05/11/2016

Esade i l’Iese deixen enrere la crisi i tornen a viure rècords d’ingressos

2 min
Franz Heukamp i Eugènia Bieto són els directors generals de l’Iese i Esade, respectivament.

Esade i l’Iese, les dues escoles de negocis més importants i amb més projecció internacional de Barcelona, han deixat enrere la crisi definitivament. Gràcies a això, totes dues escoles van assolir nous rècords històrics d’ingressos el curs passat. En concret, Esade va facturar 99 milions d’euros (un 4% més que l’any anterior) mentre que l’Iese va arribar als 103 milions (un augment del 6% respecte del curs anterior), segons han informat les mateixes escoles.

A més, totes dues van registrar beneficis l’any passat. L’Iese va guanyar 250.000 euros, mentre que el benefici d’Esade va vorejar els 700.000 euros -l’escola no concreta la xifra perquè els comptes encara han de ser validats per una auditora-. En el cas d’Esade va ser el segon curs consecutiu sense pèrdues després d’uns anys durs que la van obligar fins i tot a tancar la prestigiosa divisió d’idiomes, mentre que l’Iese assegura que no ha tingut pèrdues cap any.

Inicialment, la sotragada econòmica va afectar menys les escoles de negoci que altres sectors, ja que en època de crisi creix la demanda de formació. Tradicionalment s’ha considerat que aquest negoci és fins a cert punt contracíclic: quan les coses van malament, a les escoles de negocis sovint els van millor. Però la durada de la crisi ha posat a prova aquesta màxima. Molts dels ingressos de l’Iese i Esade provenen de la formació a empreses, i la demanda de les companyies va acabar baixant. En el cas d’Esade, això es va traduir en el compte de resultats i en l’esmentat tancament de la divisió d’idiomes.

Similituds i diferències

Totes dues escoles tenen nombroses similituds. Per exemple, en els dos casos estan vinculades a una congregació catòlica (els jesuïtes en el cas d’Esade i l’Opus Dei en el de l’Iese), tenen una facturació molt similar, les seves seus només disten 600 metres l’una de l’altra i estan orientades a la formació de directius des de Barcelona, una marca que “és més forta que mai”, segons va explicar ahir el nou director general de l’Iese, Franz Heukamp.

A més, totes dues estan fent proves per implantar-se a l’exterior. A més de Madrid, l’Iese té un campus a Nova York des de fa sis anys, i un altre a Munic des de l’any passat. Entre tots dos, però, només aporten el 5% de la facturació. En el cas d’Esade, havia tingut un campus a Buenos Aires, però el 2013 el va tancar. Tot i així, totes dues escoles tenen delegacions a l’estranger (centrades sobretot en la captació d’estudiants) i acords amb altres escoles de negocis. Esade, per exemple, té des del 2014 un pacte amb una escola de negocis de Pequín per impartir un MBA conjunt. Per la seva banda, ahir l’Iese va obrir la porta a obrir un campus a l’Àsia, però segons va dir Heukamp, és un projecte a llarg termini.

stats