Opinió 01/11/2016

La poció màgica?

Cada cop hi ha més marques que comercialitzen begudes i aliments per als esportistes tot i que, en la majoria de casos, la seva eficàcia és dubtosa

i
Bru Noya
2 min

El cunyadisme dietista-nutricionista s’està implantant als vestidors dels gimnasos. Les converses giren al voltant de barretes reconstituents, gels explosius, batuts de proteïna, begudes energètiques, i de l’obertura de noves botigues on venen pots enormes amb noms com ‘Serious Mass’, ‘Muscle’, ‘Bomb’, ‘Monster Matrix’ o ‘Gold’. Un cop consumits poden servir com a tamborets o com instrument per un percussionista de banda cubana. N’hi ha de tots els colors, sovint força llampants. Pel neòfit, semblen sacs de pinso destinats més a alimentar l'óssa panda gegant Jia Jia que un ésser humà. Però és molt arriscat contradir els seus defensors al·legant que es pot aconseguir el mateix efecte amb fruita, nous i avellanes o amb aigua barrejada amb llimona perquè pots ser acusat d’heretge, excomunicat del cercle d’adoradors de l’el·líptica i la cinta o, el que és més cruel: que et deixin sense aigua calenta a la dutxa.

La moda de fer esport ha generat l’aparició de tot un seguit de productes, alguns suposadament miraculosos. S’anuncia una nova versió de la poció màgica d’Astèrix que permetrà córrer les maratons en menys de dues hores. A la de Berlín, l’etíop Kenenisa Bekele es va quedar a tres minuts (2h 3’) gràcies a l’ajut d’una beguda que optimitza les reserves de glucosa i que prepara la firma sueca Maurten. El projecte està encapçalat per Yannis Pitsiladis. Aquest home, amb nom de dolent d’una de les aventures de Tintín o de polític de Syriza, és professor de ciència esportiva i de l’exercici de la Universitat de Brighton i ha batejat el seu beuratge com ‘Sub2Hr’. No és un robot de ‘La guerra de les galàxies’, un estàndard de xifratge o un codi secret de la NASA, per bé que l’esport s’assembla cada cop més a la ciència. Alguns cops, però, els resultats no acostumen a ser els esperats.

Així, els batuts i les barretes Soylent, els anomenats ‘snacks’ del futur amb el 12,5% de les necessitats nutricionals concentrades en un producte d’origen vegetal, consumit massivament pels treballadors del Silicon Valley i que, segons la publicitat, hauria de donar energia suficient com per crear més de cent ‘startups’ durant la jornada laboral, ha estat retirat temporalment del mercat. El motiu és que provoca diarrees i vòmits. De tota manera no cal patir massa per l’alimentació vinculada a l’esport. Sobretot si es confirma que la nova disciplina de moda és gatejar com un nadó. Segons el quiropràctic Justin Klein és molt beneficiós per a l’organisme i és més sa que caminar. Així ho explica en una entrevista a ‘The Washington Post’. Vaig trigar en adonar-me que llegia l’edició digital d’aquest diari. Pensava que ‘El Mundo Today’ havia fet una edició en anglès.

stats