acabarien els enrenous lingüístics a l’arxipèlag. Però per sorpresa de molts, això sembla que no ha acabat sent així. Ja clamava a déu que el nou govern, format pel PSIB-PSOE i els independentistes de Més, no recuperés l’anomenat decret de mínims, derogat pel PP, que garantia que com a mínim el 50% de les classes serien en català a les escoles públiques. Per si això no fos poc, ara resulta que ha decidit fer exàmens de selectivitat també en castellà. Poca cosa que quedava en forma d’immersió lingüística per fomentar l’aprenentatge i l’ús de la llengua pròpia de les Illes, i s’ho ventilen.

Arran d’aquest fet, i a mode de protesta, quatre professors del tribunal de correcció de les proves van decidir renunciar als càrrecs. Denunciaven “castellanització” dels exàmens. Alhora, recordaven que se suposa que els alumnes que acaben el batxillerat tenen un coneixement suficient per entendre el català. Almenys entendre’l! I és que no s’ha d’oblidar que els alumnes, de fet, tenen l’opció ben legítima de respondre en castellà.

El sindicat de mestres STEI va emetre un comunicat de suport a la decisió dels mestres. En el text, el col·lectiu recorda que la majoria de participants a la selectivitat de l’arxipèlag responen en català i que els darrers anys aquesta proporció ha avançat. És més, l’STEI, amb el seu tarannà habitual en defensa ferma de la llengua, va demanar que es retiressin aquestes noves instruccions. Amb això, exigia “progressivitat” en la normalització de la llengua pròpia a la Universitat de les Illes Balears, cosa que “forma part de les obligacions estatutàries del Govern”, recorden. En tot plegat, el sindicat hi relaciona pressions del secretari d’Estat per l’Educació espanyol sobre el conseller balear del ram i el rector de la universitat. No deixa de ser curiós que, no fa gaires anys, el col·lectiu gonella (secessionista lingüístic) Círculo Balear recelava del fet que els exàmens de selectivitat només fossin en català!

Facin el que facin, la realitat és la que és: finalment només el 4% dels participants a la selectivitat de les Illes Balears ha demanat l’examen en castellà. És una xifra petita, però ja s’ha creat un precedent que rema en contra de la normalització de la llengua pròpia.

stats